Home / A fost azi în lume / 2016 / A fost 2016 în lume – retrospectiva lunii martie
Pe 22 martie, întreaga Europă a fost zguduită de atentatele orchestrate de Frații Brahim și Khalid el-Barkaoui (stânga și centru), respectiv Najim Laachraoui, care au detonat explozibili la aeroportul din Bruxelles și în metroul din capitala belgiană

A fost 2016 în lume – retrospectiva lunii martie

Continuăm retrospectiva cronologică a anului 2016 cu materialele publicate în luna martie, din care reproducem introducerile celor mai importante subiecte (click pe fiecare dintre datele din listă pentru a citi întregul articol):

1 martie: Dacă în SUA, subiectul zilei este reprezentat de ”Super-Marțea” în care au loc alegeri preliminare în 12 state, aflăm tototadă că forțele sale armate ar putea primi până în 2023 armament laser. De o testare a unor noi tipuri de arme aflăm că are loc și în Siria, de către forțele armate ruse. Iar subiectele privind migranții nu pot lipsi din nou, după ce conflictele din ”Jungla” din Calais, sau disperarea refugiaților de la granița dintre Grecia și Macedonia macină în continuare o Uniune Europeană paralizată fără a părea că este capabilă să poată gestiona cumva situația.

4 martie: Ziua de 4 martie a fost una tumultoasă pentru fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio da Silva, anchetat și reținut de autorități în cel mai mare dosar de corupție din această țară din ultimele decenii, în timp ce tot în America Latină, asasinarea unei cunoscute activiste de mediu a declanșat ciocniri violente între simpatizanții acesteia și forțele de ordine. Totodată, libertatea presei este lovită încă o dată în Turcia, iar peste 30 de jurnaliști din Sudan au devenit primul grup care intră în greva foamei în afara unui penitenciar din această țară pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise împotriva redacției pentru care lucrează.

5 martie: Bugetul Uniunii Europene dedicat gestionării crizei migranților aflați pe teritoriul Turciei ar putea suferi o corectură substanțială potrivit comisarului german, Guenther Oettinger, un apropiat al Angelei Merkel, în timp ce Spania continuă să rămână un stat fără guvern instaurat la aproape 3 luni de la alegerile parlamentare după ce o nouă tentativă de a forma un cabinet executiv a eșuat. În Orient, talibanii anunță că nu vor participa la negocierile de pace din Afganistan, iar Filipinele este primul stat care pune în aplicare decizia recentă de înăsprire a sancțiunilor asupra Coreei de Nord, hotărâtă de ONU, prin sechestrarea unui cargobot. De asemenea, în apropierea Zilei Femeii, dreptul acestora de a își lua liber în perioada menstruală a fost salutat după decizia unei companii britanice, însă în țările asiatice acesta este rareori folosit, chiar dacă a fost instaurat acum 70 de ani.

Președintele Comisiei Europene îi trimite pe eurosceptici să viziteze cimitirele militare din Europa pentru a vedea cum arată ”stupiditatea oamenilor” și avertizează că Europa are de câștigat atunci când este văzută drept un proiect major în numele păcii.
Președintele Comisiei Europene îi trimite pe eurosceptici să viziteze cimitirele militare din Europa pentru a vedea cum arată ”stupiditatea oamenilor” și avertizează că Europa are de câștigat atunci când este văzută drept un proiect major în numele păcii.

6 martie: La sfârșit de săptămână, un anunț extrem de important îl reprezintă cel al oficialilor NATO care susțin că au dovezi prin care Rusia încearcă să o înlăture pe Angela Merkel de la putere, printr-un război informațional. În Turcia, la doar o zi după ce a fost preluat de o nouă conducere în urma unui ordin judecătoresc, cel mai mare ziar din Turcia, opozant al regimului Erdogan, și-a schimbat radical politica editorială, într-o adevărată ”zi de doliu” pentru libertatea de exprimare din această țară. Donald Trump începe să arate primele semne de slăbiciune după ultimele rezultate din alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului la președinția SUA, însă rămâne principalul favorit, în timp ce Hillary Clinton continuă să-l țină la distanță pe Bernie Sanders. În fine, alegerile din Slovacia nu s-au încheiat prea bine pentru premierul în exercițiu Robert Fico, iar omenirea își ia rămas-bun de la cel care a făcut celebru simbolul ”@” și a inventat serviciul de email.

7 martie: Principalul eveniment al zilei de 7 martie l-a reprezentat summitul UE-Turcia, încheiat fără un rezultat concret, cu privire la gestionarea crizei refugiaților. Turcia a făcut o serie de propuneri pe care Bruxelles-ul urmează să le analizeze și să dea un răspuns, în contextul unor cerințe care nu par tocmai ușor de acceptat. Pentru lumea sportului, cu siguranță că anunțul uneia dintre cele mai importante tenismene din circuit, Maria Șarapova, că a picat un test anti-doping a declanșat un șoc. Tot un șoc avertizează și Banca pentru Reglementări Internaționale că ar urma să aibă loc, dar în privința economiei mondiale, în timp ce ieșirea Greciei din zona euro, sau chiar din UE, este repusă pe agendă de miniștrii de finanțe europeni. În Tunisia și Pakistan, zeci de oameni și-au pierdut viața în urma unor acțiuni ale grupărilor extremiste, alimentând astfel discuțiile privind nevoia implementării unor măsuri de securitate sporite în țările din Orientul Mijlociu.

8 martie: Ziua Internațională a Femeii este marcată de mai multe publicații cu o serie de articole în care este evidențiată lipsa egalității de gen în societatea de astăzi, în special în domeniul muncii și al respectării drepturilor fundamentale. Refugiații și negocierile dintre UE și Turcia pe această temă au ținut însă prima pagină a agendei internaționale, în așteptarea unui nou summit ce urmează a avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare, în timp ce organizația Medici Fără Frontiere avertizează asupra practicilor barbare prin care se poartă războaiele din prezent, fapt care crește substanțial numărul victimelor din rândul civililor în țări precum Libia, Siria, Irak sau Yemen. În SUA, mai multe celebrități ai afacerilor tehnologice apropiați de tabăra republicană s-ar fi întâlnit pentru a conveni cum să oprească ascensiunea lui Donald Trump spre nominalizarea la prezidențiale, în timp ce analistul George Friedman, fondatorul Stratfor, avertizează că este vremea să ne pregătim pentru un nou ”război sistemic”.

9 martie: Înăsprirea sancțiunilor impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a determinat regimul de la Phenian să adopte o retorică excesiv de agresivă, în care liderul Kim Jong-il le-a cerut reprezentanților armatei să se pregătească pentru un atac care ar putea fi lansat în orice moment asupra Coreei de Sud, iar amenințările cu folosirea armelor nucleare au ajuns la ordinea zilei. Tot în Asia, Iranul testează noi rachete balistice într-o sfidare a unor potențiale sancțiuni din partea SUA, în timp ce atmosfera din Myanmar se deteriorează pe fondul apropiatei tranziții spre un guvern democrat după decenii de dictatură militară. Printre altele, reprezentanți oficiali ai Casei Regale din Marea Britanei au trebuit să dezmintă public informațiile unui tabloid din insulă potrivit cărora Regina Elisabeta a II-a ar sprijini ieșirea din Uniunea Europeană.

10 martie: După o tăcere îndelungată, vocea Angelei Merkel se aude din nou cu ocazia unor critici adresate, probabil prea târziu, statelor UE și celor balcanice care au preferat să închidă ruta balcanică pentru refugiați. Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, nu va avea posibilitatea de a deveni primul președinte ales democratic din Myanmar după mai bine de 50 de ani, după ce Parlamentul a făcut nominalizările candidaților dintre care se va alege viitorul șef de stat. Iar dacă după ani de tensiune, situația pare a se calma în Myanmar, în Kosovo, Parlamentul devine tot mai des scena unor scene desprinse mai degrabă din conflictele armate, după ce legislatorii au întrerupt încă o sesiune parlamentară lansând gaze lacrimogene. Japonia comemorează 5 ani de la cutremurul care a provocat cel mai mare dezastru nuclear după Cernobâl, iar previziunile pentru a rezolva criza de la Fukushima sunt extrem de sumbre. Între timp, Inteligența Artificială pare să fi făcut un imens pas înainte după ce un computer dezvoltat de Google a reușit a doua victorie consecutivă împotriva celui mai bun jucător de Go din lume din ultimii 10 ani.

11 martie: Federalizarea Siriei rămâne o opțiune deschisă în cadrul negocierilor de pace care urmează a fi reluate în câteva zile, în timp ce populația civila recurge la gesturi disperate și scriu mesaje de ajutor cu propriile trupuri pentru a le cere oficialilor internaționali să intervină umanitar în această țară devastată de 5 ani de conflicte violente. Danemarca oferă un exces de zel prin amendarea unei activiste pentru drepturile copiilor pentru ”trafic de persoane”, după ce a transportat o familie de refugiați până la Copenhaga cu mașina personală, iar în Italia, 7 din 10 ginecologi refuză să facă facă avorturi, iar femeile caută soluții alternative pentru acest fapt. O știre cu un caracter bizar anunță că Iranul este obligat la plata a 10 miliarde $ către SUA pentru ”rolul” din atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, în ciuda faptului că nu s-a dovedit niciun fel de implicare al Teheranului în organizarea tragicelor evenimente.

Exercițiile militare comune ale Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud au prevăzut simularea unei invazii de pe mare a plajelor nord-coreene și asaltul asupra sistemului defensiv al acestora
Exercițiile militare comune ale Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud au prevăzut simularea unei invazii de pe mare a plajelor nord-coreene și asaltul asupra sistemului defensiv al acestora

12 martie: Apele din zona peninsulei Coreea sunt puternic agitate, atât ca urmare a exercițiilor militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, cât și de operațiunile de căutare ale Coreei de Nord, care aparent a pierdut contactul cu unul dintre submarinele sale. După 37 de ani de când se află la putere, președintele Angolei anunță că mai rămâne 2 ani în funcție, apoi dorește să se retragă, în timp ce zeci de mii de polonezi ies încă o dată pe străzi pentru a protesta împotriva guvernului conservator și a politicilor controversate pe care le promovează. Între timp, competiția dintre un om și un computer la jocul Go a fost tranșată categoric de mașinăria concepută de Google, certificând progresul substanțial al inteligenței artificiale din ultimii ani.

13 martie: Duminica se publică de obicei analize și opinii în presa care se ocupă de geopolitică, astfel că majoritatea subiectelor tratate astăzi sunt mai degrabă îndreptate spre această direcție. Însă o a doua explozie în mai puțin de o lună a unei mașini capcană în capitala Turciei a provocat încă un șoc pentru un stat tot mai prezent pe scena evenimentelor internaționale. Între timp, ancheta privind condițiile prăbușirii deliberate a aeronavei Germanwings de către co-pilotul Andreas Lubitz sugerează ca potențială măsură de prevenire desecretizarea diagnosticului pacienților pentru piloții de avioane. Despre atrocitățile Statului Islamic, genocidul împotriva creștinilor, precum și abuzurile comise de militanții săi împotriva femeilor transformate în sclave sexuale, au fost publicate o serie de materiale la sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat.

14 martie: Rusia anunță o retragere militară surprinzătorare din Siria, la 5 luni de la intevenția în sprijinul regimului Bashar al-Assad, la începutul negocierilor de pace dintre regimul de la Damasc și opoziția moderată. În schimb, dacă armistițiul instaurat în Siria pare că rezistă, viața din zonele controlate de ISIS rămâne un coșmar, așa cum arată o filmare cu o cameră ascunsă realizată de două femei, în Raqqa. Iar principalul politician european care susține politica imigranților, Angela Merkel, are parte de un duș rece și de un apel pentru ”trezirea la realitate”, după un scor catastrofal obținut de formațiunea sa conservatoare în alegerile regionale din 3 landuri. În America, mai multe companii din Sillicon Valley anunță dezvoltarea capacităților de îmbunătățire a confidențialității datelor, anunțând premizele unui conflict potențial între state și corporații. Iar dacă oamenii de știință au celebrat 14 martie drept ziua numărului ”pi”, climatologii au anunțat un nou raport îngrijorător după cea mai călduroasă lună februarie din istoria măsurătorilor meteorologice. Și, în sfârșit, din titlurile zilei aflăm că a fost creat un robot capabil să miște obiecte de câteva mii de ori mai grele decât masa sa, iar în echipă cu alții, poate îndeplini sarcini aparent imposibile.

Htin Kyaw, un apropiat al Laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, a devenit primul președinte civil din Myanmar după peste 5 decenii de autoritate militară în statul din sud-estul Asiei
Htin Kyaw, un apropiat al Laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, a devenit primul președinte civil din Myanmar după peste 5 decenii de autoritate militară în statul din sud-estul Asiei

15 martie: Explozia unei mașini capcană în condiții neelucidate și imaginile cu primele trupe care părăsesc bazele ruse din Siria au reprezentat cele mai urmărite evenimente ale zilei de 15 martie. Între timp, a avut loc un eveniment istoric – alegerea primului președinte civil, în mod democrat, după mai bine de jumătate de secol, iar Camera Reperezentanților a votat în unanimitate o rezoluție prin care declară actele de violență și distrugere ale Statului Islamic în Orientul Mijlociu drept ”genocid” împotriva minorităților creștine și de alte religii din regiune. În sfârșit, în unele locuri de pe Glob, evaziunea fiscală sau furturile ating dimensiuni impresionante, după ce hackerii au reușit să sustragă 81 de milioane $ din conturile băncii centrale din Bangladesh, iar compania de stat petrolieră din Nigeria nu poate justifica lipsa a 16 miliarde $ care trebuia plătite statului din încasările din vânzarea țițeiului. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

16 martie: Așa cum era de așteptat, președintele Barack Obama nu a ezitat până la nominalizarea unui judecător la Curtea Supremă, aruncând o presiune suplimentară asupra republicanilor care se chinuie să tempereze ascensiunea unui Donald Trump tot mai bine plasat în cursa pentru nominalizarea alegerilor prezidențiale. În Turcia, președintele Erdogan îi vrea și pe jurnaliști pe lista celor care pot fi acuzați de terorism, în timp ce negocierile de pace din Siria par a intra într-o perioadă complicată, atât ca o consecință a retragerii surprinzătoare a Rusiei – și a speculațiilor privind acest fapt – precum și a unei tentative a kurzilor din nordul țării de a proclama un sistem federal de administrare. În sfârșit, criminalul Anders Breivik acuză statul norvegian de…tentativă de omor, în timp ce zeci de milioane de africani din estul continentului sunt amenințați de foamete din cauza unei secete produse de fenomenul El Nino, care s-a manifestat în acest an în cel mai îngrijorător mod de când este monitorizat de meteorologi.

17 martie: Rusia anunță că se poate întoarce ”în câteva ore” în Siria, pe fondul retragerii neanunțate din Siria, care a condus la o serie de speculații privind relațiile dintre liderii celor două state, în timp ce în nordul țării 3 zone controlate de kurzi au proclamat un sistem federal în ciuda opoziției manifestate de guvernul sirian și de Turcia. Iar într-o zi a analizelor și statisticilor, eventuala victorie a lui Donald Trump este considerată una dintre amenințările grave la nivel mondial, iar Danemarca revine la conducerea topului celor mai fericite țări și o altă analiză relevă că pentru prima dată după peste 3 decenii, au existat 2 ani consecutivi fără creșterea emisiilor de dioxid de carbon.

18 martie: Prinderea lui Salah Abdeslam, principalul suspect al atentatelor de la paris din noiembrie 2015, reprezintă cu siguranță un succes al operațiunilor anti-teroriste din Europa și mediatizarea subiectului acoperă mare parte din titlurile media ale zilei. Cu toate acestea, acordul dintre UE și Turcia, dar și două materiale despre gestionarea dezastruoasă de către UE a proiectelor pe care le-a finanțat pentru stoparea crizei migranților, precum și eventuala imixtiune a SUA în adoptarea legislației europene prevăzută în cadrul negocierilor Tratatului de Parteneriat Transatlantic (TTIP) reprezintă câteva aspecte deosebit de importante ale zilei asupra cărora este necesară o mai atentă observație. Totodată, armata americană anunță învestirea primei femei într-o funcție de comandă a operațiunilor combatante, iar o firmă de tehnologie finlandeză pare că a rezolvat problema celor care caută informații despre filme, dar nu își mai aduc aminte titlurile acestora, prin crearea unui motor de căutare descriptiv asemănător aplicației Shazam folosită pentru recunoașterea melodiilor.

20 martie: Sfârșitul săptămânii este marcat de evenimente electorale în 6 state africane, în urma cărora sunt decise președinția, parlamentul sau reforme supuse unui referendum național. Este însă și o zi tristă pentru tineretul european și pentru Spania, unde un accident rutier a provocat moartea a cel puțin 14 tineri aflați în programe de schimb universitar Erasmus+. Iar dacă planul de combatere a imigrației ilegale a intrat în vigoare la miezul nopții, refugiații continuă să sosească în Grecia în speranța că vor putea obține azil pe motive umanite. În sfârșit, înainte de primele zboruri-test, au fost lansate primele fotografii ale celei mai mari aeronave din lume, iar tot din știrile zilei aflăm că un geam murdar și o comandă suspectă de pizza au fost elementele-cheie care au condus la prinderea teroristului Salah Abdeslam, căutat de mai bine de 4 luni de autoritățile belgiene și franceze.

rob ford canada primar toronto deces22 martie: 22 martie devine încă o zi marcată de doliu în Europa, după un atac terorist care a vizat aeroportul și metroul din Bruxelles, în urma căruia 31 de persoane și-au pierdut viața, iar circa 230 au fost rănite. Dar chiar dacă alte evenimente au fost greu de urmărit în cursul zilei, multe dintre acestea nu pot fi ignorate, mai ales în perspectiva ecourilor de moment sau pe termen lung pe care vor urma să-l aibă. Astfel, pilotul Nadia Savchenko, un simbol al luptei anti-rusești în urma conflictului din estul Ucrainei, a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, în timp ce lidera pro-democrată din Myanmar, Aung San Suu Kyi, va fi noul ministru de externe al țării al guvernului de la Rangoon. Totodată, Coreea de Sud confirmă prezența primului caz de infectare cu virusul Zika, iar cetățenii din Toronto își iau rămas bun de la Rob Ford, fostul primar controversat care a pierdut bătălia cu cancerul la doar 46 de ani. Nu în ultimul rând, o ipoteză prezentată de un fost angajat privind prăbușirea zborului Flydubai din 19 martie, susține că tragedia este posibil să se fi produs din cauza epuizării echipajului de zbor.

23 martie: Astăzi, pe fondul doliului instaurat după atacurile de la Bruxelles, un calm apăsător pare că a luat locul disperării zilei anterioare, în timp ce autoritățile belgiene anunță identificarea a doi dintre atacatori, iar Turcia precizează că unul dintre teroriști fusese arestat pe teritoriul său, însă a fost eliberat în Belgia ulterior. În Siria, armata președintelui Bashar al-Assad avansează spre orașul Palmyra pe care este probabil să-l recaptureze în cursul săptămânii, iar în Grecia tot mai multe organizații umanitare se retrag din taberele de refugiați, refuzând să participe la complicitatea pactului UE-Turcia despre care susțin că încalcă drepturile omului. De asemenea, un studiu anunță că femeile sunt mai religioase decât bărbații, iar ”sub radar” descoperim câteva analize despre dificultățile de înțelegere a realității din Orientul Mijlociu de către țările occidentale, precum și o anticipare privind confruntarea orașelor europene cu amenințarea teroristă în viitor. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

24 martie: Tribunalul de la Haga a furnizat știrea zilei, prin condamnarea lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru crimele de război și faptele pentru care se face vinovat de genocidul bosniacilor exterminați la Srebrenița. Printre altele, trupele guvernamentale siriene au pătruns în orașul Palmyra, în timp ce numărul pierderilor din rândul forței militare ruse aflată în Siria a ajuns la 7, iar în Europa autoritățile franceze anunță dejucarea unui atac terorist într-o suburbie a Parisului și teroristul Salah Abdeslam cere să fie extrădat cât mai curând din Belgia în Franța, pentru a se putea ”explica” mai bine. Totodată, lumea sportului se desparte de una dintre cele mai reprezentative personalități care a marcat istoria fotbalului în a doua parte a secolului trecut, după ce olandezul Johan Cruyff a pierdut lupta cu cancerul și a încetat din viață, la 68 de ani.

25 martie: Franța și Belgia rămân în continuare într-un stadiu ridicat de alertă după ce mai multe persoane suspectate că fac parte din celule teroriste au fost reținute, iar aliații americani își arată nemulțumirea față de tratamentul la care au fost supuși de autoritățile acestor state în momente în care și-au oferit sprijinul pentru o colaborare în prevenția unor astfel de situații. În Turcia, libertatea de exprimare este din nou chestionată, pe fondul începerii unui proces în care doi jurnaliști care riscă să-și petreacă restul vieții după gratii promit că vor dezvălui informații zguduitoare despre implicarea regimului de la Ankara în ilegalități comise în legătură cu conflictul din Siria. La Vatican, Papa Francisc a efectuat gestul simbolic din vinerea dinaintea Paștelui catolic de a spăla picioarele unor oameni simpli, alegând de data această să meargă la un centru de refugiați pentru acest lucru, în timp ce Coreea de Nord simulează un atac asupra reședinței prezidențiale a Coreei de Sud, iar un avocat ucrainean care apăra un presupus ofițer combatant rus din estul Ucrainei a fost găsit mort după aproape o lună de la dispariție.

26 martie: Consecințele atentatelor de la Bruxelles, precum și alte atacuri teroriste comise în cursul săptămânii ocupă spațiul mediatic al zilei de 26 martie, cu informații despre persoane implicate în atentatele din Belgia, dar și despre un atac sângeros petrecut vineri în Irak sau asasinarea numărului 2 în ierarhia ISIS, conisderat un presupus ”ministru de finanțe” al organizației. În Siria, forțele guvernamentale avansează în bătălia pentru recucerirea orașului Palmyra, în timp ce liderul cecen Razman Kadirov este reconfirmat de Vladimir Putin pentru un nou mandat, deși anterior susținuse că se va retrage din viața politică. Nu în ultimul rând, trupa Rolling Stones a scris istorie cu un concert gratuit susținut în Cuba, în fața unei audiențe-record de aproape jumătate de milion de oameni. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

27 martie: Ziua de 27 martie, în care catolicii și creștinii din Orientul Mijlociu au sărbătorit Paștele, a fost îndoliată de atentatul soldat cu cel puțin 65 de morți și aproape 300 de răniți din Lahore, Pakistan. La Bruxelles, simpatizanți ai extremei drepte au fost dispersați de forțele de ordine care au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa în contextul anulării de către oficialități a unui marș de solidaritate cu victimele atentatelor de marți din capitala Belgiei. Între timp, în SUA, campania lui Bernie Sanders pare că trece printr-un moment extrem de favorabil după victoria covârșitoare obținută în 3 state care au organizat alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului partidului democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă unul aflat ”sub radar”, cărora chiar dacă i se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecut în revistă.

Rudele victimelor atentatului din Lahore și-au îngropat apropiații, în timp ce autoritățile au fost aspru criticate pentru că nu au reușit să prevină unul dintre cele mai sângeroase atacuri împotriva minorității creștine din Pakistan
Rudele victimelor atentatului din Lahore și-au îngropat apropiații, în timp ce autoritățile au fost aspru criticate pentru că nu au reușit să prevină unul dintre cele mai sângeroase atacuri împotriva minorității creștine din Pakistan

28 martie: Începutul săptămânii este marcat de consecințele evenimentelor din ultimele zile – autoritățile belgiene îl eliberează pe suspectul despre care se credea că este cel de-al treilea atacator prezent pe aeroportul din Bruxelles, guvernul din Pakistan anunță o ofensivă anti-teroristă după atentatul sângeros îndreptat împotriva creștinilor care sărbătoreau Paștele, în timp ce armata siriană care tocmai a eliberat orașul Palmira, va folosi acest avantaj pentru a lansa o ofensivă militară asupra obiectivelor controlate de Statul Islamic. Între timp, un incident de ultimă oră a avut loc la sediul Congresului SUA, unde un atacator a rănit un polițist și o femeie înainte de a fi reținut după un schimb de focuri cu forțele de ordine.

29 martie: Pe 29 martie, un egiptean a deturnat un zbor intern al unei aeronave pentru a ajunge în Cipru din motive rămase neclare, ajungând la puțin timp după aterizarea pe aeroportul din Larnaca în custodia autorităților locale. Știrea politică a zilei vine din Brazilia, unde principalul partid de guvernământ a părăsit coaliția care susține guvernul președintelui Dilma Rousseff, în timp ce în SUA, FBI renunță la procesul intentat companiei Apple după ce a anunțat că a reușit decriptarea dispozitiviului iPhone al teroristului de la San Bernardino. Totodată, oamenii de știință avertizează încă o dată asupra pericolului încălzirii globale, în 2 știri separate despre deteriorarea coralilor din apropierea Australiei, respectiv a unui record minim al calotei glaciare din Arctica.

31 martie: Ultima zi a lunii martie a fost acparată de summitul pentru securitate nucleară din SUA, acolo unde reprezentanții marilor puteri au discutat în absența Rusiei despre potențialul amenințării teroriste în context nuclear. În schimb, un nou atentat în estul Turciei confirmă instabilitatea cu care se confruntă acest stat în ultimele luni. În Europa, naționalistul sârb Vojslav Šešelj a fost achitat de toate cele 9 capete de acuzare pentru crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din fosta Iugoslavie, iar Rusia promite ”un răspuns asimetric” la anunțul SUA potrivit căruia trupele NATO din Estul Europei vor intra într-un ”sistem rotativ” pe fondul agresivității crescute a Moscovei. Printre altele, Belgia a aprobat extrădarea lui Salah Abdeslam în Franța, iar Curtea Supremă din Africa de Sud a hotărât că președintele Jacob Zuma a încălcat Constituția după ce nu a returnat suma de bani pe care fusese obligat să o plătească pentru îmbunătățirile aduse reședinței sale private. Și nu în ultimul rând, o firmă chineză de pompe funebre anunță că folosește printuri 3D pentru repararea sau reconstrucția totală a unor părți din trupurile pentru care este solicitată să presteze servicii de înmormântare.

Citește aici retrospectiva lunii februarie 2016.

Citește aici retrospectiva lunii aprilie 2016.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …