Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 13 martie
Al doilea atentat în mai puțin de o lună din capitala Turciei, Ankara, a produs cel puțin 34 de victime, după ce o mașină capcană a explodat într-un nod de transport aglomerat al orașului

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 13 martie

Duminica se publică de obicei analize și opinii în presa care se ocupă de geopolitică, astfel că majoritatea subiectelor tratate astăzi sunt mai degrabă îndreptate spre această direcție. Însă o a doua explozie în mai puțin de o lună a unei mașini capcană în capitala Turciei a provocat încă un șoc pentru un stat tot mai prezent pe scena evenimentelor internaționale. Între timp, ancheta privind condițiile prăbușirii deliberate a aeronavei Germanwings de către co-pilotul Andreas Lubitz sugerează ca potențială măsură de prevenire desecretizarea diagnosticului pacienților pentru piloții de avioane. Despre atrocitățile Statului Islamic, genocidul împotriva creștinilor, precum și abuzurile comise de militanții săi împotriva femeilor transformate în sclave sexuale, au fost publicate o serie de materiale la sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Încuiată într-o cameră al cărei singur mobilier era un pat, o tânără de 16 ani a învățat să se teamă de apus, deoarece căderea nopții reprezenta o numărătoare către încă un viol, începe New York Times un material despre viața sclavelor sexuale ale militanților ISIS. De fiecare dată când agresorul acesteia se intorcea acasă, îi dădea câte o pastilă dintr-o cutie cu patru benzi, dintre care una era roșie. ”În fiecare zi, trebuia să înghit una în fața lui. Îmi dădea câte o cutie pe lună. Când le terminam, aducea altele noi. Atunci când eram vândută de la un bărbat la altul, cutia venea împreună cu mine”, își amintește victima adolescentă. Bărbații care o abuzau o obligau să consume anticoncepționale pentru că în credința adepților Statului Islamic, o femeie nu trebuie să fie însărcinată dacă întreține relații sexuale. Așadar, pentru femeile luate sclave, existau două posibilități: să rămână însărcinate cu copilul agresorului lor, sau să fie în continuare violate aproape în fiecare zi.

siria razboi esec revolutie2. ”Ca să scapi de un om rău, deschizi ușa multor altora la fel ca el”, scria în februarie 2013 pe bannerul lui Ibrahim, un protestatar sirian care a sperat că poate lua parte la o revoluție pașnică și că, la fel ca în Tunisia sau Egipt, și în Siria protestatarii vor reuși să-l înlăture pe Bashar al-Assad din funcție, scrie Washington Post. Din păcate, însă, lucrurile au eșuat, iar despre Ibrahim nu se mai știe nimic după ce a fost capturat și reținut timp de 6 luni de Statul Islamic. Începută o dată cu valul prematur-numitei ”Primăvară Arabă”, revolta din Siria s-a transformat treptat într-un război civil, eșuând în cea mai gravă criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial, în cei 5 ani care s-au scurs de la izbucnirea acesteia. Mai mult, cu excepția Tunisiei, toate forțele moderate care au reprezentat liderii din primelor momente de după răsturnarea regimurilor, au pierdut prim-planul în detrimentul unui sistem autoritat (precum în Egipt) sau al unor diviziuni sectariene și facțiuni radicale (în Libia sau Yemen), iar revoluționarii care au pornit mișcările de eliberare au ajuns să fie reduși la tăcere, arestați sau urmăriți permanent ori forțați să plece în exil.

3. Cel puțin 34 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 125, dintre care 19 în stare gravă, au fost transportate la spital, după ce o bombă aflată într-o mașină capcană a explodat în capitala Turciei, Ankara, potrivit The Guardian. Acesta este cel de-al doilea atentat cu o mașină capcană în mai puțin de o lună, după ce un alt autovehicul a fost detonat la doar câteva străzi de locul deflagrației de duminică, pe 17 februarie, omorând 28 de persoane și rănind alte 60. Explozia s-a produs într-o zonă aglomerată, un nod de transport în care se aflau circa 10 stații de autobuz și, totodată clădirile care găzduiesc sediul ministerului de interne și cel al justiției, un tribunal și o stație de poliție. Forțele de ordine au înconjurat imediat zona și i-au întors din drum pe jurnaliștii care încercau să se îndrepte spre zona exploziei, iar organul de reglementare a audiovizualului din Turcia, RTUK, a emis o interdicție privind transmisiunile de la fața locului.

4. Cu o săptămână înainte ca Departamentul de Stat american să anunțe dacă atrocitățile comise de Statul Islamic asupra minorităților religioase din Irak și Siria reprezintă acte ale unui genocid, a fost publicat un raport de 278 de pagini în care este documentat faptul că creștinii din această regiune sunt supuși genocidului, scrie Washington Times. ”Ne aflăm în fața unei decizii istorice. Dovezile conținute în acest raport, la fel ca și cele pe care se bazează Parlamentul European, sprijină în totalitate și, consider eu, constrâng la conculzia că există motive rezonabile să credem că este comis un genocid asupra creștinilor din regiune”, afirmă Carl Anderson, cavaler suprem al ”Cavalerilor lui Columb”, cea mai mare organizație de servicii de caritate catolică din lume, autoare a raportului alături de grupul de advocacy ”În Apărarea Creștinilor”. ”Istoria va ține minte atrocitățile comise împotriva minorităților religioase în Orientul Mijlociu drept genocid. Întrebarea care se pune este dacă America va fi ținută minte ca un actor curajos, precum în Darfur, sau ca pe ceva mult mai puțin de atât, precum în cazul Rwandei”, a mai adăugat Anderson.

5. Frontul al-Nusra, afiliat rețelei al-Qaida, a preluat controlul asupra unor baze și arsenal aparținând unor grupări rebele din Siria sprijinite de puterile occidentale, în nord-vestul țării, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de Reuters. Rami Adbulrahman, directorul Observatorului, a precizat că Frontul al-Nusra a luat totodată zeci de ostatici din rândurile ”Diviziei a 13-a”, un grup rebel care a primit ajutor militar, capturând totodată rachete anti-tanc de fabricație americană. Divizia a 13-a luptă sub stindardul Armatei Libere Siriene și este condus de Ahmed al-Seoud, un lider popular printre figurile revoluționare siriene.

6. În timp ce Uniunea Europeană și Turcia încearcă să pună în aplicare un plan pentru a controla fluxul de migranți care pătrund în Europa, măsurile care ar urma să fie luate par doar că nu vor avea ca rezultat stoparea migrației, ci doar transformarea acesteia într-un act și mai periculos decât este acum, scrie Huffington Post. Una dintre lecțiile servite de imigranți este aceea că atunci când o rută de migrație se închide, o alta apare imediat. Astfel, atunci când a devenit dificil să se ajungă în Spania prin Insulele Canare, oamenii au încercat să ajungă în Europa prin Libia…atunci când Libia a devenit prea periculoasă, migranții au ajuns prin Grecia, iar când Ungaria și-a ridicat gardurile la graniță, oamenii au trecut prin Croația. Pe de altă parte, cu siguranță că există o parte implicată în procesul imigrării care are cu siguranță de câștigat de pe urma acestor evenimente: traficanții de persoane. ”De mai multe decenii, traficanții au acționat în Turcia pentru a trece emigranții în Europa”, declară unul dintre reprezentanții acestora, pentru publicația The Telegraph. ”Închiderea graniței Macedoniei nu ne va opri – migrațnia nu se va opri niciodată. Închiderea granițelor înseamnă doar creșterea prețului. Există întotdeauna alte trasee”, mai spune traficantul din Istanbul.

7. Autorii investigației privitoare la prăbușirea voluntară a aeronavei Germanwings de către co-pilotul Andreas Lubitz au cerut relaxarea politicii de confidențialitate privind starea medicală a piloților, pentru a prevenit alte dezastre similare, relatează BBC. Informația a fost transmisă după ce în raportul final al anchetei se relevă faptul că Lubitz a fost îndrumat să fie consultat la un spital de psihiatrie, cu câteva săptămâni înainte de incidentul petrecut pe 24 martie 2015, însă angajatorul său, compania Lufthansa, nu a fost înștiințat asupra acestui fapt. În cadrul raportului se precizează că Lubitz suferea de o formă de depresie severă, însă medicii nu au putut să dezvăluie diagnosticul. Lubitz a prăbușit deliberat în munții Alpi aeronava Germanwings, filiala low-cost a Lufthansa, care efectua un zbor pe ruta Barcelona-Dusseldorf, provocând moartea tuturor celor 150 de persoane aflate la bord.

8. Alegătorii din Spania ar vota în același fel ca la alegerile din 20 decembrie în eventualitatea unui nou scrutin, oferind un rezultat potențial al unui parlament fără un mandat clar pentru o guvernare și rezolvarea impasului politic actual, potrivit unui sondaj de opinie publicat în ziarul El Pais, scrie Reuters. După alegerile parlamentare recente, Spania nu a reușit să formeze un guvern în urma unor negocieri fără efect și a două tentative nereușite de învestire a unui guvern de coaliție format în jurul Partidului Socialist. Alegătorii s-ar putea întoarce la urne dacă impasul nu este rezolvat înainte de termenul limită din 2 mai. Însă rezultatul potențial al alegerilor ar fi asemănător cu cel actual, în care nicio formațiune nu deține un număr suficient de mandate pentru a susține un guvern, iar negocierile dintre partide au eșuat. Partidul Popular, care a deținut majoritatea până la alegerile anterioare, ar continua să obțină cele mai multe mandate, cu 26% din preferințele electoratului. Socialiștii s-ar afla în apropierea acestora, cu 23%, în timp ce formațiunile nou-apărute pe scena politică a Spaniei, Ciudadanos și Podemos s-ar clasa pe următoarele poziții, cu peste 10% fiecare.

Obama Cameron Marea Britanie SUA vizita9. Președintele SUA, Barack Obama, va efectua o vizită la Londra, în aprilie, în care va promova totodată și votul împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Reuters, care citează publicația The Independent. Vizita șefului de la Casa Albă survine după ce acesta a afirmat deja că vrea ca Regatul Unit să rămână în UE și să ajute la menținerea parteneriatului transatlantic instaurat după cel de-al Doilea Război Mondial. Vizita lui Obama la Londra va avea loc, cel mai probabil, în perioada în care acesta are deja programată o vizită la un târg de tehnologie din Germania, la sfârșitul lui aprilie.

10. Campionul sud-corean la jocul Go, Lee Sedol, a reușit o victorie de referință împotriva computerului AlphaGo, în fața căruia pierduse anterior primele 3 partide, în cadrul unui eveniment care a marcat succesul dezvoltării inteligenței artificiale la un nivel considerat de experți familiari cu subiectul drept un echivalent al aselenizării în domeniul IA, relatează The Guardian. Lee Sedol, multiplu campion și al doilea cel mai bun jucător de Go din lume, a reușit, după 3 înfrângeri puțin așteptate, să învingă mașinăria în cea de-a 4-a partidă de Go, un joc de origine chineză, caracterizat prin capacitatea de inovare a jucătorilor. Această capacitate a fost considerată pentru dezvoltatorii tehnologiilor care folosesc inteligența artificială drept un ”munte Everest” al cercetării în domeniu, victoriile AlphaGo înregistrate deja fiind considerate o încununare a acestei cercetări.

”SUB RADAR”

  • Eliberarea orașului Mosul, din Irak, din mâinile combatanților Statului Islamic, ar putea să se transforme în ceea ce analiștii militari traduc prin ”succes catastrofal”, ca urmare a lipsei de soluții politice, diplomatice, sociale și militare pentru înlocuirea vidului creat după înlăturarea insurgenților, analizează Al Jazeera respectiva situație. Chiar dacă inițial, se estima că eliberarea orașului nu va avea loc în 2016, între timp desfășurarea de forțe din regiune a generat o încercuire pe o rază de câțiva zeci de kilometri a orașului, în principal de către brigăzi ale kurzilor peshmerga, susținuți de SUA. Dar invadarea orașului și alungarea militanților Statului Islamic nu este principala problemă a armatei irakiene și a aliaților americani, ci trecutul insurgent și caracteristica de oraș militar, în care se află muniții și armament de dinaintea invației insurgenților SI; despre care în prezent nu este cunoscut în posesia cui se află. Iar de la o eliberare glorioasă la declanșarea unor lupte pentru controlarea orașului, care ar putea să se transforme într-un conflict de lungă durată, sau să genereze instaurarea unui nou grup insurgent, determină elaborarea unor calcule complexe din partea actorilor implicați în evenimente.
  • Fracturarea hidraulică poate crea premizele unei creșteri masive a emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un studiu realziat de fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, actualmente liderul Proiectului de Integritate a Mediului, relatează The Independent. Informația contrazice astfel afirmațiile multor lideri guvernamentali care susțin că gazele obținute prin fracturarea hidraulică sunt un combustibil curat și ajută la combaterea încălzirii globale. Totodată, în urmă cu doar câteva zile, SUA și Canada au agreat să-și înjumătățească emisiile de metan din producția de petrol și gaze naturale.
  • Elif Shafak scriitoare TurciaTurcia se află în mijlocul unei adânci, amețitoare și periculoase transformări politice, într-atât încât lucrurile se petrec cu o asemenea rapiditate astfel că nu există timp pentru dezbateri și analize, declară scriitoarea Elif Shafak într-un interviu acordat Huffington Post. ”Anormalitatea a devenit ceva normal”, declară autoarea romanelor ”Bastarda Istanbulului” și ”Ucenicul Arhitectului”. ”Elita conducătoare a Turciei reprezentată de Partidul Justiție și Dezvoltare al președintelui Erdogan confundă ”democrația” cu ”majoritarianismul”. Democrația nu se referă doar la cutia de vot și numărul acestora. Acesta este doar un aspect esențial. Democrația este despre statul de drept, separarea puterilor, o presă liberă și diversă, libertate de exprimare, drepturile femeilor și ale minorităților. În toate aceste aspecte, din păcate, Turcia face numai pași înapoi”.
  • Consiliul Prezidențial din Libia, aflat în exil la Tunis și sprijinit de Organizația Națiunilor Unite, a cerut comunității internaționale să înceteze discuțiile cu orice puteri rivale din cadrul Libiei, informează BBC. Consiliul a nominalizat un guvern de unitate națională în urmă cu o lună, dar recunoașterea acestuia a fost amânată. Actualmente, Libia are două guverne paralele, din 2014, rezultate în urma conflictelor apărute după revoluția împotriva fostului dictator Muammar Gaddafi, în 2011. Camera Reprezentanților, aflată în Tobruk, a eșuat în exercitarea unui vot pentru aprobarea guvernului. Totodată, un guvern rival își reclamă dreptul în capitala Tripoli. Actualmente, Libia este divizată în regiunea de est, recunoscută a avea legitimitate la nivel internațional, alianța milițiilor ”Zorii Libiei”, în vest, precum și miliția Toubou și alte grupuri jihadiste, care controlează sudul țării.
  • Scottish independence supporterO nouă campanie pentru independența Scoției va fi lansată de Partidul Național Scoțian (SNP) în această vară, pe fondul tentativelor de capitalizare de către formațiune a popularității acumulate față de un segment semnificativ al celor care au votat ”Nu” în privința independenței, în 2014, a anunțat președinta SNP, Nicola Sturgeon, potrivit The Independent. Într-un discurs rostit la o conferință a partidului pe care-l conduce, la Glasgow, aceasta a redeschis problema independenței Scoției față de Regatul Unit, promițând că va ”demara o nouă inițiativă pentru a promova sprijinul pentru independență” după votul din referendumul asupra menținerii Marii Britaniii în UE. Punctul de plecare al campaniei va fi îndreptat inițial spre așa-zișii ”votanți soft Nu”, care au fost dispuși să fie convinși de beneficiile independenței Scoției la referendumul din 2014, dau au rămas sceptici în ziua votului, au precizat sursele publicației.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …