Home / CulturALL / Nume sonore ale cinematografiei, filme câștigătoare ale unor festivaluri de top și secțiuni provocatoare pentru public la cea de-a 6-a ediție a BIEFF

Nume sonore ale cinematografiei, filme câștigătoare ale unor festivaluri de top și secțiuni provocatoare pentru public la cea de-a 6-a ediție a BIEFF

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF se pregătește pentru o nouă ediție, între 14 și 20 martie. Filmele prezentate anul acesta în cadrul BIEFF sunt rezultatul unor parteneriate unice cu Berlinale Forum Expanded și cu Oberhausen International Short Film Festival, care oferă cinefililor români ocazia rară de a vedea o selecție de titluri din progamele acestor festivaluri.

Între 14-20 martie 2016, aveți ocazia de a urmări la București cele mai recente creații ale lui Anton Vidokle, fondatorul platformei editoriale și arhivei e-flux (una dintre cele mai mari comunități pentru arta contemporană), Pierre Huyghe , unul dintre cei mai mari artiști conceptuali contemporani și Bjorn Melhus, artist vizual german de referință. Acestea sunt câteva dintre numele momentului în arta vizuală și cinema-ul experimental mondial ale căror lucrări vor fi aduse în premieră la Bucureşti.

Noua ediție BIEFF aduce în prim plan o selecție bogată de creații ce provin din zona de intersecție dintre arta cinematografică și cea vizuală, împărtășind publicului din România cele mai provocatoare titluri de la Berlinale Forum Expanded prin programele din cadrul festivalului.

Programul Rebranding Humanity reunește filmele de la Berlinale și discută, alături de programul Digital Dystopias din competiția internațională, condiția umană în contextul actual în care manifestări specifice omului lucrează împotriva umanității. Fie că este vorba de forme de guvernare dictatoriale, de abuzuri la adresa identității religioase și culturale sau de intervenții dezastruoase asupra mediului, filmele distilează viziuni artistice angajate care trag un semnal de alarmă prin înfățișarea unor traiectorii distopice (și uneori post-apocaliptice) ale omenirii.

Bieff 3Sub tema Paradise in Ruins: Visual Art Activism, BIEFF prezintă o selecție de filme proiectate și premiate la ediția din 2015 a legendarului Festival de Film de Scurtmetraj Oberhausen, care aruncă o privire cinematografică asupra ideologiilor politice și sociale care au încercat pe rând să pretindă că oferă o cale certă către societatea perfectă, dar s-au sfârșit în așteptare.

Secțiunea competitivă The Artist Is Present propune producții-manifest în care artiștii aleg să se includă în lucrările lor, filmul devenind o declarație despre autoritatea creativă, control și reflectare asupra sinelui. The Artist Is Present este un program care își provoacă publicul la abandonarea rolului pasiv de privitor și la revendicarea unui spațiu de gândire liberă și acțiune descătușată.

Mai multe detalii despre filmele din aceste secțiuni și celelalte programe ale ediției BIEFF 2016 sunt prezentate pe site-ul oficial al festivalului: http://www.bieff.ro/ro/2016

Programul complet al festivalului: link

Proiecțiile vor avea loc la Muzeul Țăranului Român și în cinematograful Elvira Popescu.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate online, de pe site-ul Eventbook, precum și din librăriile partenere: Anthony Frost, Kyralina și Hecate sau la casele de bilete ale cinematografelor partenere.

Prețul unui bilet întreg este 10 RON, iar pentru elevi și studenții acesta costă 5 RON. Studenții UNATC, UNARTE și UNMB au intrare liberă pe baza legitimației, în limita locurilor disponibile, la proiecțiile de competiție și programele tematice.

Abonamentul pe toată durata festivalului costă 90 RON, iar cel cu 5 intrări la proiecțiile festivalului 35 RON.

Bieff2Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016 și este susţinută de: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, TNT, NouMax, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UniFrance, German Films, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Uniunea Cineaștilor din România, MUBI, Centrul Național al Dansului București, Săptămâna Sunetului, Control Club, Lente & cafea; bilete prin Eventbook.

Despre Lucia Miron

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …