Home / Politica si... / Alegeri / Președintele ales Joe Biden primește unda verde pentru a începe tranziția pentru noua administrație de la Casa Albă
Credit foto: AP Photo/Susan Walsh

Președintele ales Joe Biden primește unda verde pentru a începe tranziția pentru noua administrație de la Casa Albă

După mai mult de doua saptamani de la castigarea alegerior prezidentiale, Joe Biden poate, în sfarsit, sa inceapa tranzitia formala la Casa Alba, relatează Politico. 

Administratia Generala a Serviciilor (GSA), institutia guvernamentala care se ocupa cu procesul de tranzitie, l-a recunoscut pentru prima data pe Joe Biden drept ,,castigatorul aparent’’ al alegerilor, permitand echipei acestuia sa inceapa sa stabilească detaliile logistice ale instaurării sale la Casa Albă. 

,,Vreau sa ii multumesc lui Emily Murphy de la GSA pentru daruirea sa ferma si pentru loialitatea pentru tara noastra.’’, a declarat Donald Trump pe Twitter. 

,,Lupta noastra continua IN FORTA, […] si cred ca vom triumfa!’’, a mai declarat acesta. Mesajul lui Donald Trump a fost perceput ca o sugestie a implicarii lui directe in decizia GSA, conform Politico.

,,Mereu am incercat sa fac ceea ce este corect’’, a declarat Emily Murphy, care a fost numita in functia de director al GSA de catre Donald Trump in 2017. ,,Nu am fost influentata niciodata direct sau indirect de vreun oficial al Executivului, inclusiv personalul de la Casa Alba sau GSA, cu privire la natura sau sincronizarea deciziei mele’’, a mai afirmat aceasta. 

Yohannes Abraham, directorul executiv al tranzitiei catre administratia Biden-Harris, a numit decizia lui Murphy ,,un pas necesar pentru a incepe să gestionăm provocările cu care se confruntă tara noastra, inclusiv aducerea sub control a pandemiei și redresarea economică.’’ Acesta a afirmat ca echipa de tranzitie va incepe in zilele urmatoare sa se familiarizeze cu statusul diferitelor agentii guvernamentale, facand aluzie la schimbarile structurale aduse de era Trump. 

,,În urmatoarele zile echipa [de tranzitie] se va intalni cu oficialii de la nivel federal pentru a discuta managementul pandemiei, pentru a primi un raport complet al intereselor noastre de securitate nationala si pentru intelege in mod clar felul in care administratia Trump va parasi agentiile guvernamentale.’’, a mai afirmat Abraham. 

Pana luni, GSA nu facuse nicio declaratie in legatura cu rezultatul alegerilor, abatundu-se de la traditia institutiei de a autoriza rapid furnizarea resurselor guvernamentale pentru viitoarea administratie. GSA nu a reactionat nici macar atunci cand numararea voturilor a fost finalizata, marile agentii de presa l-au anuntat pe Biden drept presedintele ales si lideri din toata lumea il felicitau pe Biden drept castigator. 

Acum, cu autorizarea GSA, echipa lui Biden are acces la peste 7 milioane de dolari in forma fondurilor publice.

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …