Articol redactat de Miruna Toma
Marea Britanie ia în calcul retragerea judecătorilor din cea mai înaltă instanță din Hong Kong, după cum a declarat luni secretarul de externe Dominic Raab, în cadrul ultimului său răspuns la ceea ce consideră încălcarea obligațiilor internaționale ale Chinei în teritoriu, relatează Reuters.
Marea Britanie, care a deținut controlul asupra Hong Kong-ului timp de peste 150 de ani, până când acesta a fost înapoiat Chinei în 1997, spune că o nouă lege de securitate impusă de Beijing în data de 30 iunie, a constituit o încălcare a declarației comune chino-britanice din 1984. De asemenea, Londra s-a opus noilor reguli impuse de China continentală pentru înlăturarea legislatorilor aleși din Hong Kong și pentru retribuția împotriva opoziției politice și reducerea disidenței de către guvern.
„Aceasta a fost și continuă să fie cea mai îngrijorătoare perioadă din istoria post predare a Hong Kong-ului”, a scris Raab în prefața celui mai recent raport semestrial despre Hong Kong. „Am început să mă consult cu Lord Reed, președintele Curții Supreme a Regatului Unit, pentru a analiza dacă este în continuare potrivit ca judecătorii britanici să aibă statutul de judecători non-permanenți în cadrul Curții de Apel Final din Hong Kong”, a mai adăugat acesta.
Prezența judecătorilor străini în Hong Kong este prevăzută în Legea fundamentală, mini-constituția care garantează libertățile hub-ului financiar mondial și autonomia extinsă sub stăpânirea chineză, inclusiv continuarea tradițiilor de drept comun din Hong Kong create falsificate în timpul erei coloniale britanice. Guvernul din Hong Kong a respins aceste acuzații, numindu-le „atacuri radicale și acuzații neîntemeiate”, precum și „remarci iresponsabile”.
Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a vorbit în repetate rânduri despre rolul judecătorilor străini în evidențierea independenței judiciare a Hong Kong-ului. Aproximativ 13 judecători străini servesc în prezent că judecători non-permanenți în înalta instanță din Hong Kong, inclusiv nouă juriști britanici.
Beijingul a impus Hong Kong-ului o lege pentru securitate la nivel național în iunie, după un an de demonstrații care au luat deseori o turnură violentă Această lege pedepsește cu închisoare pe viață ceea ce autoritățile definesc ca secesiune, sediție și colaborare cu forțe străine. Guvernele occidentale și grupurile internaționale pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea că legea vă ,,zdrobi” libertățile cetățenești din Hong Kong.
Marea Britanie a anunțat deja noi reguli de imigrare care facilitează condițiile de trai ale locuitorilor din Hong Kong atunci când ajung în Regatul Unit: a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong și și-a extins embargoul asupra armelor din China pentru a include și Hong Kong.