Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 27 martie în lume – Patru persoane au fost condamnate la moarte în Tunisia pentru asasinarea politicianului Chokri Belaid în 2013, iar Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat sprijinul pentru guvernul brazilian în dezvoltarea de submarine propulsate nuclear
Sursa foto: REUTERS/Amanda Perobelli

A fost 27 martie în lume – Patru persoane au fost condamnate la moarte în Tunisia pentru asasinarea politicianului Chokri Belaid în 2013, iar Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat sprijinul pentru guvernul brazilian în dezvoltarea de submarine propulsate nuclear

Material realizat de Robert Olteanu

Autoritățile din Franța au evacuat 240 de cetățeni francezi și europeni din Haiti, informează DW. Securitatea din Haiti s-a degradat major din februarie, provocând chiar anularea zborurilor comerciale în țară.  Creșterea nivelului de insecuritate a dus  la evacuarea a 170 de cetățeni francezi și 70 europeni, în principal cele mai vulnerabile persoane, de către ministerul de externe francez. Acțiunea de evacuare a avut loc cu ajutorul unui elicopter militar, iar ulterior persoanele au fost transportate în capitala insulei Martinica. În prezent aproximativ 1100 de cetățeni francezi locuiesc în Haiti. Oficialii ONU au declarat cel puțin 5.5 milioane de oameni în Haiti au nevoie de ajutor umanitar în urma violențelor care afectează în special femeile.

Patru persoane au fost condamnate la moarte în Tunisia pentru asasinarea politicianului Chokri Belaid în 2013, declară RFI. Belaid, un important lider al opoziției seculare la acea vreme, a fost ucis la 6 februarie 2013 de către un grup de jihadiști afiliați ISIS. Judecătorii au anunțat condamnarea a 23 de persoane cu pedepse de la doi la 120 de ani, împreună cu cei patru responsabili care au primit pedeapsa capitală, cu toate că un memorandum din 1991 schimbă pedepsele la închisoare pe viață. Numeroși politicieni tunisieni au acuzat ritmul lent de avansare al procesului, acuzându-l pe actualul președinte, Kais Saied, de instrumentalizare a acestuia împotriva partidului islamist de opoziție Ennadha. Totuși, judecătorii responsabili de proces au admis lipsa de implicare a Ennahda.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat sprijinul pentru guvernul brazilian în dezvoltarea de submarine propulsate nuclear, conform France 24. În timpul unei vizite în Rio de Janeiro, președintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat sprijinul pentru oficialii brazilieni de a construi submarine propulsate nuclear, care respectă angajamentele de neproliferare. Acordul de construire de submarine a fost semnat de guvernele francez și brazilian în 2008, acord care includea și achiziționarea de 50 de elicoptere Caracal. Totodată, Brazilia va fi prima țară din afara Consiliului de Securitate ONU care își va construi propriile submarine nucleare. De asemenea, vizita lui Macron are scopul de a reîntări relația cu guvernul brazilian care s-a deteriorat sub conducerea președintelui Jair Bolsonaro.

Aproape 100 de persoane sunt dispărute în Moscova după atacul terorist de la Crocus City Hall, relatează Reuters. Atacul terorist a produs până în prezent 140 de morți și 182 de răniți, iar 95 de persoane sunt declarate dispărute pe lista serviciilor de urgență. Lista include persoane cu care rudele nu au putut să ia legătura de la atacul terorist din 27 martie. Totodată, pe Telegram a fost deschis un chat public numit „Crocus, Centru de Ajutor” pentru a ajuta la găsirea victimelor. Cel puțin 200 de persoane se aflau în clădire în momentul în care teroriștii au incendiat acoperișul clădirii. În seara atacului terorist erau așteptați 6200 de persoane să participe la  concertul trupei din perioada sovietică, Picnic.

Oficialii moldoveni au permis candidaților partidului ȘOR să participe la alegerile din 2024, informează Politico. Judecătorii Curții Supreme au oferit un verdict pozitiv pentru participarea în alegerile prezidențiale a partidului pro-rus susținut de miliardarul Ilan Șor. Recent oficialii Curții Constituționale au anunțat că schimbările legislative din 2023 care interzic partidul ȘOR au fost neconstituționale deoarece „s-a grăbit prin două ședințe, iar deputații nu au avut suficient timp să elaboreze amendamente”. Aflat în prezent în Israel din 2019 pentru a evita o condamnare de 15 de închisoare în Moldova, Ilan Șor a salutat decizia curții pe contul său de Instagram. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a declarat că susține decizia Curții, dar guvernul va face orice este posibil pentru preveni organizațiile criminale să participe la alegeri.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 4 iulie în lume – Membrii Institutului pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC) au anunțat dizolvarea grupului armat Jemaah Islamiyah, iar Armata ucraineană s-a retras dintr-o parte strategică a orașului Chasiv Yar

Material realizat de Cristian Matei Producătorii de baterii și companiile de energie electrică au îndemnat …