Home / Politica si... / Alegeri / Donald Trump declară că va părăsi Casă Albă dacă Joe Biden va câștiga votul Colegiului Electoral

Donald Trump declară că va părăsi Casă Albă dacă Joe Biden va câștiga votul Colegiului Electoral

Articol redactat de Oana Florea

Președintele american Donald Trump a declarat joi că va părăsi Casa Albă dacă votul Colegiului Electoral îl va desemna câștigător pe Joe Biden, realatează Reuters. Declarația președintelui pare să sugereze o posibilă acceptare a înfrângerii, cu toate că a susținut în repetate rânduri că alegerile au fost fraudate.

Cu ocazia celebrării Zilei Recunonștinței, președintele încă aflat în funcție a răspuns întrebărilor reporterilor pentru prima dată după alegeri. Întrebat dacă va părăsi casă Albă în cazul în care Colegiul Electoral va vota pentru Biden,  Trump a răspuns: „Cu siguranță o voi face. Iar voi știți asta.”  Republicanul a adăugat că retragerea va fi una dificilă pentru el insistând pe fraudarea masivă a alegerilor fără a oferi  însă dovezi concrete.

În Statele Unite ale Americii, pentru a deveni președinte, un candidat are nevoie de majoritatea voturilor electorale, obținerea majorității votului popular nu este suficientă pentru victorie. Electorii alocați celor 50 de state și districtului Columbia susțin cel mai adesea candidatul care câștigă votul popular în statul din care provin.

Joe Biden a câștigat alegerile cu 306 de voturi electorale – 270 de voturi fiind necesare, în comparație cu Trump  care a obținut votul a 232 electori.  Votul popular îl declară de asemenea câștigător pe Biden, iar electorii sunt așteptați să se întâlnească pe 14 decembrie pentru a formaliza rezultatul alegerilor. 

Până acum Trump a refuzat să își accepte propria înfrângere, însă odată cu presiunile tot mai mari din partea Partidului Republican acesta și-a dat acordul pentru începerea tranziției spre administrația Biden.  Eforturile sale de a răsturna rezultatele alegerilor din statele cheie, precum apelul la procese și presiunile față de legislatorii statelor, au eșuat lăsându-l astfel fără opțiuni.

Trump și-a arătat intenția de a rămâne în bătălia politică până la terminarea mandatului și a declarat joi că va merge în 5 decembrie în Georgia, un stat cu tradiție republicană pe care Biden l-a câștigat, pentru a susține doi candidați republicani în cursa pentru Senat. Alegerile din Georgia din 5 ianuarie vor fi decisive,  acestea urmând să stabilească dacă republicanii își vor menține majoritatea în Senat.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …