Home / Politica si... / Afaceri / Statele Unite sancționează firmele chinezești și rusești pentru afaceri cu Iranul

Statele Unite sancționează firmele chinezești și rusești pentru afaceri cu Iranul

Articol redactat de Oana Florea

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuză patru companii din China și Rusia că transferă tehnologie sensibilă și materiale programului de rachete iranian, relatează Al Jazeera. Statele Unite au anunțat vineri că vor adopta sancțiuni economice împotriva companiilor suspecte de o colaborare cu programul iranian.

Conform declarației secretarului de stat, patru firme vor suporta restricțiile impuse de guvernul american, ajutorul guvernamental și exporturile vor fi limitate timp de doi ani.

Sancțiunile adoptate miercuri sunt împotriva a două firme chinezești, Chengdu Best New Materials și Zibo Elim Trade, respectiv împotriva  firmelor rusești Nilco Group și Joint Stock Company Elecon.

Pompeo a adăugat că eforturile de a împiedica dezvoltarea rachetelor iraniene vor continua prin aplicarea sancțiunilor împotriva furnizorilor care asigură materiale și tehnologie Iranului.

Un raport anterior al Departamentului de Stat a menționat o a treia firmă rusească, Aviazapchast, ca fiind printre companiile sancționate, însă motivul pentru care Aviazapchast nu a fost menționată în declarațiile publice este necunoscut.

Președintele Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul stabilit în urmă cu trei ani de președintele Barack Obama. Trump a continuat să impună măsuri dure Iranului, administrația Trump fiind cunoscută pentru determinarea de a sancționa orice țară străină care nu respectă politicile impuse în acest demers.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …