Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Proteste de amploare organizate de câteva mii de fermieri în capitala Indiei

Proteste de amploare organizate de câteva mii de fermieri în capitala Indiei

Articol redactat de Oana Florea

Mii de fermieri au ajuns în capitala New Delhi  pentru un protest organizat împotriva noilor legi agricole după ce poliția a încercat să oprească marșul ”Dilli Chalo” (”Marșul spre Delhi” – n.r.) prin folosirea gazelor lacrimogene și a tunurilor de apă, relatează Al Jazeera.

Protestatarii s-au confruntat cu poliția în timpul marșului spre capitală, organizat împotriva unor noi prevederi legislative care vor permite fermierilor să își vândă mai ușor produsele companiilor private, dar pe care fermierii indieni le acuză că cresc vulnerabilitatea acestora în detrimentul marilor corporații.

Un purtător de cuvânt al poliției din Delhi a confirmat faptul că fermierilor le-a fost permis să intre în capitală și să desfășoare un protest pașnic în zona  Burari, însă aceștia nu au fost de acord cu locația propusă dorind să protesteze în Ramlila, o zonă centrală a orașului.

Liderul fermierilor, Sukhdev Singh pentru Al Jazeera: „Guvernului nu îi pasă de  fermieri. Încearcă să ne distrugă și să ajute  marile corporații”, adaugând că fermierii vor continua marșul spre capitală indiferent de obstacole.

Ciocnirile au început la o zi după ce poliția statului Haryana, controlat de partidul Bharatya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi, a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a impiedica fermierii să se îndrepte spre capitală.

Guvernul declară că noile legi ajută la eficientizarea sectorului agricol pentru că le permite fermierilor să vândă direct marilor comercianți. Numeroase organizații și sindicate ale fermierilor se opun legii criticând faptul că noile schimbări vor stopa achiziția de grâne la prețul stabilit de guvern lăsându-i pe fermieri vulnerabili pe piață.

Partidul de la guvernare, BJP, a acuzat opoziția din Congres, care guvernează în statul Punjab, că derutează fermierii. Ministrul agriculturii, Narendra Singh Tomar, a declarat că a invitat liderii fermierilor să poarte discuții săptămâna viitoare.

Fermierii din mai multe regiuni din India, în special din statele Punjab și Maharashtra, au înfruntat în ultimele decenii crize caracterizate de secetă, recolte nereușite și datorii.  În 2019, 10 281 de fermieri și muncitori agricoli s-au sinucis conform datelor Guvernului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …