Home / Politica si... / Alegeri / Democrații obțin o victorie istorică și preiau controlul asupra Senatului SUA după alegerile din statul Georgia
Victoriile lui Raphael Warnock (stânga) și Jon Ossoff (dreapta) au adus democraților mandatele necesare pentru a obține, la limită, controlul asupra camerei superioare a Congresului american. Credit foto: Jessica Mcgowan/Getty Images, FILE

Democrații obțin o victorie istorică și preiau controlul asupra Senatului SUA după alegerile din statul Georgia

Material realizat de Anca-Maria Barbu

Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor din statul Georgia pentru Senatul Statelor Unite ale Americii le oferă democraților controlul și asupra camerei superioare a Congresului american, după ce Jon Ossoff și  Rev. Raphael Warnock i-au învins pe contracandidații republicani în una dintre cele mai strânse curse electorale, relatează The New York Times. 

Georgia, un stat care înclină spre un electorat republican, a fost câștigat de Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie, iar turul doi desfășurat în cursul zilei de marți pentru ocuparea ultimelor mandate pentru Senat a reprezentat un alt element de noutate pentru Georgia, unde doi senatori republicani au candidat pentru a fi realeși, fără a avea succes.

În contextul în care democrații controlează deja Casă Albă și Camera Reprezentanților, controlul asupra Senatului (împărțit 50 la 50 între cele două partide) va înclina în favoarea democraților în cazul unui ”tie break” (vot la egalitate – n.r.), deoarece vice președintele Kamala Harris va avea un vot decisiv în astfel de situații. Deținerea unei majorități marginale în Senat va însemna, la începutul mandatului, faptul că echipa administrativă desemnată de Joe Biden va avea o confirmare mai facilă. Mai mult, această majoritate la limită în ambele camere ale Congresului îi va permite lui Joe Biden să implementeze politici-cheie pe care și-a bazat campania electorală, precum gestionarea eficientă a situației epidemiologice, reforma sistemului de justiție, creșterea salariului minim și investirea în energie verde. 

Cine sunt Jon Ossoff și Reverendul Raphael Warnock?

Rev. Raphael Warnock este primul senator de culoare ales în Georgia, și doar al 11-lea senator de culoare din istoria Statelor Unite ale Americii. Provine dintr-o familie modestă, fiind al 11-lea din 12 copii, unde ambii părinți erau pastori penticostali. În legătură cu alegerea sa istorică, Warnock a declarat: ,,Mâinile de 82 de ani ale mamei mele cu care în adolescență culegea bumbacul au mers astăzi la vot pentru a-și alege cel mai tânăr fiu pentru Senatul Statelor Unite.’’ Raphael Warnock a fost primul membru al familiei sale care a urmat studii superioare, obținând un doctorat în teologie, care l-a propulsat într-o carieră de pastor la Biserica Baptistă Ebenzer din Atlanta, unde a predicat și Martin Luther King. 

Jon Ossoff este primul senator din comunitatea evreiască ales în Georgia și va fi cel mai tânăr membru al Senatului, la numai 33 de ani, conform NPR. Din 2013, Ossoff ocupă funcția de director executiv al companiei de producție Insight TWI, care investighează acte de corupție, crimă organizată și crime de război. A obținut diploma de licență la Universitatea Georgetown, urmând ulterior un masterat la London School of Economics. Înainte de a își dezvolta cariera în domeniul jurnalismului de investigație și al producției media, a deținut funcții de consilier și ajutor pentru securitate națională pentru congresmeni din Georgia. 

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …