Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 20 martie
”Super-Duminica” algerilor în Africa: alegătorii din 5 state africane votează pentru desemnarea președinților și a membrilor parlamentului, în timp ce în Senegal are loc un referendum național

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 20 martie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Sfârșitul săptămânii este marcat de evenimente electorale în 6 state africane, în urma cărora sunt decise președinția, parlamentul sau reforme supuse unui referendum național. Este însă și o zi tristă pentru tineretul european și pentru Spania, unde un accident rutier a provocat moartea a cel puțin 14 tineri aflați în programe de schimb universitar Erasmus+. Iar dacă planul de combatere a imigrației ilegale a intrat în vigoare la miezul nopții, refugiații continuă să sosească în Grecia în speranța că vor putea obține azil pe motive umanite. În sfârșit, înainte de primele zboruri-test, au fost lansate primele fotografii ale celei mai mari aeronave din lume, iar tot din știrile zilei aflăm că un geam murdar și o comandă suspectă de pizza au fost elementele-cheie care au condus la prinderea teroristului Salah Abdeslam, căutat de mai bine de 4 luni de autoritățile belgiene și franceze.

TITLURILE ZILEI

1. Zi istorică pentru Africa, acolo unde au loc astăzi alegeri în 6 țări: Benin, Capul Verde, Zanzibar, Senegal unde se ține un referendum pentru reducerea mandatelor prezidențiale, în Niger au loc alegeri prezidențiale la fel și în Congo-Brazaville acolo unde ministru de interne a întrerupt mijloacele de telecomunicație pentru a împiedica publicarea ilegală a rezultatelor, informează BBC. În Niger are loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale deși unul dintre candidați este absent, acesta fiiind acuzat de trafic cu copii și condamnat la închisoare, aflându-se momentan într-un spital din Franța din cazua deteriorării situației de sănătate. În Zanzibar au fost luate măsuri speciale de securitate din cauza protestelor violente ce au avut loc la ultimele alegeri, motiv pentru care prezența la vot nu este foarte ridicată. Senegalul supune referundumului o nouă constituție cea mai importantă schimbare din cele 14 propuse fiin cea legată de reducerea mandatului prezidențial de la 7 ani la 5.

2. Compania hotelieră americană Starwood a devenit prima firmă americană care a încheiat un acord cu autoritățile cubaneze, de la revoluția cubaneză din 1959 până în prezent, conform BBC. Starwood se va ocupa de renovarea a trei hoteluri din capitala cubaneză Havana. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că vor investi milioane de dolari pentru a ridica standardele serviciilor, declarația apărând doar cu o zi înainte de vizita istorică a președintului Obama în Cuba.

3. Zeci de oameni au fost uciși într-un atac aerian asupra orașului Raqqa din nordul Siriei, Moscova și Damasc lansând o serie de atacuri asupra zonei controlate de ISIS, informează Reuters. Un grup de activiști din Raqqa au declarat că orașul este ucis în tăcere din cauza atacurilor lansate de Rusia, la scurt timp după ce Vladimir Putin a a anunțat retragerea trupelor din regiune. Forțele siriene și aliații lor încearcă să captureze Palmyra, aflat la 200 km de Raqqa și controlat de ISIS din mai anul trecut.

4. Ministrul de interne de la Ankara acuză ISIS pentru atacul cu bombă ce a avut loc ieri în Istanbul și în urma căruia au decedat 6 oameni, conform BBC. Efken Ana susține că suspectul care s-a aruncat ieri în aer, Mehmet Ozturk, în vârstă de 24 de ani, era militant ISIS, conform investigațiilor făcute de poliția turcă. Atacul s-a soldat cu șase decedați, 3 de cetățenie israeliană și 1 cetățean iranian, alți 36 de oameni fiind răniți.

spania autocar erasmus accident5. 13 studenți au murit în urma unui accident produs de un autocar care călătorea între Valencia și Barcelona, o mare parte dintre aceștia fiind cetățeni străini, informează Reuters. Autocarul trasnporta 56 de persoane, o mare parte dintre acestea fiind studenți ce participau într-un schimb Erasmus între universitățile europene. Automobilul s-a răsturnat pe una dintre autostrăzile de pe coasta estică a Spaniei. Cauzele accidentului nu au fost determinate încă.

6. Planul de combatere a fluxului de migranți dintre Uniunea Europeană și Turcia prin care refugiații care sosesc ilegal în Grecia urmează să fie returnați în Turcia a intrat în vigoare, pe fondul creșterii influxului de persoane care au ajuns în insulele grecești cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a parteneriatușui, anunță BBC. Grecia a anunțat că nu este capabilă să implementeze prevederile înțelegerii imediat, iar voluntarii de pe insula Lesbos fac față primelor sosiri de imigranți care vor intra sub incidența noilor prevederi. Potrivit acestora, UE va returna în Turcia fiecare imigrant sosit în Grecia și va accepta în schimb unul dintr-o tabără de refugiați din Turcia. Cu toate acestea, imigranții continuă să sosească în Grecia și speră să poată primi azil politic pe motive umanitare, în condițiile în care majoritatea acestora provin din zone devastate de războiul civil din Siria.

7. Zeci de mii de tibetani aflați în exil în toată lumea votează pentru alegerea unui nou prim-ministru și a unui parlament, pentru a doua oară de când Dalai Lama s-a retras de la conducerea guvernului pentru a se concentra asupra rolului său de lider spiritual, scrie Asian Correspondent. Actualul premier Lobsang Sangay candidează pentru un nou mandat împotriva președintelui parlamentului, Penpa Tsering, ambii fiind reprezentanții unei politic a ”căii de mijloc” propuse de Dalai Lama, care face apel la găsirea unei soluții pentru autonomia regională a Tibetului aflat sub autoritatea Chinei. Unele grupări promoveaza o independență totală a Tibetului, pe fondul unui progres lent în dialogul cu China. Rezultatul votului celor peste 80.000 de tibetani înregistrați pe listele electorale aflați în exil urmează a fi anunțat în aprilie.

8. Roger Agnelli, fostul lider al gigantului minier brazilian Vale, și-a pierdut viața după ce avionul său privat s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din Sao Paolo, anunță presa locală, citată de Al Jazeera. Soția și cei doi copii ai lui Agnelli, care se aflau în avionul care s-a lovit de o clădire la câteva minute după decolare, se numără printre victimele tragediei. În total, 7 persoane, toate aflate în avionul privat, și-au pierdut viața. Agnelli a fost creditat cu reușita transformării companiei Vale într-un succes la nivel global, transformând compania minieră în cel mai mare exportator al Braziliei și cel mai mare producător de minereu de fier din lume.

9. Prinderea teroristului Salah Abdeslam ar fi fost posibilă datorită unui geam murdar și a unei comenzi suspect de mari de pizza, după mai bine de 4 luni de când acesta era urmărit de poliția franceză și belgiană, susțin surse citate de The Independent. Urma lui Abdeslam se pierduse, după 14 noiembrie, în urma atentatelor de la Paris, iar până la începutul săptămânii aceasta nu mai fusese regăsită. Dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată după ce polițiștii belgieni și francezi au fost întâmpinați cu rafale de mitralieră la percheziția unui adăpost al teroriștilor despre care se credea că este abandonat. Atacatorul a fost ucis, însă polițiștii au descoperit pe un geam murdar amprentele lui Abdeslam, fapt care a determinat anchetatorii să reia căutările mult mai amplu, iar acesta a fost reperat într-o casă aflată la doar câțiva metri de fosta sa reședință din cartierul Molenbeek. Căutările i-au condus pe polițiști la o casă aflată pe strada Rue Quatre-Vents, însă aceștia au suspectat că rezidenții adăpostesc mai multe persoane în imobil abia după ce o femeie a făcut o comandă consistentă de pizza, iar în urma raidului poliției, aceștia au descoperit-o pe femeie alături de doi bărbați, mai mulți copii și Salah Abdeslam, care a fost rănit și reținut de polițiști.

Airlander 50 in her hanger in Bedfordshire Pixs info Sara Oliver with airship. Copyroght Photo by Les Wilson Les@leswilson.com 25th.Feb 201610. Primele fotografii cu cel mai lung avion fabricat în istoria aeronauticii au fost publicate în avanpremiera lansării oficiale și a primului test de zbor al aeronavei britanice Airlander 10, scrie The Independent. Aeronava cu o lungime de 92 de metri lungime – cu 15 metri mai lungă decât cele mai mari avioane de pasageri – este un hibrid cu componente preluate de la structurile unui avion, dirijabil și elicopter și a fost conceput de compania britanică Hybrid Air Vehicles (HAV). Aparatul de zbor poate sta în aer până la 3 săptămâni, folosind combustibil pe bază de heliu, iar viteza de croazieră este de până la 160 de km/h. Aeronava, cu o înălțime de 26 de metri și o lățime de 44 de metri, va efectua primele teste în următoarele săptămâni.

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – SUA cer Myanmarului să permită accesul umanitar în zonele populate de minoritatea rohingya, Rusia își intensifică prezența militară în Arctica, în timp ce Curtea Constituțională din Spania suspendă referendumul de independență a Cataluniei

Autoritățile din Myanmar au fost somate să permită accesul umanitar în statul Rakhine, pe fondul …