Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 24 martie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 24 martie

Tribunalul de la Haga a furnizat știrea zilei, prin condamnarea lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru crimele de război și faptele pentru care se face vinovat de genocidul bosniacilor exterminați la Srebrenița. Printre altele, trupele guvernamentale siriene au pătruns în orașul Palmyra, în timp ce numărul pierderilor din rândul forței militare ruse aflată în Siria a ajuns la 7, iar în Europa autoritățile franceze anunță dejucarea unui atac terorist într-o suburbie a Parisului și teroristul Salah Abdeslam cere să fie extrădat cât mai curând din Belgia în Franța, pentru a se putea ”explica” mai bine. Totodată, lumea sportului se desparte de una dintre cele mai reprezentative personalități care a marcat istoria fotbalului în a doua parte a secolului trecut, după ce olandezul Johan Cruyff a pierdut lupta cu cancerul și a încetat din viață, la 68 de ani.

TITLURILE ZILEI

1. Fostul președinte al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost condamnat la 40 de ani de închisoare de către judecătorii Tribunalului Internațional de la Haga, după ce a fost găsit vinovat pentru 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care crime de război, acte de violență și evacuare forțată, dar și de genocid în cazul masacrului de la Srebrenița, toate faptele fiind comise în timpul războiului din Bosnia, din 1992-1995, informează Al Jazeera. Condamnarea lui Radovan Karadzic reprezintă finalul procesului în care cea mai reprezentativă figură politică implicată în evenimentele de acum 2 decenii a fost judecată pentru faptele comise.

2. Forțele armate ale guvernului sirian au pătruns în orașul Palmyra și au lansat o ofensivă împotriva militanților Statului Islamic care dețineau controlul asupra orașului în ultimele 10 luni, relatează BBC. Televiziunea de stat siriană a informat că trupele guvernamentale, susținute de forțele aeriene rusești, au pătruns într-unul din districtele orașului, difuzând totodată imagini cu vehicule blindate și soldați care avansează spre oraș și cu elicoptere care lansează proiectile asupra zonelor controlate de SI.

3. Principalul suspect în cazul atentatelor de la Paris, din noiembrie 2015, Salah Abdeslam, s-a răzgândit în privința cooperării cu autoritățile belgiene și a anunțat că nu se va opune extrădării în Franța, cerând ca procedura să aibă loc cât mai curând, anunță BBC. Potrivit autorităților, Abdeslam a declarat că nu avea cunoștință despre organizarea atentatelor din Bruxelles, care au avut loc marți și care s-au soldat cu 31 de morți și 260 de răniți. Totodată, miniștrii de interne și al justiției din Belgia și-au înaintat demisiile în urma acuzațiilor Turciei potrivit cărora unul dintre organizatorii atentatelor ar fi fost extrădat în Belgia de către autoritățile de la Ankara, însă oficialii de la Bruxelles au ignorat acuzațiile de terorism aduse lui Brahim el-Barkaoui. Demisiile acestora nu au fost acceptate de premierul Charles Michel.

johann cruyff cancer olanda4. Una dintre cele mai mari personalități ale sportului internațional, fostul fotbalist și antrenor olandez Johan Cruyff, a încetat din viață la 68 de ani, anunță The Guardian. Câștigător a 3 Baloane de Aur, olandezul despre care s-a afirmat că a fost unul dintre puținii jucători care au schimbat fața fotbalului, a condus naționala Olandei într-o finală de Campionat Mondial, pierdută în 1974 împotriva Germaniei. Ca antrenor, Johan Cruyff a obținut numeroase trofee, printre care 4 titluri consecutive și prima Liga Campionilor din istorie pentru FC Barcelona. Cruyff a murit la doar 68 de ani, din cauza unui cancer pulmonar, acesta fiind un fumător înrăit până în 1991, când a suferit o intervenție chirurgicală pentru montarea unor by-pass-uri pe inimă.

5. Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes un motor cu combustibil solid menit să îmbunătățească performanțele rachetelor sale balistice, a anunțat presa de stat, potrivit Reuters. Informația a provocat reacția Coreei de Sud, președintele de la Seul ordonând armatei să fie pregătită pentru a răspunde unei eventuale ”provocări nesăbuite” a Nordului. Experimentul realizat de Phenian atestă că acesta continuă să sfideze sancțiunile internaționale ale ONU și să-și dezvolte programul balistic intercontinental, într-o evoluție tot mai tensionată a relațiilor cu statele din regiune.

noua zeelanda drapel referendum Noua Zeelandă își va păstra actualul drapel, în urma unui referendum ce poate fi perceput drept o lovitură pentru premierul John Key, relatează The Guardian. Rezultatele preliminare ale scrutinului publicate la ora locală 20:30 arată că 56,6% dintre votanți au preferat actualul steag unional, inspirat din cel al Regatului Unit al Marii Britanii, în timp ce doar 43,2% au optat pentru design-ul realizat de Kyle Lockwood. Dincolo de dezbaterea provocată de stabilirea unui simbol care să-i reprezinte pe neo-zeelandezii de astăzi, se pare că principalul factor care a determinat eșecul campaniei de schimbare a drapelului național l-a reprezentat temerea alegătorilor că premierul Key ar încerca să-și construiască o falsă moștenire prin promovarea acestei cauze.

7. Un cetățean francez aflat ”într-o fază avansată” de planificare a unui atac terorist a fost arestat de forțele de ordine în urma unei operațiuni care s-a desfășurat joi seară, a anunțat ministrul de interne de la Paris, Bernard Cazeneuve, potrivit The Guardian. Ulterior, forțele de ordine au efectuat mai multe descinderi în Argenteuil, o suburbie a Parisului și au evacuat o clădire în care au fost căutați explozibili. ”Aceste căutări survin unei arestări efectuate de serviciile de inteligență care ne-a permis să oprim pregătirea unui atac cu bombă în Franța, aflat într-un stadiu avansat de pregătire”, a declarat ministrul.

8. Un ofițer al forțelor speciale din Rusia a fost ucis într-o operațiune combatantă în apropiere de orașul sirian Palmyra, potrivit agenției de știri Interfax, care a citat surse militare aflate la fața locului, relatează Reuters. Nu se cunosc cauzele clare ale evenimentului, însă sursa militară citată de Interfax susține că ofițerul a ”murit eroic, atrăgând asupra sa un raid aerian după ce fusese descoperit și înconjurat de teroriști”. Până acum, numărul pierderilor de vieți omenești în rândul forțelor ruse aflate în Siria se ridică la 7, de la începutul campaniei miltiare în urmă cu 5 luni.

9. Forțele israeliene au ucis doi palestinieni suspectați că au înjunghiat un soldat în teritoriile ocupate din Cisiordania, imaginile video surprinzând momentul în care unul dintre presupușii agresori este împușcat în cap după ce anterior pare că fusese rănit, scrie Al Jazeera. Gruparea israelieană pentru promovarea drepturilor omului B’Tselem a publicat imaginile brute ale incidentului, petrecut în Tel Rumeida, un cartier palestinian situat în apropiere de câteva stabilimente evreiești în centrul Hebronului.

Vladimir Putin, Ramzan Kadyrov10. Mandatul de lider la conducerea Republicii Cecene al lui Razman Kadirov se încheie în aprilie, iar pe fondul unor aversiuni tot mai mari din partea unor oficiali de la Kremlin, există tot mai multe speculații cu privire la posibilitatea ca acesta să fie reconfirmat în funcție, scrie Reuters. Văzut ca un aliat de încredere al președintelui Putin în regiune, Kadirov a condus Cecenia cu o mână de fier și a impus un stil controversat, amestecând principii islamiste bazate pe sharia pentru populație cu preferințe pentru lux și privilegii extinse pentru sine și apropiații săi. Mai mult, Kadirov pare că a deranjat serios mai mulți oficiali de la Moscova, printr-o atitudine sfidătoare și prin luarea de poziții vehemente la adresa opoziției din Rusia. De numele său este legată și asasinarea cunoscutului opozant rus Boris Nemțov, despre care se afirmă că Putin și aliații săi nu ar fi dorit niciodată să-l lichideze, acest fapt punându-i într-o lumină neplăcută. În prezent, însă, liderul de la Kremlin are oportunitatea de a-l înlătura legal pe Kadirov, prin susținerea unui alt candidat pentru președinția republicii Cecene, însă întrebarea care se pune este dacă Rusia dorește să continue menținerea unei aparente stabilități în zonă sau să riște declanșarea unui nou conflict cu un potențial Kadirov răzbunător.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …