Home / Politica si... / Alegeri / Joe Biden anunță primele nume importante din echipa prezidențială

Joe Biden anunță primele nume importante din echipa prezidențială

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a nominalizat o parte dintre cei mai importanți membri ai echipei sale administrative, printre care viitorul secretar de Stat, consilierul pentru Securitate Națională, ambasador al SUA la ONU sau secretarul însărcinat cu combaterea schimbărilor climatice , relatează Politico.

Viitorul lider de la Casa Albă, care va prelua mandatul de președinte în ianuarie, l-a nominalizat pe Anthony Blinken, consilier cu experiență semnificativă în politica externă, pentru funcția de Secretar de Stat, în timp ce Jake Sullivan va ocupa poziția de Consilier de Securitate Națională, conform unor surse interne, relatează Politico. 

La 58 de ani, Blinken este considerat un moderat, apreciat de diplomații străini și agreat chiar și de republicanii din Senat, de a căror confirmare va avea nevoie. De asemenea, acesta a servit drept intermediar între Biden și comunitatea democraților progresiști, ajutându-l pe președintele ales să incorporeze viziunile acestora într-o viitoare politică externă americană. 

Biografia lui Blinken relevă o pregătire temeinică pentru lumea diplomatică, absolvind liceul la Paris, obținând o diplomă de licență la Harvard, pentru a alege, ulterior Universitatea Columbia pentru a studia Dreptul. Tatăl lui Blinken, Donald, a servit ca ambasador al SUA în Ungaria. 

În tinerețe, Blinken a lucrat ca avocat și jurnalist pentru o scurtă perioadă. În timpul președinției Clinton, a lucrat în Consiliul Securității Naționale, urmând să fie director de personal în Comisia de Afaceri Externe a Senatului, atunci când Joe Biden o prezida. În cadrul administrației Obama, a lucrat drept consilier adjunct pentru securitate națională și Secretar de Stat Adjunct. 

Jake Sullivan, nominalizat pentru postul de Consilier de Securitate Națională, este cunoscut pentru experiența sa drept consilier pentru fostul Secretar de Stat Hillary Clinton, lucrând pentru aceasta în Departamentul de Stat și având un rol central în campania prezidențială din 2016. De asemenea, a jucat un rol decisiv în elaborarea Acordului Nuclear cu Iranul. 

După înfrângerea lui Clinton, Sullivan s-a dedicat cercetării, fiind autorul sau coautorul a multiple articole care își propun să găsească moduri de a alinia politica externă americană cu situația domestică, reducând discrepanța dintre politica externă și cea economică.  

De asemenea, Linda Thomas-Greenfield, diplomat de carieră, va fi numită Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la ONU, conform unor surse familiare cu procesul de nominalizare. Aceasta are o experiență de peste 35 de ani în Serviciul Extern, inclusiv că Ambasador în Liberia și asistentul secretarului de stat pentru probleme africane. Thomas-Greenfield este una dintre cele mai importante diplomate afro-americane din Washington. 

Mai mult, Joe Biden anunță nume noi, punând bazele noii administrații, prin nominalizarea lui Alejandro Mayorkas în fruntea Departamentului Securității Naționale, Avril Haines că Director al Serviciului Național de Informații (NSA) și pe John Kerry că emisar special pentru Climă, conform Washington Post. Acesta din urmă reprezintă o revenire spectaculoasă pe scena lumii politice internaționale, după ce a deținut mandatul de secretar de Stat în cel de-al doilea mandat al președinției lui Barack Obama. Kerry a fost ales pentru noua funcție din postura de semnatar din partea SUA al Acordului Climatic de la Paris, un acord din care momentan Washington-ul nu mai face parte, după ce președintele Donald Trump a retras între timp Statele Unite ale Americii.

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …