Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Hong Kong: Activistul Joshua Wong a fost reținut în urma protestelor organizate anul trecut

Hong Kong: Activistul Joshua Wong a fost reținut în urma protestelor organizate anul trecut

Articol realizat de Miruna Toma

Activistul pro-democrație din Hong Kong, Joshua Wong, a fost arestat preventiv luni, după ce a pledat vinovat pentru acuzațiile de organizare și incitare la o adunare neautorizată în apropierea sediului poliției, chiar în timpul protestelor anti-guvernamentale care au avut loc în 2019, informează Reuters.

Wong, care avea doar 17 ani în 2014 când a devenit figura principală a protestelor pro-democratice din Hong Kong, cunoscute drept ”Mișcărea Umbrelelor”, este pasibil de o pedeapsă care poate ajunge până la 3 ani de închisoare. Sentința vă fi pronunțată pe 2 decembrie la ora 14:30. (08:30 ora locală). 

Înainte de a fi ridicat de către personalul de securitate, Wong a strigat „Nu renunțați! Adăugați ulei!”, chiar în sala de judecată, folosind o expresie cantoneză populară ce servește la încurajarea folosită adesea în timpul protestelor.

Ulterior, Wong a declarat pe profilul său de Twitter că atenția ar trebui îndreptată asupra celor 12 persoane din Hong Kong care au fost reținute fără niciun mijloc de comunicare cu exteriorul,  în China, după ce au fost arestate pe mare în august, în timp ce încercau să fugă cu barca către Taiwan în speranța că vor putea scăpa de acuzațiile legate de protestele de anul trecut.  „Doresc să aduc un omagiu colegilor noștri activiști care sunt pe cale să facă față proceselor și închisorii sau să suporte suferința pricinuită de faptul că nu s-au putut întoarce acasă: Noi nu  suntem neînfricați, dar voi sunteți cei mai curajoși!” a mai scris Wong. „Ceea ce facem acum este să explicăm valoarea libertății pentru lume”, a adăugat Wong. „Încă învăț să cuceresc frica și cred că îmi sunteți alături de-a lungul acestei călătorii.”

Wong a fost găsit nevinovat în cazul celei de-a treia acuzații de participare cu bună știință la o adunare neautorizată, întrucât procuratura nu a dispus de nicio dovadă în acest sens. Agnes Chow și Ivan Lam, activiști și colegi ai lui Wong, care au fost găsiți vinovați pentru acuzații similare, au fost arestați preventiv în cadrul aceluiași proces.

Zeci de susținători din afara instanței au scandat atât lozinci pro-democratice, cât și sloganul: „Eliberați-i pe Joshua Wong, Agnes Chow și Ivan Lam!”

Wong nu a fost o figură de frunte în protestele pro-democrație și anti-China de anul trecut, dar activismul său continuu a atras mânia Beijingului, care îl vede ca pe un instrument al forțelor străine. Acesta și-a desființat grupul pro-democratic ,,Demosisto” în iunie, la doar câteva ore după ce parlamentul chinez a adoptat o nouă lege generală privind securitatea națională a Hong Kong-ului, pedepsind tot ceea ce Beijingul consideră subversiune, secesionism, terorism și coluziune cu forțe străine, cu închisoare de până la viață.

Wong se confruntă, de asemenea, cu acuzații pentru participarea la o adunare neautorizată în octombrie 2019 și pentru participarea, în data de 4 iunie 2020, la un eveniment comemorativ dedicat represiunii împotriva protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul acesteia, în 1989.

Wong a mai petrecut cinci săptămâni în închisoare anul trecut pentru acuzația de sfidare a Curții, înainte de a fi eliberat pe 16 iunie, când protestele erau deja în plină desfășurare.

Repetatele arestări ale lui Wong și ai altor activiști au atras critici din partea guvernelor occidentale care consideră că statul chinez nu își îndeplinește obligația de a permite Hong Kong-ului să aibă un grad înalt de autonomie, așa cum a fost convenit cu Marea Britanie, când orașul a revenit sub controlul autorităților chineze în anul 1997. China neagă aceste acuzații și declară că Hong Kong-ul este o problemă internă strict a statului chinez.

Despre PoliticALL

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …