Home / A fost azi în lume / 2016 / A fost 2016 în lume – Retrospectiva lunii aprilie
Cea mai mare scurgere de informații cu privire la activitatea firmelor de offshore prin care liderii statelor lumii transferă fonduri și spală bani într-un adevărat proces de ”jefuire a propriilor țări” a provocat demascarea activităților ilicite desfășurate de aceștia.

A fost 2016 în lume – Retrospectiva lunii aprilie

Continuăm retrospectiva cronologică a anului 2016 cu materialele publicate în luna aprilie, din care reproducem introducerile celor mai importante subiecte (click pe fiecare dintre datele din listă pentru a citi întregul articol):

1 aprilie: Pe 1 aprilie, titlurile presei internaționale abundă despre diverse subiecte în legătura cu criza migranților, de la acuzele potrivit cărora Turcia a forțat grupuri de sirieni să se întoarcă în zone afectate de lupte, până la faptul că principalii luptători străini din conflictele care alimentează această criză provin ca proporție raportată la populația totală din Belgia. De asmenea, Rusia transmite documente care atestă că Turcia este principalul furnizor de armament pentru militanții Statului Islamic, iar migranții care ar putea fi deportați din Grecia în Turcia în baza acordului Ankarei cu UE au declanșat un protest într-una din taberele de pe una din insulele grecești. Totodată, Arabia Saudită anunță un pas important în deconectarea economiei de la dependența de industria petrolieră, în timp ce Indonezia ar putea să-i interzică accesul în țară starului Leonardo DiCaprio din cauza unor postări online în sprijinul protejării pădurilor tropicale în detrimentul culturilor de ulei de palmier.

2 aprilie: Conflictul înghețat din enclava Nagorno Karabah a revenit în prim-plan, așa cum se întâmplă o dată la câțiva ani, violențele provocând moartea mai multor soldați ai trupelor aflate în regiune și determinând Rusia, prin vocea președintelui Vladimir Putin, să ceară încetarea oricăror ostilități. Între timp, situația refugiaților și desfășurarea evenimentelor directe sau conexe cu privire la Siria mențin atenția mass-media internațională, în condițiile în care ONU susține că planul de relocare în Turcia a refugiaților sosiți pe teritoriul Greciei ar putea fi ilegal, iar opoziția siriană anunță că este pesimistă cu privire la deznodământul negocierilor de pace de la Geneva. În fine, ”sub radar” descoperim povestea unui revoluționar sirian care a participat la evenimentele din Palmyra, înainte ca orașul să fie capturat de armata de la Damasc și, ulterior, preluat de militanții Statului Islamic. Acum, același revoluționar povestește de ce nu este practic nicio diferență între atmosfera din orașul antic dinaintea alungării militanților SI și receucerirea Palmyrei de către armata președintelui Bashar al-Assad.

3 aprilie: O aparentă zi liniștită de sfărșit de săptămână în care ostilitățile din enclava Nagorno-Karabah par că s-au stins, iar activitatea pe aeroportul din Bruxelles a fost reluată sub auspicii sumbre și securitate sporită, a fost zguduită de publicarea primelor informații dintr-o amplă anchetă jurnalistică despre care vor exista numeroase subiecte, în care este relevată modalitatea prin care șefii de stat din zeci de țări au spălat bani și au denaturat fonduri prin intermediul firmelor offshore sau prin alte tehnici după ce au apelat la firma de consultanță și avocatură Mossack Fonseca. Despre cele mai relevante materiale din geopolitica de pe mapamond, aflați pe scurt din titlurile de mai jos.

4 aprilie: Primele vase cu migranți care au fost deportați din Grecia în Turcia, în acord cu înțelegerea dintre UE și Ankara, au ajuns în portul Dikili, unul dintre principalii lideri ai frontului al-Nusra, afiliat rețelei teroriste al-Qaida, a fost ucis într-un raid al forțelor aeriene ruse sau siriene, în provincia Idlib, din nord-vesul Siriei, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, iar peste 23.000 de semnături au fost strânse și câteva mii de islandezi au protestat în capitala Reykjavik pentru a-i cere demisia premierului Sigmundur Gunnlagusson, după publicarea informațiilor obținute din scurgerea de documente ale firmei Mossack Fonseca, în urma cărora a fost revelat faptul că actualul premier a realizat investiții în companii offshore care au deținut acțiuni la băncile islandeze implicate în colapsul financiar al țării în urmă cu câțiva ani.

5 aprilie: La nici 48 de ore de la publicarea uriașului volum de documente ale companiei Mossack Fonseca, prima figură politică plătește deja cu funcția pentru implicarea în presupuse activități ilegale de spălare de bani și folosirea offshore-urilor pentru deturnarea fondurilor publice și evaziunea fiscală. Între timp, un alt ”greu” al politicii de pe Continentul Negru, președintele sud-african Jacob Zuma, a trecut cu bine unui vot de suspendare al Parlamentului, în timp ce într-una din țările vecine, RD Congo, a început procesul împotriva soldaților ONU acuzați de abuzuri sexuale împotriva populației civile din Republica Central Africană. Altfel, relațiile SUA-Iran își consumă un nou episod al tensiunilor din ultimii ani, de data aceasta Teheranul acuzându-i pe americani că nu au ridicat cu adevărat în totalitate sancțiunile impuse în urma dezvoltării programului nuclear.

mossack fonseca atac cibernetic6 aprilie: Firma de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului privind cea mai mare scurgere de informații din istorie, ar fi fost victima unui atac cibernetic, Vladimir Putin a anunțat  crearea unei noi Gărzi Naționale a Rusiei care are ca scop lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, unul dintre cele două guverne rivale din Libia a anunțat că se retrage de la putere, iar premierul belgian Charles Michel a recunoscut miercuri că atentatele teroriste comise pe 22 martie la Bruxelles reprezintă un eșec pentru țara sa.

7 aprilie: Cu un ochi pe situația din teatrele de operațiuni din Siria și cu altul pe negocierile de pace dintre regimul lui Bashar al-Assad și opoziția moderată, titlurile mass-media acordă din nou spații ample subiectului, în timp ce ecourile afacerii Mossack Fonseca se extind și provoacă primele valuri de reacții de auto-apărare ale sistemelor puse sub acuzație: China și Rusia acuză conspirații și cenzurează informațiile apărute în presa de pe mapamond. Astfel, negocierile de pace din Siria au fost amânate pentru a fi testată seriozitatea actorilor implicați în negocieri, în timp ce dintr-o analiză Al Jazeera aflăm mai multe despre structura contingentului militar al Rusiei după presupusa retragere din Siria care a încheiat etapa raidurilor aeriene împotriva Statului Islamic. Între timp, povestea refugiaților își consumă o nouă dramă, după ce aflăm că starea psihică a unora ar putea să se deterioreze până la comiterea unor gesturi extreme, chiar și de sinucidere, mai ales după ce s-a relevat că unii dintre migranți au fost returnați din Grecia în Turcia din greșeală. În fine, încă un activist secularist din Bangladesh a fost asasinat de extremiști islamiști, devenind cea de-a 5-a victimă dintr-o serie de violențe îndreptate împotriva celor care aduc critici religiei majoritare din acest stat în ultimul an.

8 aprilie: Principala știre a zilei vine din Belgia, unde autoritățile de la Bruxelles anunță că au reținut alți suspecți implicați în atentatele orchestrate în ultimele luni, în Europa, în timp ce Papa Francisc lansează un nou îndemn de pace și toleranță cu privire la unele subiecte considerate tabu de nucleul dur al catolicilor din întreaga lume – persoanele divorțate și minoritățile sexuale. Din Orientul Mijlociu aflăm că Arabia Saudită și Egiptul plănuiesc să ridice un pod peste Marea Roșie care să unească cele două țări și să îmbunătățească relațiile comerciale dintre acestea, în timp ce Rusia și NATO fac primii pași pentru dezghețarea unor relații care au intrat în impas după anexarea peninsulei Crimeea de către regimul de la Kremlin. Între timp, în afara planetei, pe Stația Spațială Internațională a fost transportat un cort de dimensiunile unui pavilion pentru extinderea spațiului de locuit de pe SSI, într-un experiment al căror rezultate urmează să fie cunoscute în viitorul apropiat. Revenind pe Pământ, aflăm că deși scurtă, repriza de violențe recente din Nagorno-Karabah a produs încă o premieră cu privire la tehnologia militară – primul atac al unei ”drone sinucigașe”.

9&10 aprilie: Situația migranților și aplicarea planului de returnare a acestora din Grecia în Turcia, precum și ofensiva armatei siriene împotriva militanților Statului Islamic reprezintă două dintre cele mai importante teme ale sfârșitului de săptămână, în titlurile presei internaționale. De asemenea, informațiile transmise de procurorii belgieni relevă că Mohamed Abrini, unul din cei 7 bărbați reținuți vineri sub acuzația de complicitate la acte de terorism, este persoana cu pălărie surprinsă de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles. Între timp, Secretarul de Stat american John Kerry a efectuat o vizită-fulger în Afganistan pentru a detensiona atmosfera încrâncenată cauzată de tensiunile acumulate între facțiunile care alcătuiesc guvernul de unitate națională, în timp ce armata americană anunță desfășurarea în premieră pentru ultimii 25 de ani bombardiere de rază lungă în Golful Persic. În sfârșit, publicația pro-rusă Russia Today anunță inițiativa de realizare a unui canal care să unească Marea Caspică de Golful Persic, traversând teritoriul Iranului, în timp ce ministrul rus de externe subliniază că politica externă a Moscovei se reorientează spre un model care include o ”lume multipolară”, cu mai mulți centri de putere.

11 aprilie: Gruparea teroristă care a orchestrat atacurile de la Paris și Bruxelles planifica să organizeze atentate în timpul Campionatului European de Fotbal, președintele american Barack Obama a declarat că eșecul de a gestiona consecințele revoluției din Libia reprezintă cea mai mare greșeală din timpul președinției pe care a deținut-o timp de 2 mandate, Israelul a lansat zeci de atacuri și bombardamente în Siria, potrivit premierului Benjamin Netanyahu, care a recunoscut astfel pentru prima dată implicarea țării sale în atacuri împotriva transferurilor suspecte de armament către gherilele Hezbollah din Liban, iar Rusia ar fi încpeut livrarea rachetelor sol-aer S-300 către Iran, în ciuda opoziției Israelului, Statelor Unite ale Americii și Arabiei Saudite, transmite BBC, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al ministrului iranian de externe, Hossein Jaberi-Ansari, acesta afirmând că ”primul stagiu al contractului a fost implementat”.

brazilia dilma rousseff suspendare congres12 aprilie: Tinerii arabi nu mai cred în ISIS și consideră că nu există șanse pentru ”califat” de a rezista în viitor, însă alte grupări teroriste își fac planuri detaliate: talibanii pornesc ”ofensiva de primăvară” împotriva guvernului afgan, în timp ce gruparea Boko Haram folosește tot mai mulți copii în atentatele sinucigașe din Nigeria, Camerun și Ciad. Între timp, FMI avertizează că ieșirea Marii Britanii din UE ar reprezenta o ”catastrofă”, iar Comisia Europeană anunță o legislație prin care multinaționalele să fie obligate să își declare profitul și taxele pe care le plătesc către statele UE, dar și către paradisurile-fiscale. Totodată, din știrile de astăzi aflăm că în China a început primul proces pentru apărarea drepturilor unei persoane transgender, Moscova renunță la troleibuze, membrii trupei Led Zeppelin vor apărea în fața unui tribunal fiind acuzați că una din cele mai cunoscute creații ale lor a fost depfapt o preluare de la o altă trupă cu care au participat la turnee împreună, iar omul de afaceri rus Iuri Milner, fizicianul Stephen Hawking și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, anunță o inițiativă de a trimite o navă-robot de dimensiuni miniaturale către Alpha Centauri, aceasta urmând să atingă o viteză echivalentă cu 20% din viteza luminii.

16&17 aprilie: Știrea cu care începe o nouă săptămână din actualitatea internațională vine din Brazilia, acolo unde președintele Dilma Rousseff e mai aproape de o suspendare din funcție, după votul din camera inferioară a Congresului. Între timp, în Ecuador și Japonia autoritățile depun eforturi pentru a găsi supraviețuitori sub dărâmăturile provocate de seismele puternice care au lovit aceste țări în ultimele zile, situația din Ecuador fiind catalogată drept ”catastrofală” de oficiali. În Orientul Mijlociu, Iranul și-a prezentat noile rachete sol-aer S-300 furnizate de Rusia, și continuă conflictul economic cu Arabia Saudită și ceilalți mari producători de petrol, după ce a absentat de la un summit în care au avut loc discuții cu privire la reducerea producției la nivel global pentru a stimula o creștere a cotației țițeiului.

sua harriet tubman bancnota 20 dolari20 aprilie: Există posibilitatea ca aproximativ 500 de persoane să fi murit după ce o barcă supraîncărcată s-a scufundat în Marea Mediterană, criminalul Anders Behring Breivig a câștigat procesul împotriva statului norvegian după ce acuzat că statul a încălcat drepturile omului prin tratamentul pe care i l-a aplicat în timpul detenției, Dilma Rousseff continuă să susțină că este victima unei lovituri de stat, declarându-se nevinovată de acuzațiile cu privire la practicile fiscale, declarând că sexismul este de asemenea un motiv aflat în spatele suspendării sale, iar aproximatix 330 milioane de persoane sunt afectate de seceta din India, rezervele de apă diminuându-se iar recoltele suferind daune ireparabile.

21 aprilie: Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și liderii arabi din Golf s-au întâlnit joi la Riad, Arabia Saudită, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt pentru a discuta înaintarea unei acțiuni comune care să vizeze contracararea amenintărilor de securitate determinate de acțiunile Iranului și ale Statului Islamic, președintele Chinei, Xi Jinping, a preluat un nou titlu militar ce îl pune în poziția de comandant șef al Centrului de Comandă al Armatei pentru Operații Comune, Curtea Supremă de Justiție din Turcia a anulat condamnările a 275 de persoane inclusiv ofițeri militari de rang înalt acuzați de plănuirea unei lovituri de stat, iar la 90 de ani, Regina Elisabeta a avut parte de o aniversare spectaculoasă la Londra, unde mai bine de 900 de lampioane au fost aprise de-a lungul Regatului Unit in cinstea ei.

22 aprilie: Vizita cancelarului Angela Merkel în Turcia, precum și cea a președintelui SUA Barack Obama în Marea Britanie sunt două dintre evenimentele zilei din actualitatea internațională, iar consecințele acestora urmează a fi cunoscute cât de curând, în contextul necesității de aplanare a crizei refugiaților, a gestionării relațiilor UE-Turcia, precum și a eventualității unui Brexit. Între timp, la scurtă vreme după ce a anunțat o schimbare de abordare cu privire la consumul de droguri, președintele Mexicului anunță intenția unei relaxări legislative cu privire la folosirea marijuanei în scopuri medicale sau recreative. Iar în Orientul Mijlociu, este prevăzut ca negocierile de pace din Siria să continue în ciuda fragilității armistițiului recent încheiat între părțile implicate în conflict, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu descrie drept ”productivă” o recentă întâlnire cu liderul de la Kremlin, în condițiile unor relații incerte între cele 2 state în ultimii ani. Nu în ultimul rând, din agenda zilei nu lipsește anunțul potrivit căruia România a fost exclusă din concursul Eurovision după ce datoriile televiziunii publice către organizatori nu au mai putut fi amânate.

sua germania barack obama angela merkel23&24 aprilie: Turneul președintelui american Barack Obama în Europa și întâlnirea acestuia cu aliații săi britanici și germani a reprezentat principalul eveniment politic al sfârșitului de săptămână, șeful de la Casa Albă nerămânând dator totodată și cu o replică adresată regimului de la Phenian care a cerut stoparea execrițiilor militare din zonă în schimbul încetării testelor balistice ale Coreei de Nord. Totodată, avionul solar angrenat într-un tur al lumii, Solar Impulse 2, a încheiat cel mai periculos zbor deasupra Oceanului Pacific după ce a decolat din Hawaii și a aterizat în California. În Turcia, represiunea autorităților împotriva libertății de exprimare continuă după ce jurnanista Ebru Umar a fost arestată ca urmare a unei postări critice la adresa președintelui Recep Erdogan. În sfârșit, un proiect de salvare a agriculturii tradiționale a fost lansat în Palestina sub forma unei bănci de semințe cu scopul de a prezerva una dintre ocupațiile ancestrale ale populației din regiune.

26 aprilie: Comemorarea evenimentelor tragice petrecute la Cernobâl acum 30 de ani a readus în discuție în presa internațională siguranța centralelor nucleare, majoritatea dintre acestea aflate în Europa și construite fără a fi luat în calcul un eventual atac terorist. În Ucraina, președintele Poroșenko s-a recules la fața locului, într-o zonă care rămâne restricționată și la 3 decenii după catastrofă. Între timp, Suedia și Turcia sunt zonele spre care s-a concentrat atenția evenimentelor de astăzi – amenințarea unor atentate la Stockholm, precum și comportamentul controversat al unor membri musulmani ai Partidului Verde alimentând temerile prezenței unor elemente radicale într-o țară ferită până acum de evenimente violente. De asemenea, tendințele islamizării Turciei continuă după ce președintele Parlamentului de la Ankara lansează un apel periculos de rescriere a unei Constituții islamice și renunțarea la secularism, provocând o nouă serie de controverse. Dar probabil că unul dintre cele mai importante subiecte ale întregii săptămâni îl reprezintă aprobarea unui plan economic care aruncă Arabia Saudită pe o orbită a necunoscutului, ținta regatului musulman fiind renunțarea la dependența de petrol în următorii 15 ani.

Citește aici retrospectiva lunii februarie.

Citește aici retrospectiva lunii martie.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 25 decembrie în lume- Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile rusești din ziua de Crăciun au declanșat pene de curent, Oficialii Talibani au declarat că 46 de persoane au decedat în urma unui atac aerian pakistanez, Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, semnalând gravitatea situației în timpul adresei sale de Crăciun

Material realizat de Luca Coșa și Anca Badea Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile …