Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 21 aprilie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 21 aprilie

Material realizat de Cristina Dincă și Oana Hroștea

TITLURILE ZILEI

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și liderii arabi din Golf s-au întâlnit joi la Riad, Arabia Saudită, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt pentru a discuta înaintarea unei acțiuni comune care să vizeze contracararea amenintărilor de securitate determinate de acțiunile Iranului și ale Statului Islamic (Daesh), informează Reuters. Președintele american încurajează tările din Golf să diminueze tensiunile interne dintre sectele religioase si să acționeze concertat în confruntarea cu amenințarea reprezentată de militanții jihadiști. Rămâne de văzut cum vor reacționa statele arabe în condițiile în care Orientul Mijlociu este divizat între state conservatoate sunnite, monarhii pro-accidentale și Iranul și aliații săi șiiți.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a preluat un nou titlu militar ce îl pune în poziția de comandant șef al Centrului de Comandă al Armatei pentru Operații Comune, potrivit BBC. Liderul d ela Beijing deține încă două titluri importante, cel secretar general al Partidului Comunist și cel de președinte al Comisiei Militare Centrale care gestionează Arma de Elibeare a Poporului. Preluarea acestui nou titlu militar vizează în principal exercitarea unui control mai mare asupra forțelor armate.

Potrivit unei declarații a Secretarului General al NATO, Jens Stontenberg, numărul de migranți și refugiați care traversează Marea Egee din Turcia spre Europa este în scădere, dar acest lucru nu trebuie să reducă preocupările lor în ceea ce privește securitateam scrie Reuters. Deși Turcia și UE au încheiat luna trecută un acord care urmărește să gestioneze criza imigranților, iar în baza acestui acord imigranții clandestini care vor sosi în Grecia din Turcia vor fi trimiși înapoi pe teritoriul turc, după ce vor fi înregistrați și solicitările de azil le vor fi procesate, preocupările lui Stoltenberg vizează încetarea focului în Siria și a sprijinului militar acordat de Rusia regimului de la Damasc.

Conform unui raport al Comisiei, Turcia a îndeplinit jumătate din condițiile ce i-au fost impuse de UE în contextul liberalizării vizelor în zona Schengen pentru cetățenii turci, scrie Reuters. UE a promis luna trecută că va extinde liberalizarea vizelor pentru Turcia până la sfârșitul lunii iunie, în schimbul angajamentului Turciei de a întoarce pe teritoriul său toți imigranții ilegali care ajung în Grecia. Multe dintre cele 28 de state membre UE contestă această decizie și se tem că măsura va determina o migrație musulmană tot mai mare, în condițiile în care Europa trebuie să facă față celui mai mare aflux de refugiați și imigranți de după Al Doilea Război Mondial.

Curtea Supremă de Justiție din Turcia a anulat condamnările a 275 de persoane inclusiv ofițeri militari de rang înalt acuzați de plănuirea unei lovituri de stat, scrie BBC. Instanța a decis că acele condamnări au fost nelegitime, deoarece existența unei rețele clandestine numită Ergenekon nu a fost dovedită. Printre cele 275 de persoane acuzate de uneltirea unui complot pentru răsturnarea prim-ministrului de atunci Recep Tayyip Erdogan, se numără jurnațiști, avocați și cadre didactice.

IRAN-POLITICS-VOTECampania electorală pentru alegerile parlamentare din Iran de săptămâna viitoare a început azi, când aliații președintelui Hassan Rohani și rivalii săi au intra în competiție pentru a obține o majoritate, în condițiile în care rezultatele alegerilor de la începutul anului au fost neconcludente, informează Reuters. Rouhani a realizat câștiguri mari la alegerile din februarie, mai ales în Teheran, iar popularitate lui a crescut de la semnarea acordului pentru stoparea programului de înarmare nucleară al Iranului. Rezultatele alegerilor din 29 aprilie vor decide cine va controla cele 68 de locuri. reprezentând circumscripțiile în care în februarie nimeni nu a asigurat un necesar de 25% din voturi.

Un tribunal spaniol refuză ca un imigrant din Maroc să-și aducă familia în țară deoarece nu deține venituri necesare încât să-i susțină financiar, relatează Reuters. Curtea Europeană de Justiție a susținut joi că această decizie este în conformitate cu legea europeană care le oferă persoanelor imigrante care s-au stabilit în Europa dreptul de a-și reuni familia. Cu toate acestea, legislația menționeză că persoanele care cer azil trebuie să demonstreze că au resurse materiale suficiente astfel încât să nu fie nevoie să apeleze la asistența socială.

etiopia sudan rapire copii provincie gambellaÎn Etiopia au fost declarate două zile de doliu național pentru cele 208 victime ale atacurilor din Gambela, în timp ce trupe militare etiopiene caută 100 de copii care au fost răpiți. Totul s-a întâmplat săptămâna trecută la granița dintre Gambela, oras din Etiopia, și Sudanul de Sud, când oameni îmbrăcați în ținută militară, echipați cu mitraliere, au început să omoare pe oricine încerca să-i oprească din a răpi peste 200 de copii, susține Aljazeera.

La 90 de ani, Regina Elisabeta a avut parte de o aniversare spectaculoasă la Londra, unde mai bine de 900 de lampioane au fost aprise de-a lungul Regatului Unit in cinstea ei. O mulțime de oameni au avut ocazia să-i ureze reginei un sincer “La mulți ani!” în timp ce aceasta se deplasa pe străzile din Windsor, relatează BBC.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 21 septembrie în lume – Guvernul indian a oprit eliberarea de vize pentru cetățenii canadieni, statul polonez a anunțat că va înceta livrarea de arme către Ucraina, iar președintele Siriei a efectuat prima vizită de stat în China de la debutul războiului civil

Material realizat de Anca Teodora-Maria Autoritățile din Statele Unite ale Americii au anunțat că vor …