Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 12 aprilie
Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, se află tot mai aproape de o potențială suspendare

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 12 aprilie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Tinerii arabi nu mai cred în ISIS și consideră că nu există șanse pentru ”califat” de a rezista în viitor, însă alte grupări teroriste își fac planuri detaliate: talibanii pornesc ”ofensiva de primăvară” împotriva guvernului afgan, în timp ce gruparea Boko Haram folosește tot mai mulți copii în atentatele sinucigașe din Nigeria, Camerun și Ciad. Între timp, FMI avertizează că ieșirea Marii Britanii din UE ar reprezenta o ”catastrofă”, iar Comisia Europeană anunță o legislație prin care multinaționalele să fie obligate să își declare profitul și taxele pe care le plătesc către statele UE, dar și către paradisurile-fiscale. Totodată, din știrile de astăzi aflăm că în China a început primul proces pentru apărarea drepturilor unei persoane transgender, Moscova renunță la troleibuze, membrii trupei Led Zeppelin vor apărea în fața unui tribunal fiind acuzați că una din cele mai cunoscute creații ale lor a fost depfapt o preluare de la o altă trupă cu care au participat la turnee împreună, iar omul de afaceri rus Iuri Milner, fizicianul Stephen Hawking și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, anunță o inițiativă de a trimite o navă-robot de dimensiuni miniaturale către Alpha Centauri, aceasta urmând să atingă o viteză echivalentă cu 20% din viteza luminii. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Un sondaj efectuat de Tineretul Arab arată că nivelul suportului pentru teroriști a scăzut dar principala cauză care duce la înrolarea tinerilor în aceste grupări este lipsa locurilor de muncă, conform The Guardian. O mare parte a tinerilor arabi resping Statul Islamic și cred că ISIS va eșua în crearea unui califat arată un sondaj efectuat recent. Doar 13% din tineri au spus că ar putea susține ISIS dacă gruparea ar fi mai puțin violentă, procentajul scăzând din 2015 când 19% au fost de acord cu acest fapt. 50% dintre tineri cred că Statul Islamic este cea mai mare problemă cu care se confruntă Orientul Mijlociu, anul trecut doar 37% crezând că ISIS este principala problemă din regiune.

2. Un comitet organizat de Camera Inferioară a Congresului Brazilian a recomandat suspendarea președintelui Dilma Rousseff, care a fost fost acuzată că a încălcat legea bugetului pentru a câștiga suport în campania electorală din 2014, informează Al Jazeera. Votul a fost de 38 ”pentru” și 25 ”împotrivă”, iar rezultatul final va fi determinat de Camera Superioară la finalul acestei săptămâni. Dacă votul va fi pozitiv, propunerea va fi trimisă Senatului, urmând ca dacă și acest for va vota cu o majoritate simplă pentru trimiterea în judecată a președintelui, atunci Dilma Rousseff va putea fi suspendată din funcție până la 6 luni, prerogativele prezidențiale urmând a fi preluate de vicepreședintele Michel Temer.

fondul monetar international brexit3. FMI avertizează că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea consecințe grave la nivel regional și global, anunță BBC. O asemenea acțiune din partea britanicilor ar întrerupe relațiile de comerț și schimb deja stabilite iar Europa s-ar putea confrunta cu o provocare în acest sens. FMI a declarat că referendumul ce urmează să aibă loc în Marea Britanie a creat deja incertitudine în rândul investitorilor, iar ieșirea din UE ar agrava situația.

4. Grupurile pentru drepturile omului și voluntarii ce oferă ajutor refugiaților din Siria avertizează că stabilirea unor zone de siguranță la granița dintre Turcia și Siria și refuzul autorităților de a permite refugiaților să se deplaseze către alte state reprezintă o încălcare a legii internaționale, conform The Guardian. Aceste măsuri pun în pericol viața unor oameni vulnerabili, aceste zone de siguranță având un obiectiv geopolitic și nu unul umanitar. Turcia a menținut pentru o lungă perioadă o politică deschisă la granița cu Siria dar de curând au fost adoptate măsuri restrictive de către autoritățile turce care au militarizat puternic zona permițând accesul doar comercianților autorizați, membrilor organizațiilor internaționale și celor care suferă de răni ce le pune în pericol viața, alte 250.000 de persoane rămânând blocate la graniță.

afganistan talibani ofensiva de primavara5. Talibanii au anunțat lansarea ”ofensivei de primăvară” asupra guvernului din Afghanistan suținut de occidentali, amenințând că vor întreprinde atacuri la scară largă asupra grupurilor de rezistență ale guvernului și vor efectua și atacuri sinucigașe cu bombă, informează Reuters. Operațiunea a fost numită Operațiunea Omari, după numele fondatorului taliban, mullahul Mohammad Omar. Anunțul a venit la doar câteva zile după ce secretarul de stat american John Kerry a vizitat capitala Kabul și a declrat că SUA susține guvernul condus de președintele Ashraf Ghani.

6. Evitarea taxelor de către corporațiile multinaționale va fi expusă public printr-o decizie a Comisiei Europene adoptată ca urmare a dezvăluirilor făcute de Panama Papers, informează The Guardian. Astfel, Comisia Europeană va adopta o legislație care va obliga marile multinațioanale europene să dezvăluie profitul și taxele plătite atât în statele membre UE cât și în așa-numitele paradisuri-fiscale.

7. Agenția ONU pentru Drepturile Copiilor – UNICEF –  anunță că gruparea Boko Haram folosește tot mai mulți copii pentru efectuarea atacurilor sinucigașe cu bombă, unul din cinci atacuri implicând un copil, conform BBC. Majoritatea victimelor sunt fete răpite, acestea fiind drogate și provocând trei sferturi din atacurile ce au avut loc în Camerun, Nigeria și Ciad. Schimbarea tacticii grupării radicale islamice reflectă că grupul pierde controlul asupra teritoriilor din Nigeria.

8. Cu doar o lună înainte de desfășurarea unui rar consiliu de partid, Coreea de Nord dezvăluie pentru prima oară detalii despre dezvoltarea programului nuclear, informează Reuters. Până recent informațiile despre programul de înarmare nucleară erau neclare, guvernele străine bazându-se pe imagini din satelit și pe analiza unor resturi rămase în mare și recuperate, după diverse teste. Coreea de Nord a publicat însă de curând fotografii cu detalii de mare acuratețe a mai multor teste și dispozitive utilizate pentru construirea unei rachete balistice intercontinentale.

thailanda accidente voluntariat morga9. Șoferii din Thailanda prinși în stare de ebrietate la volan vor fi obligați să lucreze ca voluntari la morgă, anunță The Guardian. Persoanele aflate sub influența alcoolului la volan și persoanele care comit infracțiuni repetate în trafic ar putea fi pedepsiți prin a lucra la morgă, aceasta fiind o soluție propusă de guvernul thailandez pentru de diminua numărul ridicat al accidentelor rutiere. Thailanda se află pe locul doi în lume la numărul decedaților în accidente rutiere.

10. Taiwanul acuză poliția din Kenya că a doborât un zid al unei închisori și a folosit gaze lacrimogene pentru a forța un al doilea grup de taiwanezi să se îmbarce într-un avion care să îi transporte în China, la o zi după ce autoritățile de la Beijing au fost acuzate că ar fi răpit alți 8 cetățeni din Taiwan, scrie The Guardian. Cele 15 persoane erau reținute într-o secție de poliție, chiar dacă fuseseră anterior declarate nevinovate în privința unor acuzații de înșelăciune cibernetică, a declarat ministrul de externe din Taiwan. Anterior, 8 persoane fuseseră deportate din Kenya în China, după ce fuseseră de asemenea scoase de sub urmărirea penală din cauza unor acuzații similare. Taiwanul, despre care China pretinde că este o provincie rebelă, nu este recunoscut la nivel internațional din cauza politicii ”O singură Chină” impusă de Beijing, care nu întreține relații de niciun fel cu oricine recunoaște Taiwanul drept stat indepdent.

 

”SUB RADAR”

  • Un tribunal din China judecă primul caz de discriminare a unei persoane transgender, un proces pe care activiștii pentru drepturile minorităților sexuale îl consideră un reper în bătălia pentru recunoașterea drepturilor persoanelor LGBT în această țară, informează The Guardian. Reclamantul, care este un bărbat transgender de 28 de ani și activist LGBT, acuză faptul că a fost angajat de un furnizor de asistență medicală în orașul Guiyang, din sud-vestul țării, în aprilie 2015, fiind concediat după numai o săptămână deoarece purta haine de bărbat. Bătălia lui Chen, așa cum a cerut să fie numit în public, reprezintă unul din rarele cazuri în care sunt deschise procese pentru protejarea drepturilor unor minorități, în contextul unei represiuni puternice a regimului de la Beijing împotriva avocaților care îi reprezintă pe clienții care doresc să se apere în diverse cazuri făcând uz de drepturile lor constituționale.
  • SAUDI-TURKEY-POLITICS-DIPLOMACYVizita din această săptămână a regelului Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, văzută drept un moment-cheie al relațiilor a două dintre cele mai importante puteri sunnite ale Islamului, a atins chiar și pentru standardele extravagante saudite cote maxime de opulență și paranoia, descrie The Guardian. Potrivit presei locale, circa 300 de ofițeri de securitate saudiți au sosit în avans pentru a pregăti vizita monarhului saudit în capitala Turciei, iar hotelul JW Mariott din Ankara a fost rezervat în totalitate pentru acest eveniment. Mai mult, geamurile apartamentului regal al hotelului de 450 de metri pătrați au fost ranforsate cu ferestre anti-glonț, iar pereții au fost căptușiți cu ciment rezistent la explozii, la costul de 10$ pe metrul pătrat.
  • Fondatorii trupei Led Zeppelin, Robert Plant și Jimmy Page, vor trebui să răspundă acuzațiilor privind drepturile de autor în legătură cu piesa ”Stairway to Heaven”, potrivit deciziei unui tribunal american, scrie BBC. Un judecător districtual din Los Angeles a conchis că există suficiente similarități între piesa cunoscutei trupe și o versiune instrumentală a formației ”Spirit”, pentru a lăsa la latitudinea unui juriu să decidă dacă a existat o încălcare a drepturilor de autor. ”Stairway to Heaven” a fost lansată în 1971 și este considerată una dintre cele mai importante compoziții rock din toate timpurile. Acțiunea în instanță a fost inițiată de Michael Skidmore, un mandatar al răposatului chitarist al trupei Spirit, Randy Wolfe, care a concertat împreună cu trupa Led Zeppelin în 1968 și 1969, când este suspectat că au preluat influențele acestora pentru a compune ”Stairway to Heaven”.
  • rusia moscova troleibuzeChiar dacă deseori au fost sursa unor ambuteiaje și întârzieri în rețeaua de transport în comun, pentru locuitorii din Moscova troleibuzele au reprezentat un mijloc de transport de bază și totodată un simbol pentru istoria transportului urban al capitalei Rusiei, astfel că decizia autorităților de a renunța la acestea a trezit emoții în rândul locuitorilor, scrie The Guardian. Potrivit unor surse locale, autoritățile din Moscova au planificat să înlăture liniile de troleibuz din centrul orașului, începând chiar din 12 aprilie, în timp ce restul liniilor vor fi eliminate până în 2020. Actualmente, se estimează că peste 1 milion de persoane folosesc acest mijloc de transport, Moscova fiind orașul cu cea mai vastă rețea de linii de troleibuz din lume, de peste 500 de kilometri, primele linii fiind inaugurate încă din 1933.
  • Omul de afaceri rus Iuri Milner, împreună cu fizicianul Stephen Hawking și cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și-au unit interesele pentru lansarea proiectului Breakthrough Starshot, care urmărește trimiterea unui robot către Alpha Centauri în următorii 20 de ani, anunțul fiind făcut cu ocazia aniversării a 55 de ani de la primul zbor în spațiu al unui cosmonaut, scrie Russia Today. Inițiativa celor 3 parteneri va costa circa 100 milioane $ și va consta în realizarea unei ”nano-nave”, care va cântări doar 1 gram și va călători pe distanța de 4,37 ani lumină fiind propulsată prin fascicule de lumină realizate din mai multe lasere. Astfel, dispozitivul va fi capabil să atingă o viteză echivalentă cu 20% din viteza luminii, scurtând astfel durata călătoriei. În prezent, cea mai rapidă navă existentă ar putea ajunge la Alpha Centauri în 30.000 de ani.
  • O versiune preliminară a unui decret prezidențial în care sunt detaliate principalele sarcini și funcții ale recent înființatei agenții a Gărzii Naționale prevede permisiunea ca membrii acesteia să ia parte la operațiuni internaționale, inclusiv misiuni de menținere a păcii, scrie Russia Today. Posibila folosire a trupelor Gărzii Naționale în alte țări le distinge pe acestea față de cele ale Ministerului de Interne, care reprezintă baza de recrutare a noii structuri de forță a regimului de la Kremlin. Documentul, prin care pe lângă denumirea folosita de președintele Vladimir Putin la anunțarea creării acestora, prevede și procedura prin care organizația este comandată direct de președintele Federației Ruse, urmând ca aceasta să primească în cel mai scurt o emblemă și un drapel.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …