Home / GeopoliticALL / Europa / Unul din membrii guvernului Franței cere dezincriminarea consumului de cannabis: ”Prohibiția a eșuat!”
Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul din Franța susține că prohibiția consumului de cannabis a eșuat în condițiile în care tinerii francezi consumă această substanță mai mult decât cei din alte 41 de state dezvoltate

Unul din membrii guvernului Franței cere dezincriminarea consumului de cannabis: ”Prohibiția a eșuat!”

Unul dintre membrii guvernului francez, Jean-Marie Le Guen, a reiterat necesitatea redeschiderii unei dezbateri privind decriminalizarea consumului de cannabis, afirmând totodată că ”prohibiția este ineficientă”, într-o declarație acordată postului francez BFMTV, informează BBC.

Le Guen, care ocupă funcția de secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și care este de profesie medic, a declarat că se opune consumuli de cannabis și că este un promotor al sănătății publice care a ”luptat permanent împotriva consumului de cannabis de către tineri”. Însă, a adăugat acesta, o astfel de abordare a eșuat, iar tinerii trebuie abordați într-o altă manieră pentru a li se explica pericolele consumului de cannabis: ”Este vorba de o abordare bazată pe principii medicale, nu morale sau legale”.

Potrivit statisticilor, tinerii francezi fumează mai mult cannabis decât cei din alte 41 de state dezvoltate, însă cu toate acestea orice tentative de discuții privind decriminalizarea au fost respinse. Alți parlamentari, printre care colegi socialiști ai lui Le Guen, au respins inițiativa acestuia, unul dintre purtătorii de cuvânt ai guvernului afirmând că nu există niciun plan pentru decriminalizarea consumului de cannabis.

Potrivit studiului Organizației Mondiale a Sănătății din care a reieșit statistica privind consumul de cannabis în rândul tinerilor din toată lumea, substanța este considerată una ”periculoasă și dăunătoare, în special pentru tinerii care o folosesc în mod regulat. Consumul de cannabis este un factor de risc pentru afecțiuni mentale și poate declanșa psihoze”.

Afirmațiile secretarului de stat francez au fost făcute în nume propriu, potrivit propriilor declarații, însă acesta a sugerat că, chiar dacă nu vorbește în numele guvernului, problema ar trebui luată în discuție de viitorul președinte al Franței. În timpul mandatului actualului președinte, Francois Hollande, început în 2012, au existat mai multe tentative de a discuta despre consumul de cannabis, însă acestea au fost criticate de colegii socialiști și de membrii opoziției, fiind totodată ignorate și de către administrație.

În acest fel, reacțiile au fost oarecum similare și după declarațiile lui Le Guen. Senatorul socialist Samia Ghali a declarat pentru Europe1 că decriminalizarea nu ar face decât să amplifice traficul de droguri: ”Și ce vom face mâine? Vom legaliza cocaina și armele pentru că nu putem să controlăm fluxul traficului de droguri sau arme? Asta-i ceva total neserios!”

De asemenea, Laurent Wauquiez, membru al opoziției republicane de centru-dreapta, a declarat că ”pare că ne reîntoarcem la vechile idei prăfuite ale stângii. Ei chiar cred că acestea sunt problemele adresate de tinerii francezi?”. Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stephane Le Foll, a declarat că partidul Socialist este liber să dezbată decriminalizarea consumului de cannabis, însă a adăguat că guvernul nu are de gând să își reevalueze atitudinea față de problemă, ”nici în activitatea sa, nici măcar ca intenție”.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

ANALIZĂ: Primele semnale din timpul administrației Biden ale poziționării SUA în politica externă

Material realizat de Anca-Maria Barbu Începutul mandatului noului președinte al Statelor Unite ale Americii a …