Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 3 aprilie
Fostul dictator libian Muammar Gaddafi și președintele rus Vladimir Putin se numără printre liderii de stat care au fost demascați de scurgerea a 11 milioane de documente ale firmei Mossack Fonseca prin care politicienii au folosit tertipuri financiare pentru delapidarea și spălarea fondurilor publice

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 3 aprilie

O aparentă zi liniștită de sfărșit de săptămână în care ostilitățile din enclava Nagorno-Karabah par că s-au stins, iar activitatea pe aeroportul din Bruxelles a fost reluată sub auspicii sumbre și securitate sporită, a fost zguduită de publicarea primelor informații dintr-o amplă anchetă jurnalistică despre care vor exista numeroase subiecte, în care este relevată modalitatea prin care șefii de stat din zeci de țări au spălat bani și au denaturat fonduri prin intermediul firmelor offshore sau prin alte tehnici după ce au apelat la firma de consultanță și avocatură Mossack Fonseca. Despre cele mai relevante materiale din geopolitica de pe mapamond, aflați pe scurt din titlurile de mai jos.

TITLURILE ZILEI

1. BBC: Una dintre cele mai mari scurgeri de informații din istorie relevă cum liderii cu influență de pe mapamond folosesc paradisurile fiscale pentru a-și ascunde averea și a spăla fondurile publice, scriu BBC și The Guardian, care au preluat informații obținute de publicația germană Suddeutsche Zeitung, împărtășite totodată și Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație.

2. Russia Today: Azerbaidjanul anunță încetarea focului în enclava Nagorno-Karabah, însă Armenia susține că ostilitățile continuă. Cel puțin 30 de soldați din ambele tabere și-au pierdut viața în violențele care au avut loc în ultimele zile în enclava autonomă guvernată de etnici armeni.

3. Reuters: Compania de transport spațial Blue Origin, deținută de Jeff Bezos, a anunțat succesul lansării și aterizării pentru a 3-a oară a unei rachete suborbitale ce poate transporta până la 6 pasageri. Anunțul reprezintă încă un pas înainte în folosirea unor propulsoare reutilizabile în domeniul industriei aerospațiale.

siria al-qaryatain eliberat armata4. Reuters: Forțele aliate siriene, sprijinite de raidurile aeriene ale Rusiei, au alungat militanții Statului Islamic din orașul al-Qaryatain, aflat la 100 de kilometri est de Palmyra, un alt oraș de importanță strategică eliberat recent de forțele loiale Damascului.

5. Reuters: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe omologul său american Barack Obama că ”a vorbit pe la spatele său” cu privire la libertatea presei din Turcia și l-a indicat pe șeful de la Casa Albă drept vinovat pentru eforturile de ”divizare” a țării. Erdogan a subliniat încă o dată tensiunile acumulate între cele două țări care fac parte din alianța militară NATO, în condițiile în care Turcia a atras condamnarea pe scena internațională din cauza represiunilor împotriva jurnaliștilor și, recent, este acuzată de Rusia că ar sprijini militanții Statului Islamic.

6. The Guardian: Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter a avut loc în apropierea arhipelagului Vanuatu, la 80 de kilometri nord de orașul Port Olry și la circa 400 de kilometri de capitala Port Vila. Autoritățile au emis o alertă de tsunami, pe care au anulat-o la scurt timp, anunțând totodată că nu au fost înregistrate pagube materiale însemnate sau victime.

bruxelles aeroport securitate7. BBC: Aeroportul din Bruxelles s-a redeschis în condiții de securitate sporită, la 12 zile după atentatul în urma căruia doi teroriști care au detonat bombe în interiorul clădirii au ucis 16 persoane. Doar trei zboruri au fost programate, către Faro, în Portugalia, Torino și Atena, urmând ca traficul să se reia treptat la frecvența normală abia în următoarele săptămâni.

8. Russia Today: O lideră politică din Estonia a propus interzicerea Coranului în locuri publice, afirmând că ”latura negativă și criminală” a islamului este suficient de puternică și reprezintă un motiv întemeiat pentru interzicerea cărții sfinte a musulmanilor din rațiuni de securitate. Propunerea a fost lansată de președinta Partidului Unității Populare, Kristiina Ojuland, care a îndeplinit funcția de ministru de externe al Estoniei între 2002 și 2005.

9. BBC: Cel puțin 2 persoane și-au pierdut viața, iar alte 30 au fost rănite în urma deraierii unui tren în SUA, în apropiere de orașul Philadelphia. Un tren care se deplasa pe ruta New York- Savannah, statul Georgia, a lovit un retroexcavator care se afla pe linie, provocând deraierea locomotivei, dar și avarii la vagoanele trenului.

10. Washington Times: Hillary Clinton a declarat că ”o persoană nenăscută nu are drepturi constituționale”, adăugând că există în prezent suficiente posibile instrumente legale pentru ”restricționarea rezonabilă” a avorturilor. Comentariile principalului candidat din partea democraților la alegerile prezidențiale au fost făcute după ce favoritul republicanilor pentru desemnarea în cursa prezidențială, Donald Trump, a afirmat anterior că ar trebui să existe o anumită formă de ”pedeapsă” împotriva femeilor care aleg să facă avort.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 2 iulie în lume – Armata israeliană a atacat regiunea Khan Younis de pe teritoriul Palestinian, Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut încetarea focului în Ucraina, Peste o sută de persoane au decedat în urma dezorganizării de la un eveniment religios din India

Material realizat de Diana Dumitrescu   Peste o sută de persoane au decedat în urma …