Deși Angela Merkel și Vladimir Putin au demonstrat de mai multe ori că pot vorbi aceeași limbă și la propriu și la figurat și în ciuda respectului și încrederii de care se bucură cancelarul german la Kremlin, tonul recentelor declarații ale lui Merkel cu privire la intervenția Rusiei în Crimeea a fost o dovadă a punctelor diferite de vedere ale celor două puteri a căror relație se bazează mai degrabă pe interese strategice decât pe prietenie, după cum se arată într-o analiză publicată de Reuters.
De la răsturnarea președintelui pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și odată cu amplificarea tensiunilor din regiunea autonomă Crimeea, Merkel și Putin au avut mai multe convorbiri telefonice. ”Ei lucrează împreună de peste un deceniu. (…) Nu a fost întotdeauna ușor, dar Putin o cunoaște pe Merkel mai bine și o respectă mai mult decât pe alți lideri mondiali.”, a declarat Alexander Rahr, șef al Forumului germano-rus de la Berlin, citat de Reuters.
În primele săptămâni ale crizei din Ucraina, cancelarul Germaniei a evitat să-l critice pe liderul de la Moscova, de teamă că eventualele reproșuri ar putea avea efecte adverse. Însă în urmă cu o săptămână, Angela Merkel l-a acuzat pe președintele rus că încalcă dreptul internațional prin ”intervenția sa inacceptabilă” în Crimeea, adăugând, câteva zile mai târziu, că Uniunea Europeană va urma SUA în privința interzicerii vizelor și înghețării activelor, dacă Vladimir Putin nu acceptă să poarte negocieri pe tema crizei din Ucraina.
”Pentru Putin este important ce crede Merkel, ce crede China și ce cred țările din Comunitatea Statelor Independente(CSI)”, arată Reuters citând o sursă din interiorul serviciilor de securitate ruse.
Totuși, chiar membri ai anturajului Angelei Merkel cred că abilitatea acesteia de a-l influența pe Putin este limitată, susținând că atitudinea liderului de la Kremlin în cazul crizei din fosta republică sovietică a avut la bază în primul rând considerente de natură internă.
Prin adoptarea rolului de mediator în problema ucraineană Angela Merkel își asumă un mare risc, scriu jurnaliștii de la Reuters. Dacă Putin nu acceptă o soluție negociată la criza din Ucraina, Merkel riscă să pară prea blândă și naivă. ”Șansele lui Merkel să îl influențeze pe Putin sunt spuraestimate.(…)există o anumită încredere între ei, el o ascultă, dar există și limite în ceea ce privește impactul pe care îl poate avea asupra lui. Putin are un obiectiv foarte clar în Crimeea și nu va fi convins de Germania”, a explicat Stefan Meister de la Consiliul European pentru Relații Externe, citat de Reuters.
Faptul că liderul german și-a îndemnat partenerii occidentali să-i mai dea timp lui Vladimir Putin înainte de a impune Rusiei niște sancțiuni economice drastice reflectă temerile Berlinului legate de consecințele geopolitice ale izolării Moscovei pe plan internațional. La care se adaugă și îngrijorările Germaniei cu privire la interesele sale de afaceri și la furnizarea de gaze nautrale de către Rusia. Peste o treime din petrolul și gazele naturale ale Germaniei vin din Federația Rusă și mai mult de 6.000 de firme germane sunt active în Rusia.