Home / GeopoliticALL / Africa / Intervenția franceză în Republica Centrafricană va dura mai mult decât s-a stabilit inițial

Intervenția franceză în Republica Centrafricană va dura mai mult decât s-a stabilit inițial

lonu-autorise-une-intervention-francaiseCând Franța a trimis trupe în Republica Centrafricană pentru a opri confruntările dintre creștini și musulmani, s-a estimat că va fi vorba despre o operațiune de doar șase luni. Astăzi însă, realitatea din teren demonstrează că autorităție franceze nu au apreciat corect evoluția situației din fosta colonie, după cum arată jurnaliștii de la Reuters.

La trei luni de la începutul intervenției franceze în Republica Centrafricană, Parisul a ajuns la concluzia că cele șase luni calculate inițial sunt insuficiente pentru a pune capăt conflictului dintre secte început în martie 2013 când rebelii Seleka a preluat puterea din țara majoritar creștină. ”Va dura mai mult decât era de așteptat, pentru că nivelul de ură și violență este mai mare decât ne-am imaginat”, a recunoscut ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de Reuters.

Parlamentul francez urmează să se pronunțe în cursul acestei săptămâni, cu privire la prelungirea misiunii Sangaris. Există însă informații potrivit cărora Parisul ar fi acceptat deja ca trupele sale să râmân în Republica Centrafricană  cel puțin până la alegerile din luna februarie a anului viitor, după cum a cerut actualul președinte interimar, Catherine Samba-Panza. Astfel, Franța se vede prinsă într-o luptă lungă, cu sprijin limitat din partea aliaților occidentali, în condițiile în care Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres, avertiza recent că în Republica Centrafricană are loc ”o purificare etnică și religioasă”, musulmanii fugind spre nordul țării pentru a scăpa de atacurile milițiilor creștine.

Samba-Panza, ajunsă la putere după ce liderul Seleka, Michel Djotodia, a demisionat din funcția de șef al statului la presiunea internațională, admite că, în acest moment, Guvernul de la Bangui nu poate pune capăt atacurilor creștinilor auspra musulmanilor. Iar experți militari, citați de Reuters, avertizează că trupele franceze vor fi nevoite să rămână în zonă până la instalarea unui guvern stabil.

”Nu este prea târziu, dar Franța sau orice alte forțe nu pot doar să ajute la restabilirea securității și apoi să plece. Trebuie să rămână pe termen lung pentru că munca de reconstrucție este grea”, a declarat pentru Reuters fostul premier de la Bangui, Anicet Dologuele, candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor.

La începutul misiunii Sangaris, Parisul a trimis în Republica Centrafricană 1.600 de militari, iar săptămâna trecută și-a suplimentat contingentul cu 400 de soldați care vor interveni alături de cei 6.000 ai Uniunii Africane. Franța a cerut isistent în ultimele luni Organizației Națiunilor Unite să trimită forțe de menținere a păcii în Republica Centrafricană. O rezoluție a ONU în acest sens este așteptată până la sfârșitul lunii martie.

Haosul din Republica Centrafricană s-a declanșat după ce rebelii musulmani, cunoscuți sub numele de Seleka, au preluat puterea în țară în luna martie a anului trecut. Abuzurile acestor luptători au provocat riposta milițiilor creștine, alimentând o violență fără precedent între cele două comunități religioase. Potrivit Human Rights Watch, peste un milion de oameni au fost strămutați în interiorul țării și zeci de mii și-au pierdut viața în confruntările din ultimele luni.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *