Home / GeopoliticALL / Africa / Curtea Constituțională din Uganda anulează legea draconică anti-gay

Curtea Constituțională din Uganda anulează legea draconică anti-gay

Curtea Constituțională din Uganda a anulat o lege draconică îndreptată împotriva comunității gay, care fusese adoptată de parlamentul țării în luna decembrie a anului trecut și promulgată de președintele Yoweri Museveni în februarie, în ciuda protestelor activiștilor pentru drepturile comunității LGBT (lesbian, gay, bisexual, transexual), cât și a organizațiilor internaționale pentru drepturile omului și a unor guverne occidentale, anunță The Guardian.

Verdictul Curții Constituționale survine după o contestație depusă de 10 petiționari, printre care academicieni, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, dar și parlamentari care fac parte atât din partidul de guvernământ, cât și membri ai opoziției. Judecătorii care au analizat petiția au concluzionat că legea a fost votată fără cvorumul necesar, astfel încât aceasta este considerată ”nulă și neavenită”. Cu toate acestea, în ciuda succesului legislativ, activiștii pentru drepturile omului subliniază faptul că lupta pentru recunoașterea drepturilor comunității LGBT va continua, în condițiile în care chiar și înaintea adoptării legii recent anulate, homosexualitatea a fost declarată ilegală.

Anularea legii care a stârnit oprobriul unora dintre liderii comunității internaționale înseamnă că, cel puțin din punct de vedere legislativ, persoanele care aparțin minorităților sexuale nu vor avea de suferit, în condițiile în care actul legislativ prevedea închisoarea pe viață pentru ”homosexualitate agravată” și interzicea ”promovarea homosexualității”. De asemenea, pentru prima dată în istoria persectutării comunității gay din Uganda, lesbienele erau menționate în mod explicit în legea recent anulată, iar cuplurile de același sex care erau descoperite că sunt căsătorite riscau pedepsirea cu închisoarea pe viață.

Uganda este una dintre țările cu cea mai mare rată a homofobiei în privința drepturilor homosexualilor. Verdictul anunțat de cei cinci judecători ai Curții Constituționale a fost primit cu bucurie de apărătorii comunității gay, însă a fost întâmpinat cu nemulțumiri vehemente de majoritatea populației. De altfel, potrivit BBC se speculează faptul că anularea legii a avut loc pentru a îmbunătăți relațiile Ugandei cu Statele Unite ale Americii în contextul unui summit SUA-Africa ce are loc în prima săptămână a lunii august, la Washington. Partenerii tradicționali din Occident ai Ugandei au condamnat autoritățile în frunte cu președintele Museveni pentru persecuția minorităților sexuale și au impus o serie de restricții și sancțiuni împotriva statului african.

Președintele SUA, Barack Obama, a descris legislația anti-gay din Uganda drept ”un mare pas înapoi pentru toți ugandezii”, în timp ce o serie de donatori pentru statul african și-au suspendat plățile. În iunie, SUA a impus sancțiuni de călătorie împotriva unor oficiali implicați în abuzuri comise împotriva drepturilor omului. Atât Casa Albă, cât și guvernele Danemarcei, Norvegiei, Olandei și Suediei și-au suspendat între timp ajutorul acordat Ugandei. Pe de altă parte, președintele Yoweri Museveni a declarat la momentul promulgării legislației, pentru postul CNN, cu privire la homosexuali: ”Sunt dezgustători. Ce fel de oameni sunt aceștia? Nu am știut niciodată ce pot să facă. Mi s-a spus recent că ceea ce fac este groaznic. Dezgustător.”

Bătălia pentru încheierea persecuțiilor îndreptate împotriva comunității LGBT din Uganda rămâne una deschisă. Verdictul anunțat de Curtea Constituțională reprezintă o victorie de moment pentru activiști, însă nu trebuie ignorat faptul că aceasta este motivat de o situație de procedură – lipsa cvorumului parlamentarilor – și nu de o interpretare a drepturilor. Astfel, legislația poate reveni în Parlament și, la un nou vot susținut în condiții de legalitate, aceasta ar putea reintra în vigoare, așa cum au avertizat și o serie de activiști, potrivit The Guardian.

Printre altele, legea anti-homosexualitate din Uganda prevedea:

–    Închisoare pe viață pentru sex, inclusiv oral, între parteneri de același sex;
–    Închisoare pe viață pentru ”homosexualitate agravată”, printre care sex cu un minor sau dacă unul dintre parteneri este HIV-pozitiv;
–    Închisoare pe viață pentru cuplurile de același sex căsătorite;
–    Șapte ani de închisoare pentru ”tentativă de comitere a homosexualității”;
–    Între 5 și 7 ani de închisoare sau 40.700$ amendă, sau ambele, pentru promovarea homosexualității;
–    Organizațiilor private sau non-guvernamentale vinovate de promovarea homosexualității li s-ar fi anulat certificatul de înregistrare, iar directorii acestora ar fi riscat o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *