Home / GeopoliticALL / Europa / Fonduri IKEA, virate către Securitatea controlată de regimul Ceaușescu

Fonduri IKEA, virate către Securitatea controlată de regimul Ceaușescu

IKEA_CeausescuCompania suedeză IKEA a făcut mai multe plăți în contul Securității, poliția secretă a regimului comunist de la București, controlat de Nicolae Ceaușescu, potrivit unor dosare desecretizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, relatează The Guardian.

Informațiile publicate de CNSAS și preluate de presa britanică dezvăluie faptul că IKEA a susținut financiar activitățile Securității controlate de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Poliția secretă românească din perioada comunistă ar fi primit de aproximativ șase ori fonduri din partea companiei suedeze, în perioada anilor ’80 , sub forma unor plăți către un producător de mobilă local.

Recenta declasificare a unor dosare ale Securității de către CNSAS dezvăluie că firma suedeză ar fi fost de acord să plătească produsele românești la supra-preț, o parte din aceste sume fiind depuse într-unul dintre conturile aflate sub controlul Securității.

Documentele sugerează că IKEA ar fi fost complice în aceste aranjamente. Compania neagă complicitatea, însă a demarat o investigație internă cu privire la această problemă. Reprezentanții companiei au declarat că nu s-a știut despre implicarea Securității în aceste operațiuni comerciale.

Dezvăluirile duc la ridicarea unor semne de întrebarea cu privire la operațiunile IKEA din perioada Războiului Rece, atunci când compania s-a folosit de prizonieri politici din Germania de Est pentru fabricarea produselor. IKEA a fost una dintre puținele companii vestice care a profitat de deschiderea a câtorva dintre țările din blocul comunist  către investițiile străine în perioada anilor 1980. Aceasta a fost atrasă, în mod special, de resursele bogate și mâna de lucru ieftină oferită de o țară precum Romania.

Firma suedeză a încheiat o înțelegere cu o companie din industria lemnului din România  aparținând statului, Tehnoforestexport, în 1981 , pentru ca până în 1985 aceasta să ajungă să producă până la 10 milioane de euro pe an. Potrivit documentelor, Securitatea s-a folosit de o companie  de comerț externă numită ICE Dunarea pentru a sustrage capital din schimburile comerciale.

Deschiderea unei părți din arhivele poliției secrete , în cursul acestui an, a revelat ilegalitățile comise pe baza acestor operațiuni economice. În documentele legate de IKEA – ce au ca și nume de cod denumirea de “Scandinavica” , există note cu caracter top-secret , note oficiale, declarații bancare și rapoarte ale Securității, alături de copii ale înțelegerilor dintre  Tehnoforestexport și IKEA , în care sunt prezentate detalii legate de modul în care poliția secretă era direct implicată în aceste tranzacții.

Una dintre note, datată în mai 1986, semnată de un agent oficial anonim al Securității , spune că : “în martie 1983 au fost demarate măsuri specifice cooperării secrete pentru a se executa operațiuni monetare speciale. Acestea au constat în colectarea a 1,85% comision din suma rezultată din suprafacturarea stabilită cu partenerul străin”.

O a doua notă, provenind de la Departamentul Securității de Stat, Unitatea Militară 0544, datată pe 27 septembrie 1986 și marcată ca Top Secret, copie unică , explică cum se realiza colectarea valutei în cadrul operațiunii Scandinavica  , “inițiată cu scopul de a primi valută străină prin supra-plata realizată în contractul dintre ICE Tehnoforestexport și IKEA”, plată estimată la 97 de milioane de coroane suedeze(13,6 milioane $). Nota este semnată de maiorul Eftimie Gelu, numele de cod folosit de Securiatate pentru actualul președinte al clubului de fotbal Dinamo, Constantin Anghelache.

Chestionat de publicația britanică cu privire la afacerea IKEA și la perioada când acesta a fost agent al Securității, Constantin Anghelache a declarat:  “Vă preocupați de chestiuni tehnice legate de comerțul extern. Mă mai ocup eu de asta în prezent? Eu mă ocup acum de fotbal”. Operațiunea Scandinavica a fost încheiată în 1988, atunci când IKEA a întrerupt seria afacerilor cu Tehnoforestexport.

IKEA neagă acuzațiile legate de plata intenționată către Securitate.Managerul companiei, Henrik Elm, a declarat:  “Era normal ca în acea perioadă să lucrăm cu comisioane în acea parte a lumii.am avut un singur partener de afaceri, Tehnoforestexport.Am lucrat la prețul produselor plus doua comisioane de structură.Unul dintre comisioane era pentru  Tehnoforestexport, pentru a acoperi operațiunile și tehnologia, iar celălalt pentru IKEA , în scopuri comerciale și pentru transferul de tehnologie către manufacturi”.

Roxana Bratu, expert în corupție în regimurile totalitare și cercetător la Universitatea College din Londra susține că : “există indicii solide care dovedesc  aranjamentele neortodoxe dintre compania suedeză și autoritățile comuniste, descrise de către autoritățile din Romania ca și suprafacturare și deghizate de reprezentanții suedezi sub formă de comisioane și plăți pentru echipament”.

Securitatea, serviciul brutal de control și represiune a regimului comunist a produs un număr necunoscut de victime de la înființarea organului, în 1947, până la desființarea acestuia, în 1991. Pe lângă pierderile de vieți omenești cauzate de Securitate, aceasta se află la originea arestărilor prizonierilor politici, a dispariției unor cetățeni, sesiuni de tortură, muncă forțată și intimidarea directă a potențialilor dizidenți care au afectat mai multe mii de oameni. The Guardian amintește și faptul că, deși activitatea Securității a fost vehement condamnată de politicieni, nicio lege care să facă o responsabilă în fața victimelor nu a fost trecută după Revoluția din 1989. Până în prezent, niciun membru al Securității nu a fost condamnat pentru crimele comise, cu excepția a trei foști șefi de închisoare, în prezent pensionari. Aceștia au fost recent condamnați pentru crime împotriva umanității și obligați să plătească 25% din pensie descendenților victimelor din timpul fostului regim comunist.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *