Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Protestatarii anti-guvernamentali din Thailanda paralizează capitala Bangkok

Protestatarii anti-guvernamentali din Thailanda paralizează capitala Bangkok

Bangkok protests at the Democracy MemorialZeci de mii de protestatari care cer demisia prim-ministrului thailandez, Yingluck Shinawatra, au ocupat luni centrul capitalei Bangkok, fără să întâmpine vreo rezistență din partea forțelor de ordine, informează Reuters. Manifestanții susțin că Yingluck Shinawatra este controlată de fratele ei, fostul premier, Thaksin Shinawatra, îndepărtat de la putere de armată în 2006 și aflat în prezent într-un exil auto-impus.

Protestatarii, care au ocupat principalele intersecții ale capitalei thailandeze, își doresc înlocuirea actualului guvern cu un ”Consiliu Popular” neales care să schimbe sistemul electoral și să introducă reforme menite să slăbească  influența lui Thaksin Shinawatra.

Guvernul a trimis 10.000 de polițiști și 8.000 de soldați să mențină ordinea în zonă. ”Nu vrem să apară confruntări cu protestatarii. În unele locuri îi vom lăsa să ocupe clădirile guvernamentale”, a declarat ministrul de Externe, Surapong Tovichakchaikul, citat de Reuters.

În încercarea de a pune capăt tulburărilor din stradă șefa guvernului de la Bangkok a programat alegeri anticipante pentru 2 februarie, scrutin care nu a fost însă acceptat de liderul protestatarilor, Suthep Thaugsuban, membru al opoziției. De asemenea,  Yingluck Shinawatra i-a invitat pe liderii manifestanților și ai partidelor politice la o întâlnire în cadrul căreia se va discuta propunerea Comisie Electorale de a amâna alegerile, informează Reuters, citând surse guvernamentale. Potrivit analiștilor, scrutinul ar putea fi câștigat de partidul Puea Thai, al actualului premier, formațiune care deține în prezent majoritatea în Parlament.

Yingluck Shinawatra ”nu mai este prim-ministru” în ochii manifestanților, a declarat liderul acestora, potrivit BBC News, adăugând că scopul protestelor este eliminarea influenței familiei Shinawatra de pe scena politică thailandeză și că manifestațiile vor fi oprite dacă ar exista pericolul să se transforme într-un război civil.  ”Scopul nu este izbucnirea unui război. Trebuie să menținem presiunea asupra guvernului până când acesta nu va mai funcționa”, susține, conform Reuters, fostul ministru de Externe de la Bangkok, Kasit Piromya, care s-a alăturat protestatarilor.

Deși până acum armata a adoptat o poziție neutră față de mișcările de stradă, există temeri că extremiști sau agenți provocatori ar putea instiga la violență pentru a provoca o intervenție militară.

Mitingurile din ultimele luni se resimt puternic în economia thailandeză. Sectorul turismului are de suferit, iar unele proiecte importante de infrastructură au fost amânate. În schimb, liderii manifestanților dau asigurări că transportul public nu va fi perturbat, iar aeroporturile vor funcționa în mod normal, spre desoebire de anul 2008, când manifestațiile împotriva fostului premier au dus la închiderea a două aeroporturi, provocând haos în rândul turiștilor și exportatorilor.

Protestele din Thailanda, în urma cărora au murit cel puțin opt persoane, au izbucnit în noiembrie 2013, după ce camera inferioară a Parlamentului a adoptat un proiect de lege controversat privind amnistia, despre care criticii spuneau că i-ar permite lui Thaksin Shinawatra să se întoarcă în țară fără a-și ispăși pedeapsa cu închisoare pentru fapte de corupție. Legea a fost ulterior respinsă de Senat.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *