Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 6 mai

Azi, dar candva – 6 mai

6 mai 1856 – S-a nascut Sigmund Freud, faimos neurolog austriac, fondator al psihanalizei, una dintre cele mai redutabile figuri in peisajul intelectual al secolului XX. Psihanaliza este deopotriva o teorie despre psihicul uman, o terapie a suferintelor sale si un mod de interpretare a culturii si societatii. Freud s-a concentrat pe profunzimile mintii umane, subliniind importanta taramului mintii care scapa realitatii logice, atragand atentia asupra viselor si inconstientului. Nenumaratele vise si experiente din copilaria pacientilor sai au reprezentat materialul de baza pentru psihanaliza. In lucrarea pe care multi comentatori o considera opera sa de capatai, “Interpretarea viselor” (publicata in 1899, dar datata din primul an al secolului ce incepea, pentru a-i sublinia caracterul epocal), Freud si-a prezentat descoperirile. Pentru el, interpretarea viselor reprezenta cel mai bun mijloc de a intelege activitatea inconstienta a mintii. A sustinut ca visele joaca un rol fundamental in economia psihicului, fiind expresii deghizate ale implinirii dorintelor. Ca si simptomele nevrotice, ele sunt efectele aparitiei unor compromisuri in interiorul psihicului intre dorinte si interdictiile care se impotrivesc realizarii lor. Desi somnul poate atenua forta cenzurii diurne pe care mintea o exercita asupra dorintelor interzise, aceasta cenzura persista totusi partial si in timpul noptii. Visele, asadar, trebuie decodate pentru a fi intelese, nu doar pentru ca ele sunt dorinte interzise traite distorsionat, ci si pentru ca sufera un proces suplimentar de remaniere atunci cand sunt relatate psihanalistului. Apoi, Freud impune concepte importante ca eu, sine, supraeu, libido, inconstient sau complexul lui Oedip (care simbolizeaza legatura erotica inconstienta cu parintele de sex opus si rivalitatea fata de parintele de acelasi sex, care se dezvolta inca din copilarie). Faptul ca era de origine evreu a insemnat pentru el nenumarate confruntari cu atitudinea discriminatorie a oamenilor, iar cercurile academice vieneze au refuzat initial sa-l recunoasca. Catre sfarsitul vietii insa, a fost recunoscut si onorat cu mai multe distinctii internationale. Fara indoiala, Sigmund Freud poate fi pe drept cuvant numit cel mai important legislator intelectual al epocii sale.

6 mai 1961 – A decedat Lucian Blaga, stralucit poet, dramaturg, filosof, eseist si jurnalist, membru al Academiei Romane. A fost unul dintre reprezentantii importanti ai vietii culturale si literare romanesti interbelice, desfasurand o bogata activitate publicistica. A elaborat un sistem filosofic in care a incercat sa raspunda marilor intrebari ale filosofiei: originea Universului si a vietii, esenta si destinul omului. Opera lui se caracterizeaza printr-o unitate ideatica si stilistica in care lirica si teatrul sunt impregnate de ideile filosofice, iar lucrarile stiintifice despre cunoastere si cultura poarta amprenta lirismului prin abundenta de imagini si de concepte poetice. Odata cu venirea la putere a comunistilor, in 1948, Blaga are mult de suferit, este persecutat, inlaturat de la catedra (era profesor de filosofia culturii la Universitatea din Cluj) si marginalizat la filiala din Cluj a Bibliotecii Academiei Romane, ca bibliotecar. Ulterior, acesta a fost reabilitat si recunoscut drept un mare poet si ganditor. Printre volumele sale se numara: versuri: “Poemele luminii” (1919), “Pasii profetului” (1921), “In marea trecere” (1924), “Lauda somnului” (1929), “La cumpana apelor” (1933), “La curtile dorului” (1938), “Nebanuitele trepte” (1943); dramaturgie: “Zamolxe” (1921), “Tulburarea apelor” (1923), “Daria” (1925), “Mesterul Manole” (1927), “Arca lui Noe” (1944); filosofie: “Trilogia cunoasterii” (1934), “Trilogia culturii” (1944), “Trilogia valorilor” (1946); proza: “Luntrea lui Caron” (roman editat postum in 1900); volume de eseuri: “Cultura si cunostinta” (1922), “Filosofia stilului” (1924), “Fetele unui veac” (1925), “Orizont si stil” (1934), “Geneza metaforei si sensul culturii” (1937), “Arta si valoare” (1939), “Despre gandirea magica” (1941), “Religie si spirit” (1941), “Stiinta si creatie” (1942), “Despre constiinta filosofica” (1947), “Aspecte antropologice” (1948).

6 mai 1889 – Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului.

6 mai 1859 – A decedat Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt, cunoscut naturalist, geograf si explorator german, care a contribuit la formarea geografiei ca disciplina stiintifica.

6 mai 1871 – S-a nascut Francois Auguste Victor Grignard, chimist francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1912 impreuna cu Paul Sabatier.

6 mai 1856 – S-a nascut Robert Edwin Peary, explorator american, primul om care a atins Polul Nord la 6 aprilie 1909.

6 mai 1851 – Linus Yale patenteaza yala.

6 mai 1851 – John Gorrie patenteaza frigiderul.

6 mai 1758 – S-a nascut Maximilien Francois Marie Isidore de Robespierre, dictator virtual al Frantei, cunoscut contemporanilor sai ca “Incoruptibilul”, una dintre cele mai cunoscute figuri ale Revolutiei Franceze. A fost executat prin ghilotinare alaturi de alti reprezentanti de frunte ai Revolutiei Franceze.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *