18 oct 1931: A decedat Thomas Alva Edison, inventator si om de afaceri american. Si-a inceput activitatea in anul 1863, perioada de debut a industriei telegrafului, cand singura sursa de electricitate erau bateriile primitive care transmiteau curent cu voltaj scazut. Alaturi de colaboratorii sai, acesta a detinut recordul mondial de 1093 de inventii: 389 de brevete pentru lumina si energie electrica, 195 pentru fonograf, 150 pentru telegraf, 141 pentru baterii si 34 de brevete pentru telefon. A creat primul laborator de cercetare industriala din lume, avand un rol esential in declansarea erei moderne a electricitatii. Din laboratoarele sale au iesit fonograful, microfonul cu grafit, lampa incandescenta, primul sistem comercial de de iluminat electric si de generare a electricitatii, transmitatorul cu carbune pentru receptorul de microfon si telefon, o cale ferata electrica experimentala, cvadruplexul care putea transmite simultan patru mesaje pe un singur fir, dar si elemente cheie ale aparaturii de filmare. Un derivat al fonografului a fost bateria alcalina; in 1909, Edison era principalul furnizor de baterii pentru vehicule electrice si submarine, infiintand chiar si o companie pentru fabricarea de automobile electrice, fapt care i-a adus colaborarea cu Henry Ford, fondatorul industriei americane de automobile. Insa cea mai importanta inventie a sa a fost becul, patentat in 1883. Acest eveniment revolutionar a insemnat trecerea de la lumina de gaz la lumina electrica.18 oct 1991 – Azerbaijanul isi declara independenta fata de URSS.
18 oct 1967 – Studiourile Walt Disney lanseaza filmul de desene animate “Cartea Junglei” (“The Jungle Book”) in cinematografele americane.
18 oct 1955 – A murit Jose Ortega y Gasset, filosof spaniol. Opera sa a influentat mai multi scriitori si eseisti romani, dintre care cei mai importanti sunt: Emil Cioran, Mircea Eliade, Mihail Sebastian sau Octavian Paler. Printre lucrarile sale se numara: “Catre o filosofie a istoriei”, “Dezumanizarea artei si note asupra romanului”, “Ce e filosofia?”, “Fenomenologia si arta”. “Cateva lectii de metafizica”.
18 oct 1922 – Este fondata British Broadcasting Corporation (BBC) este una din cele mai mari companii de televiziune din lume si cea mai importanta companie de televiziune britanica.
18 oct 1918 – Cehoslovacia isi declara independenta fata de Imperiul Austro-Ungar.
18 oct 1907 – S-a nascut Mihail Sebastian (la nastere Iosif Hechter, romancier si dramaturg roman. Printre operele sale se numara: “Orașul cu salcami” (1935), “Accidentul” (1940); piese de teatru: “Jocul de-a vacanta” (1939), “Steaua fara nume” (1942).
18 oct 1878 – Rusia a luat in stapanire totala Basarabia.
18 oct 1867 – Teritoriul Alaska este transferat formal catre SUA de sub controlul Rusiei pentru 7,2 milioane de dolari.
18 oct 1867 – Regulile fotbalului american sunt stabilite in cadrul unei intalniri din New York intre universitatile Columbia, Yale, Princeton si Rutgers.
18 oct 1859 – S-a nascut Henri Bergson, scriitor si filosof evreu francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1927. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Essais sur les données immédiates de la conscience” (“Eseu asupra datelor imediate ale constiintei”) in 1889, “Matière et Mémoire” (“Materie si memorie”) in 1896, “L’Évolution créatrice” (“Evolutia creatoare”) in 1907, “L’Énergie spirituelle” (“Energia spirituala”) in 1919, “Les Deux sources de la morale et de la religion” (“Cele doua surse ale ale moralei si ale religiei” in 1932.
18 oct 1851 – Romanul “Moby Dick” al scriitorului american Herman Melville este publicat pentru prima data. Abia la cativa ani dupa moartea lui Melville (28 septembrie 1891), romanul sau este redescoperit de public, recunoscandu-i-se calitatile literare care i-au asigurat o popularitate crescanda ca una dintre creatiile cele mai importante ale literaturii universale. Romanul istoriseste aventurile capitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinta de a ucide legendara balena alba, Moby Dick, care ii cauzase pierderea unui picior. Povestitorul este un membru al echipajului, Ishmael. Proza lui Melville este complexa si de o imaginatie bogata, ceea ce a facut din el unul dintre cei mai fini stilisti ai limbajului din literatura americana, alaturi de William Faulkner, Henry James si Thomas Pynchon. Romanul este dedicat prietenului sau, scriitorul Nathaniel Hawthorne, care i-a influentat scrierile. Dupa aceasta opera s-au turnat mai multe filme.
18 oct 1009 – Califul Abu ‘Ali Mansur Tāriqu l-Ḥākim, darama integral Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim.