Home / Politica si... / Conflict / Amnesty International acuză guvernul Siriei că recurge la înfometarea civililor din tabăra Yarmouk

Amnesty International acuză guvernul Siriei că recurge la înfometarea civililor din tabăra Yarmouk

Syria-The-Starving-of-Yarmouk-Hit-by-a-Barrel-Bomb-16_01_14Înfometarea civililor sirieni este folosită de Guvernul de la Damasc drept o armă de război, se arată într-un raport publicat de Amnesty International și citat de BBC News.

Din iulie 2013, forțele guvernamentale siriene au împiedicat transportul de produse alimentare, medicamente și alte bunuri de strictă necesitate în tabăra Yarmouk din Damasc, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 128 de oameni, avertizează Amnesty International. În plus, în condițiile în care zona respectivă a fost închisă, miile de oameni care se află încă în tabără se confruntă cu o ”criză umanitară catastrofală”, se arată în raportul citat.

”Forțele siriene comit crime de război folosind înfometarea civililor ca o armă de război”, a declarat, potrivit BBC News, directorul Amnesty din Orientul Mijlociu, Philip Luther, care a cerut Guvenului de la Damasc să permită imediat accesul agențiilor umanitare în tabără.

Potrivit raportului, locuitorii din Yarmouk nu ar mai fi mâncat fructe și legume de câteva luni, cel puțin 60% dintre ei suferind de malnutriție, iar cei care ies pe stradă ca să caute mâncare riscă să fie uciși de lunetiști. ”Chinurile familiilor care ajung să mănânce pisici și câini, civili atacați de lunetiști în timp ce caută alimente, toate acestea sunt detaliile prea familiare ale poveștii de groază care s-a materializat la Yarmouk”, spune Philip Luther.

În tabăra Yarmouk, creată inițial pentru a oferi adăpost refugiaților palestinieni din războiul arabo-israelian din 1948, trăiesc astăzi între 17.000 și 20.000 de sirieni și palestinieni. Din aprilie 2013, zona este lipsită de energie electrică, iar cele mai multe spitale s-au închis după ce materialele medicale de bază s-au epuizat.

Luna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție potrivit căreia toate părțile implicate în conflictul sirian trebuie să permită accesul în regiunile asediate, dar acest lucru nu a dus până acum la vreo îmbunătățire a situației civililor din astfel de zone. De asemenea, ONU a făcut livrări de ajutoare umanitare destinate sirienilor, dar acestea au fost oprite atunci când un armistițiu dintre militanții pro-guvernamentali și rebeli a fost anulat.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *