Reprezentanții organizațiilor umanitare au descoperit condiții teribile în care-și desfășoară viața locuitorii orașului sudanez Guldo, după ce autoritățile au permis pentru prima dată în ultimii 3 ani accesul personalului umanitar în orașul aflat în zona Darfur, scrie The Guardian.
Restricțiile guvernului nu au permis voluntarilor cauzelor umanitare să aibă acces în regiunea Jebel Marra, din Darfur, unde un conflict violent provocat de o rebeliune a izbucnit încă de acum 11 ani. Singura excepție a constituit-o Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), care a oferit servicii în orașul Guldo și în zonele din jur până cand liderii de la Khartoum le-au suspendat dreptul de a opera în aceste regiuni, pe 1 februarie 2014.
Pentru prima oară din august 2011, autoritățile sudaneze au permis voluntarilor din afara Crucii Roșii să pătrundă în Guldo. Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Acțiunilor Umanitare (OCHA), angajații organizației au găsit în orașul sudanez o situație umanitară de urgență. “Orașul nu are servicii sanitare funcționabile. Peste 50% din populația de aici nu are acces la facilități sanitare și nu există servicii pentru colectarea deșeurilor. Activitățile pentru promovarea igienei s-au oprit odată cu încetarea activității Crucii Roșii“, informează unul dintre rapoartele Națiunilor Unite.
Un număr de aproximativ 100.000 de persoane din Jabel Marra au fost sever afectate de conflict, însă voluntarii nu pot avea încă acces la anumite zone ale districtului pentru a confirma situația. Suspendarea permiselor de acces în anumite zone din Sudan nu fac decât să îngreuneze misiunea dificilă a voluntarilor ce se luptă pentru a sprijini peste șase milioane de oameni din această regiune.