Republica Centrală Africană este împânzită de bande înarmate fără scrupule ce recurg inclusiv la mutilări și execuții, susţin mai multe organizaţii umanitare, potrivit unui material BBC.
ONU, Human Rights Watch și Amnesty International si-au exprimat înrijorarea cu privire la escaladarea acestor incidente. Aceste organizaţii au precizat că o intervenție internațională este absolut necesară pentru a proteja cetățenii de viitoarele crime de război.
Datele arată că peste 500 de persoane au murit până acum, ceea ce face absolut necesară o intevenție pentru a proteja cetățenii de viitoarele crime de război. „Nu există nici un dubiu că aceste crime împotriva umanității nu au avut loc, incluzând execuții ilegale și mutilări”, se precizează într-un comunicat al Amnesty International.
Samantha Power, ambsadorul SUA la ONU a vizitat marți capitala Bangui pentru a discuta cu președintele Republicii Central Africane, Michel Djotodia, liderul informal al rebelilor. Aflați acum la putere, musulmanii rebeli terorizează popoulația majoritară creștină.
Pentru a se apăra, civilii s-au văzut nevoiți să-și organizeze propria miliție sub denumirea de anti-balaka, (“anti-sabie” sau “anti-maceta” – n.r.). Power şi-a declarat sprijinul pentru persoanele afectate de conflict, precizând că vizita acesteia are scopul de a evalua situaţia şi de a-i ajuta.
În prezent, 2000 de trupe africane sprijinite de 1600 de militari francezi încearcă să oprească aceste conflicte, însă, așa cum remarca directorul pentru situații de urgență, Peter Bouckaert, este nevoie de întariri. „Atunci când avem comunități care se luptă între ele și comit masacre din răzbunare, avem de-a face cu o situație explozivă. Iar trupele franceze și africane nu sunt peste tot. Sunt multe locuri în care prezența internațională lipsește. Și chiar și acolo unde este… chiar și în Bangui, grupul anti-balaka folosesc școlile pentru a recruta noi membri, chiar sub nasul Franței.”
Deși pare un conflic ideologic pe probleme religioase, situația din R.Central Africană este mult mai complexă. „Țara este efectiv fără guvern, deci trebuie să găsim și o soluție politică.”, a mai spus Bouckaert.
Atrocităţile sunt întâlnite în rândul tuturor taberelor implicate. Astfel, creștinii au dovedit la rândul lor o cruzime fără margini: o femeie musulmană a povestit cum a fost forțată să privească în timp ce i se tăiau degetele copilului său în vârstă de 3 ani. Până în prezent, nu există semne care să indice că aceste violențe se vor încheia curând, iar o intervenție a forţelor de menţinere a păcii în zonele afectate pare a fi mai necesară ca oricând pentru a proteja populația de abuzuri și a oferi ajutoarele umanitare necesare, a precizat Peter Bouckaert, directorul Human Rights Watch pe probleme de urgenţă.