Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Un nou val de violențe în provincia chineză Xinjiang – 96 de morți într-o singură săptămână

Un nou val de violențe în provincia chineză Xinjiang – 96 de morți într-o singură săptămână

345372-UighurAFP-1330879201-277-640x480Aproximativ 100 de oameni au fost uciși săptămâna trecută în provincia Xinjiang din vestul Chinei. Guvernul din Xinjiang a declarat că 59 de „teroriști” au fost eliminați de forțele de securitate din sudul provinciei, după ce uciseseră deja 37 de civili pe 28 iulie. Totuși, evenimentele au fost raportate o zi mai târziu, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la natura conflictului izbucnit în zonă, scrie Reuters.

„Acesta a fost un atac terorist în adevăratul sens al cuvântului, ce se leagă atât de organizații teroriste din țară, cât și din afară, care a fost organizat, premeditat, planificat cu atenție și cu intenții malefice”, a declarat guvernul din Xinjiang pe pagina oficială în dimineața zilei de duminică. Grupările au asediat o secție de poliție și sediul guvernului din orașul Elixku, după care s-au îndreptat spre Huangdi, atacând civili și autovehicule și blocând drumuri. O analiză obiectivă a situației din Xinjiang nu s-a putut face de către presa internațională din cauza unei politici de securitate foarte stricte ce nu permite accesul jurnaliștilor din afară în zonă.

Provincia Xinjiang este cunoscută atât pentru comunitățile numeroase de uiguri, populație asiatică musulmană de origine turcică, cât și pentru rezervele sale semnificative de cărbune, petrol și gaze naturale și poziționarea sa strategică la granița dintre Asia Centrală, Afganistan, Pakistan și India.

În ultimii ani, numeroase conflicte s-au petrecut în zonă, iar guvernul a blamat separatiștii militanți islamiști din zonă pentru ce s-a întâmplat. Tot guvernul provinciei declară că aceștia doresc separarea de China și crearea propriului stat, Turkestanul de Est. Pe de altă parte, grupurile de uiguri din exil și militanții pentru drepturile omului consideră că represiunile statului chinez vizavi de această minoritate au declanșat conflictele din ultima vreme. Drept dovadă stă faptul că atacurile recente au avut loc la sfârșitul lunii Ramadamului, cea mai importantă perioadă de post din cultura islamică, o tradiție pe care guvernul chinez a încercat să le-o interzică uigurilor. Acesta nu este decât un semn clar de discriminare a minorităților.

Dilxat Raxit, purtătorul de cuvânt al Congresului Mondial al Uigurilor, susține că reacția violentă a guvernului chinez și discriminarea pe care o promovează nu pot să ducă decât și la mai multe acte de violență: „Dacă Beijingul nu își schimbă politica de represiune extremă, se vor petrece și mai multe ciocniri”. Pe de altă parte, conducătorul Partidului Comunist Chinez, Zhang Chunxian, a declarat: „Este nevoie de o soluție fermă pentru a lupta împotriva violenței și terorii, iar dușmanul trebuie combătut în forță”.

În plus, conflictul a fost întețit și evenimentul petrecut în urmă cu o săptămână, când reputatul profesor uigur, Ilham Tothti, a fost pus sub acuzații de statul chinez pe motiv de tendințe separatiste. Tohti este cunoscut drept un militant fervent pentru drepturile comunității sale. Cazul său a atras atenția Statelor Unite și a Uniunii Europene și este privit ca o parte a unui conflict de viziuni amplu ce se petrece în prezent în provincia Xinjiang.

Despre Volina Șerban

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *