Home / Politica si... / Conflict / VIDEO ”Implozia umanității”: Bătălia pentru Alep a luat sfârșit după patru ani, civilii fac apeluri disperate pentru stoparea execuțiilor sumare și a abuzurilor armatei siriene
Armata siriană și rebelii au ajuns la un acord pentru încheierea operațiunilor militare asupra Alepului, însă forțele armate siriene sunt acuzate de execuții sumare ale civililor, pe care îi acuză de colaborare cu opoziția rebelă

VIDEO ”Implozia umanității”: Bătălia pentru Alep a luat sfârșit după patru ani, civilii fac apeluri disperate pentru stoparea execuțiilor sumare și a abuzurilor armatei siriene

Luptele dintre forțele armate guvernamentale din Siria și opoziția rebelă anti-Assad din Alep au încetat în urma unui acord care prevede evacuarea imediată a civililor și luptătorilor opoziției din estul orașului, punând astfel capăt unei bătălii care a durat mai bine de patru ani și care poate reprezenta sfârșitul insurgenței împotriva regimului de la Damasc și apusul ”Primăverii Arabe” izbucnită în urmă cu aproape șase ani. Totodată, situația din Alep rămâne dramatică, pe fondul îngrijorărilor provocate de zvonurile execuțiilor sumare asupra civililor realizate de trupele loiale președintelui Bashar al-Assad și a lipsei de certitudine a respectării termenilor înțelegerii de către armată, realitatea de la fața locului fiind descrisă de purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, Rupert Cloville, drept ”o implozie a umanității”, potrivit Al Jazeera.

Opoziția siriană a primit cea mai dură lovitură de la începutul rebeliunii anti-Assad, izbucnită în 2011, după ce armata loială președintelui a preluat controlul celui mai mare oraș din țară, fapt confirmat de ambasadorul Rusiei la ONU, care a confirmat și încetarea operațiunilor militare din estul Alepului. ”Guvernul sirian a preluat controlul asupra estului orașului Alep”, a declarat Vitali Ciurkin, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU.

”Mâine ar putea fi prea târziu pentru mulți!”

Îngrijorarea se îndreaptă acum spre soarta civililor prinși în asediul asupra estului orașului, în timp ce luptătorii rebeli făceau ultimele eforturi pentru a depune o rezistență în puținul teritoriu asupra căruia mai dețineau controlul. Unul dintre liderii politici ai grupului rebel Nureddin al-Zinki, Yasser al-Youssef, a confirmat înțelegerea privind evacuarea rezidenților din Alep, atât civili, cât și luptători cu armament ușor. Primele evacuări ar fi urmat să înceapă astfel în dimineața de miercuri, de la ora locală 05:00. Primii vor fi evacuați civilii, urmați de luptătorii rebeli, destinația acestora urmând a fi zona rurală a provinciei Alep sau orașul Idlib. Înțelegerea a fost confirmată și de grupul anti-guvernamental Ahrar al-Sham, precum și de Armata Liberă Siriană.

Cu toate acestea, abuzurile forțelor armate îndreptate împotriva civililor au provocat îngrijorări cu privire la respectarea unor condiții umane pentru populația orașului, unii dintre locuitori făcând apeluri disperate pentru ca măcelul împotriva acestora să înceteze. Cel puțin 82 de civili, dintre care 13 copii și 11 femei au fost uciși în ultimele ore de către forțele armate, iar alte sute de civili sunt dați dispăruți din zonele din Alep preluate de către forțele armate siriene. Jurnalistul Al Jazeera Bilal Abdul Kareem a lansat un strigăt de ajutor pentru civilii din Alep, cerând crearea de urgență a unor coridoare umanitare, descriind o ”situație de-a dreptul disperată” pentru supraviețuitorii celor patru ani de asediu și teroare la care au fost supuși. ”Este nevoie de un coridor umanitar acum! Astăzi! Mâine ar putea fi prea târziu pentru mulți!”, a declarat Kareem.

”Acesta ar putea fi ultimul meu mesaj”

O filmare publicată de Al Jazeera descrie situația dramatică din Alep, iar câțiva rezidenți ai orașului își iau efectiv rămas bun de la restul lumii pentru că nu mai pot fi siguri că pot scăpa cu viață în urma avansului trupelor guvernamentale.

”De ce să respecte pactul dacă pot să-i omoare pe toți?”

Punerea în aplicare a înțelegerii este chestionată și de Haid Haid, cercetător și asociat al Chatham House, acesta afirmând că pactul reprezintă mai degrabă ”o capitulare, nu un armistițiu”. ”Situația este similară cu altele anterioare: rebelii și civilii ar urma să fie evacuați, cel mai probabil în zonele rurale de lângă Alep sau Idlib, iar regimul sirian va prelua controlul asupra restului orașului Alep”, a declarat acesta pentru Al Jazeera. Însă pe fondul ascensiunii provocate de extinderea controlului teritorial de către forțele armate guvernamentale, înțelegerea dintre acestea și rebeli pare foarte fragilă: ”Negocierile au început de acum câteva zile, dar acum regimul știe că va fi învingător. Deci dacă nu va exista o presiune serioasă a comunității internaționale asupra Rusiei, asupra regimului, cred că această înțelegere ar putea chiar să nu mai aibă loc…de ce să le permită rebelilor să fie evacuați, când îi pot ucide pe toți acolo și acum”, a mai declarat Haid.

Situația din oraș este disperată pentru sutele de mii de civili care au supraviețuit asediului, raidurilor aeriene și atacurilor cu gaze toxice din ultimii patru ani. Odată cu retragerea rebelilor din fața trupelor guvernamentale, și aceștia îi urmează pentru a nu cade pradă execuțiilor sumare și arestărilor efectuate de armată sub suspiciunea de colaborare cu rebelii din opoziție. Acum, locuitorii se roagă să plouă, pentru că atunci, raidurile aeriene se opresc pentru câteva ore.

În Alep nu mai funcționează niciun spital de câteva săptămâni, iar răniții sunt duși în clinici clandestine cu roaba, în condițiile în care puține autovehicule mai sunt funcționale, iar combustibilul este aproape consumat. Oamenii au rămas fără acces la apă curentă și își gătesc puțina mâncare care a mai rămas care constă în rații reduse de orez bulgur și pâine, pe care le achiziționează la prețuri modice, deoarece nimeni nu se gândește să facă profit din alimente în această situație, după cum descrie Bilal Abdul Kareem. Neavând acces la curent electric, locuitorii gătesc la lumina focului, dar pe care trebuie să-l ferească pentru a nu deveni țintele avioanelor de vânătoare care zboară la mică înălțime pentru a lansa un nou atac. Tactica forțelor aeriene o reprezintă ”bătaia dublă” – acestea lovesc inițial o clădire, apoi atunci când oamenii se adună pentru a-i scoate de sub dărâmături pe cei afectați, se întorc și lovesc din nou pentru a face mai multe victime. Pentru cei care supraviețuiesc, dar sunt răniți, coșmarul e garantat – dacă au noroc să ajungă la o clinică clandestină, nu pot spera la altceva decât să supraviețuiască după singura operație medicală pe care și-o asumă medicii: stoparea hemoragiei. Odată ce sunt operați, răniții sunt trimiși în afara clinicilor, pentru că acestea sunt ținte majore pentru atacurile aeriene.

Armistițiu sau genocid?

Victoria armatei siriene în bătălia pentru Alep a devenit o certitudine, la capătul a patru ani de asediu, bombardamente și atacuri cu arme chimice. În total, războiul civil din Siria a provocat moartea a aproape 500.000 de persoane, iar comportamentul provocat de iminenta victorie a loialiștilor președintelui Bashar al-Assad indică continuarea comiterii de abuzuri împotriva civililor și opozanților. Până acum, oficialii ruși nu au comentat asupra încetării operațiunilor militare, iar despre scenariile post-Alep nu se discută pe căi oficiale, deși emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat că speră la reluarea discuțiilor politice dintre guvernul de la Damasc și opozanți. În același timp, sunt așteptate și reacțiile statelor occidentale, care pot conduce Rusia să pună presiune pe armata siriană să își tempereze pofta de răzbunare. În continuare, civilii din Alep rămân o țintă vie în bătaia armelor soldaților sirieni și privesc cu mari suspiciuni pactul dintre rebeli și armată. În fond, cine ar mai putea avea încredere într-o armată care și-a ucis jumătate de milion din propriii cetățeni?

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …