Home / Politica si... / Alegeri / Referendum constituțional în Turcia: Victorie a taberei ”DA”, a președintelui Erdogan, la referendumul pentru schimbarea constituției. Turcia devine republică prezidențială, iar Erdogan ar putea rămâne la putere până în 2029
Agenția de presă turcă Anadolu indică o victoriei a taberei ”DA”, la ora 19:15, după circa 2 ore de la închiderea urnelor și numărarea a peste 87% din voturi.

Referendum constituțional în Turcia: Victorie a taberei ”DA”, a președintelui Erdogan, la referendumul pentru schimbarea constituției. Turcia devine republică prezidențială, iar Erdogan ar putea rămâne la putere până în 2029

UPDATE 22:30: Președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, a revendicat victoria în referendumul pe care l-a propus pentru modificarea constituției și a subliniat ”scrierea unei pagini de istorie pentru democrația turcă”, făcând apel la ”diferența clară” înregistrată la anunțarea rezultatelor finale. Tabăra ”Da” a câștigat cu 51,2% din voturi, față de 48,8% înregistrate de cei care s-au opus modificărilor constituționale. În termeni de voturi exprimate, susținătorii modificărilor constituționale au obținut 24,3 milioane de voturi, cu 1,15 milioane de voturi mai mult decât oponenții acestora. Opoziția care s-a opus sporirii prerogativelor președintelui, acuzând că Recep Erdogan va concentra mult prea multă putere în mâinile sale, a cerut renumărarea a 60% din voturi și pare pregătită să conteste rezultatul final al referendumului.

UPDATE 20:25: În urma rezultatului strâns după numărarea a 99,7% din voturi, dar cel mai probabil pentru că marile orașe ale țării – Istanbul, Izmir și capitala Ankara – au respins referendumul constituțional, autoritățile turce au luat măsura închiderii pieței Taksim din Istanbul, un simbol al protestelor anti-guvernamentale și scena unor ciocniri violente în anii trecuți între manifestanții anti-Erdogan și forțele de ordine. Între timp, numărătoarea voturilor a ajuns aproape de final, iar după 99,86% din voturi, tabăra ”Da” își păstrează avansul, cu 51,24%, față de 48,76%.

UPDATE: 19:55: După numărarea a 99,13% din voturi, tabăra care susține modificările constituționale are un avans suficient pentru a-și proclama victoria: 51,37%, față de 48,63%, în termen de voturi efective aceasta însemnând că 24.186.349 au votat în favoarea modificărilor constituționale, iar 22.895.371 și-au exprimat dezacordul în acest sens.

UPDATE 19:40: Avansul taberei ”Da” continuă să scadă, dar numărătoarea voturilor se apropie de final. Astfel, după numărarea a 97,2% din voturi, 23.764.723 de alegători (51,68%) au votat în favoarea modificării constituției Turciei, în timp ce 22.207.631 au votat împotrivă (48,32%).

UPDATE 19:30: Agenția Anadolu anunță că tabăra ”Da” a obținut 52,21% din voturi, față de 47,79% obținute de tabăra ”Nu”, după numărarea a 91% din voturi. 86% dintre alegători s-au prezentat la urne, iar avansul efectiv al taberei ”Da” este de circa 2 milioane de voturi: 23,3 milioane de alegători au votat în favoarea modificărilor constituționale, în timp ce 21,3 au votat împotrivă.

UPDATE 19:00: Avansul taberei ”Da” pentru aprobarea schimbărilor constituționale propuse de președintele Recep Tayyip Erdogan a scăzut până la circa 9 procente, dar păstrează în continuare o diferență confortabilă după numărarea a aproape 80% din voturi. Astfel, 54,26% din voturile exprimate sprijină modificarea constituției Turciei, adică 19.346.574 de alegători au votat ”pentru”, în timp ce 45,74%, sau 16.309.510 au votat ”împotrivă”. Alegătorii din Turcia au votat în favoarea referendumului constituțional propus de președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit primelor rezultate comunicate după închiderea urnelor și numărarea a peste 35% din voturi, relatează presa internațională.

Potrivit primelor rezultate anunțate de agenția de stat turcă Anadolu, 61,3% dintre alegători au votat în favoarea modificărilor constituționale care îi vor spori substanțial prerogativele președintelui țării, după numărarea a 35% din voturi. 55 de milioane de alegători au fost așteptați să-și exprime opțiunea la cele 167.140 de secții de votare, în timp ce persoanele cu drept de vot de peste hotare și-au exprimat votul în săptămânile precedente.

Primele secții de votare s-au închis la ora locală 16:00, în estul țării, în timp ce restul urnelor au fost sigilate la ora 17:00. Autoritățile turce au anunțat o prezență la urne a alegătorilor de 86%.  Nu au lipsit nici incidentele, cel mai grav dintre acestea având loc în provincia Diyarbakâr, acolo unde două persoane și-au pierdut viața, iar o alta a fost rănită de o armă de foc, în urma unei încăierări care a avut loc la o secție de votare dintr-un sat.

O primă surpriză a numărătorii parțiale o reprezintă aparenta respingere a referendumului la Istanbul, acolo unde Erdogan și-a început cariera politică cu funcția de primar al metropolei, respectiv în Izmir, o provincie de pe coasta de sud-vest a Asiei Mici. Dacă la Istanbul, rezultatul e unul strâns și tabăra ”Da” încă mai speră să câștige (după numărarea a 90% din voturi, scorul este de 50,04% la 49,96% în favoarea taberei ”Nu”), în Izmir tabăra ”Nu” se îndreaptă spre o victorie după ce doar 32% dintre alegători au votat ”Da”, după numărarea a 62% din voturi.

Miza referendumului din Turcia este reprezentată de modificarea prerogativelor legislative și executive, care îl vizează în mod direct pe președintele republicii. Turcia se va transforma astfel dintr-o republică parlamentară, în una prezidențială, în care șeful statului va avea dreptul de a numi cabinetul executiv și desemnarea unor vicepreședinți, în timp ce funcția de prim-ministru al țării va fi abolită. Printre amendamentele constituționale votate duminică se numără și interdicția ca parlamentul să mai poată monitoriza miniștrii sau să inițieze moțiuni de cenzură, fapt care i-a determinat pe opozanții lui Erdogan, atât din țară, cât și de peste hotare, să-l acuze că instaurează o dictatură și că anulează instrumentele democratice prin care opoziția poate preveni abuzurile.

De cealaltă parte, Erdogan a promovat răspicat schimbările propuse, pe care le-a susținut încă de la preluarea funcției de președinte, după trei mandate de prim-ministru deținute în perioada 2003-2014. Schimbarea regimului politic al Turciei îi acordă astfel dreptul lui Erdogan de a obține încă două mandate de președinte și posibilitatea ca acesta să rămână la putere până în 2029.

Rezultatul final al votului urmează să fie comunicat cel mai probabil în cursul zilei de luni, după ce la numărătoarea voturilor exprimate în cursul zilei de duminică vor fi adăugate și cele ale diasporei. Totodată, este de așteptat și un anunț din partea lui Erdogan privind relația cu Uniunea Europeană, cu care Turcia a încheiat un acord în vederea opririi fluxului de migranți veniți din Siria și Afganistan. De asemenea, relațiile Turciei cu UE, la care Ankara dorește să adere, sunt unele tensionate după ce mai multe guverne europene au anulat mitinguri ale susținătorilor lui Erdogan în timpul campaniei electorale dinaintea referendumului.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …