Home / GeopoliticALL / Africa / Unitatea Libiei, amenințată de conflictul dintre armată și grupările paramilitare ale foștilor militanți anti-Gaddafi

Unitatea Libiei, amenințată de conflictul dintre armată și grupările paramilitare ale foștilor militanți anti-Gaddafi

benghazi-libya-innocence-of-muslims-chris-stevens-1Grupările paramilitare jihadiste au pus stăpânire pe cartierul general al Forțelor speciale ale armatei libiene din orașul Benghazi, marți, după câteva zile de lupte violente care au făcut deja peste 60 de victime. Cunoscute sub numele de “Consiliul Shura al Revoluţionarilor din Benghazi”, acestea reprezintă o alianță islamică ce a încercat să cauzeze daune armatei libiene, publicând la scurt timp pe pagina sa de Facebook fotografii cu „prada de război”: zeci de arme și cutii cu muniție, precizează Reuters.

Libia este o țară marcată de instabilitate politică și militară încă de la războiul civil din 2011 ce l-a înlăturat pe Muammar Gaddafi de la conducerea statului. Benghazi, al doilea oraș ca mărime al Libiei, este în momentul de față câmp de luptă pentru soldații Forțelor speciale și foștii luptători rebeli ai Consiliului Shura al revoluționarilor din Benghazi, care și-au unit forțele cu gruparea islamistă Ansar al Sharia, catalogată de Washington drept grupare teroristă. Forțele speciale libaneze colaborează cu forțele aeriene sub conducerea fostului general de război, Khalifa Haftar, care a pornit o campanie de curățare a orașului Benghazi de rebeli islamiști. Nici acum, la trei ani după înlăturarea lui Gaddafi, Libia nu a reușit să țină sub control foștii rebeli, care amenință acum unitatea statală. Ostilitățile din ultima perioadă au alarmat Vestul, care se teme că un nou război ar putea izbucni în Libia. 

Cu toate acestea, producția de petrol a rămas stabilă la valoarea de 500 000 de barili pe zi, iar câmpurile petroliere sunt și ele în siguranță, a declarat pentru Reuters Samir Salim Kamal, director de planificare la Ministerul Petrolului. Chiar dacă mirajul petrolului a determinat un exod al populației din triburile rurale către orașe, structura tribală a rămas încă o formă de organizare puternică a populației libiene ce numără șase milioane de locuitori. Dacă în urma revoluției din Egipt armata s-a dovedit a fi puterea politică supremă în stat, în Libia, în era post-Gaddafi, grupările paramilitare se luptă pentru putere, influență și petrol. 

Un purtător de cuvânt al Companiei Naționale a Petrolului a declarat marți că grupările armate din Tripoli au fost de acord cu o încetare a schimburilor de forțe pentru scurt timp pentru a le permite serviciilor de intervenție să lupte cu flăcările care au cuprins rezervoare conținând milioane de litri de carburant. Explozia s-a produs în apropierea aeroportului, în apropiere de sediul ambasadei Statelor Unite, care a fost nevoie să fie evacuat. Diplomații au fost transportați cu avioane de luptă în Tunisia, fiind atent păziți de gărzi ale armatei. Marea Britanie, Turcia, Filipine, Canada și alte guverne europene au făcut același lucru cu diplomații reprezentanțelor lor la Tripoli, lăsând ambasadele în grija doar a câtorva oficiali. Acestea se tem pentru siguranța diplomaților și au luat aceste măsuri provizoriu, până la calmarea conflictului.

Despre Volina Șerban

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *