Organizaţiile umanitare au lansat un nou val de acuzaţii Japoniei, după ce regimul de la Tokyo a executat recent încă doi deţinuţi, aducând numărul aplicării pedepselor capitale la un total de 8 persoane, de la începutul mandatului lui Shinzo Abe, precizează The Guardian.
Rapoartele publicate de mass-media arată că doi bărbaţi au fost spânzuraţi în a patra rundă de execuţii de când Abe a preluat mandatul în decembrie, anul trecut. Pedepse similare au primit alţi deţinuţi şi în februarie, aprilie şi septembrie, sugerând că guvernul intenţionează să le efectueze la fiecare câteva luni. Aceleaşi rapoarte au arătat că bărbaţii condamnaţi joi la moarte, Mitsuo Fujishima de 55 de ani, a fost spânzurat pentru două crime comise în 1986, în timp ce Ryoji Kagayama, în vârstă de 63 de ani, a fost condamnat pentru uciderea a doi oameni în 2000 și 2008.
Deţinuţiilor, care petrec uneori chiar zeci de ani ca fiind condamnaţi la moarte, nu li se spune că vor fi executaţi decât cu câteva ore înainte, iar avocaţii şi rudele sunt anunţate abia după ce aceştia şi-au primit deja pedeapsa.
Pedepsele celor doi au venit imediat după ce a început vacanţa parlamentară iar sondajele de opinie favorabile pedespsei capitale sunt puse la îndoială după ce legea menţinerii secrete a pedepselor a fost votată în Guvern. Ministrul justiției, Sadakazu Tanigaki, cel care a semnat ordinele de execuție, a declarat că cei doi bărbați executaţi au fost vinovați de crime brutale. “Execuțiile au fost efectuate după o analiză atentă a cazurilor lor”, a declarat Tanigaki reporterilor, adăugând că lui nu i se pare necesar ca modul secret în care Japonia administrează execuţiile să fie revizuit în vreun fel.
Japonia a respins solicitările venite din partea organizației neguvernamentale internaționale Amnesty şi cele ale Uniunii Europene de a aboli pedeapsa cu moartea, susţinând că aceasta se bucură de sprijinul puternic al populaţiei. Sondajele de opinie au arătat în mod regulat un suport public de peste 80% faţă de pedeapsa capitală.
Un raport publicat de Amnesty, în 2008 a arătat că deţinuţii din Japonia au fost supuşi unor pedepse ,,crude, inumane şi degradante.” După execuţiile din septembrie 2012, cele din luna februariue ale acestui an au fost primele. Guvernul anterior, condus de Partidul Democrat din Japonia, de centru-stânga , a executat nouă oameni timp de trei ani și de trei luni cât s-a aflat la putere, urmând apoi o perioadă de 18 luni în care nimeni nu a fost spînzurat.
Reluarea execuţiilor din martie 2012 a înfuriat organizaţiile care considerau că Japonia e pe cale să renunţe la pedeapsa capitală. “Ritmul rapid în care administrația Abe recurge la execuții, merge direct împotriva apelurilor repetate ale comunității internaționale pentru abolirea pedepsei capitale”, a precizat o filială a grupului Amnesty din Japonia într-o declarație.
În prezent în Japonia se află 129 de deținuți condamnați la moarte, printre care şi Shoko Asahara, liderul cultului apocaliptic din spatele atacurilor din 1995 cu gaz sarin la metroul din Tokyo, în care 13 oameni au murit și alţii, câteva mii, au fost răniți.
Japonia și SUA sunt singurele țări din G7 care mențin pedeapsa capitală, alături de alte peste 50 de țări, inclusiv China și Iran. Mai mult de două treimi din numărul statelor lumii, printre care toate statele membre UE, au renunţat la pedeapsa cu moartea.