Home / Politica si... / Criza / Asalt armat asupra unei secții de poliție din Armenia – atacatorii cer eliberarea unui lider al opoziției

Asalt armat asupra unei secții de poliție din Armenia – atacatorii cer eliberarea unui lider al opoziției

Mai multe persoane înarmate au preluat controlul asupra unei secții de poliție din Erevan, capitala Armeniei, îndemnând populația armeană să iasă în stradă și să facă presiuni asupra actualei conduceri a țării pentru eliberarea deținuților politici, relatează Reuters.

Principala cerere a acestora a fost eliberarea lui Jirair Sefilian, un lider al opoziției care a fost acuzat de autorități că ar fi plănuit organizarea unor tulburări civile. Sefilian a fost condamnat în iunie sub acuzația de deținere ilegală de arme.

Cine este liderul politic a cărui eliberare este cerută de rebeli

Jirair Sefilian este liderul unui partid din opoziție și fost comandat militar. Acesta a criticat în numeroase rânduri modul în care președintele Serj Sargsyan și guvernul gestionează conflictul înghețat dintre separatiștii pro-armeni din regiunea Nagorno-Karabakh aflată sub controlul statului azer și forțele azere. Sefilian militează pentru schimbarea regimului politic de la Erevan și este împotriva oricărei concesii teritoriale către Azerbaidjan. Acesta a participat activ în conflictul militar de la începutul anilor ‘90 după care a coordonat activitățile grupului public de inițiativă „Teritorii Eliberate”. Jirair Sefilian a mai fost condamnat și în 2007, timp de un an și jumătate. În 2008 i-a fost retrasă cetățenia armeană, acesta căutând apoi azil politic și cetățenie în Republica Nagorno-Karabakh. În 2015 a fost arestat din nou sub acuzația de organizare de proteste împotriva guvernului, însă nu a fost condamnat.

Conflictul înghețat din Nagorno-Karabakh – scurt istoric

Conflictul din Nagorno-Karabakh a început în 1989, atunci când populația majoritar armeană a demonstrat pentru includerea regiunii în republica Armenia, însă administrația sovietică a refuzat să le îndeplinească cererea. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, Nagorno-Karabakh a rămas sub administrația statului independent Azerbaidjan. În 1991, conflictul a escaladat sub forma confruntării armate între Armenia și Azerbaidjan. În 1994 a fost încheiată o înțelegere de încetare a focului prin negocieri conduse de Rusia. Conflictul nu s-a încheiat însă, violențele continuând de-a lungul anilor în regiune și de-a lungul granițelor.

Eliberarea lui Jirair Sefilian, fost comandat militar și unul dintre liderii opoziției, este principala revendicare a persoanelor înarmate care au ocupat postul de poliție din capitala Erevan
Eliberarea lui Jirair Sefilian, fost comandat militar și unul dintre liderii opoziției, este principala revendicare a persoanelor înarmate care au ocupat postul de poliție din capitala Erevan

Cel mai recent incident din regiune a avut loc în luna aprilie, atunci când timp de patru zile a fost deschis focul între ambele tabere, evenimente soldate cu mai mulți decedați pentru ambele părți. Încetarea focului a fost intermediată de Moscova.

Conform serviciilor de securitate armene, în cursul evenimentelor de astăzi, un polițist a fost ucis iar alți doi au fost răniți în timpul violențelor. Doi ostatici au fost eliberați dar conform agențiilor de știri armene șapte sau opt ostatici sunt încă sub controlul insurgenților.

O înregistrare video postată pe portalul rusesc lifenews.ru îi înfățișează pe rebeli înarmați cu puști de asalt Kalashnikov, purtând veste anti-glonț și expunându-și cerințele: “Dragi compatrioți, lupta a început. Vă cerem tuturor să ieșiți în stradă . Vrem să fie eliberați toți deținuții politici și să fie aduși aici”. Conform ziarului CivilNet, grupul se autointitulează „Neînfricații din Sassoun”.
Serviciul Național de Securitate Armean a acuzat într-un comunicat susținătorii grupului care promovează informații greșite în mass-media și pe rețelele de socializare cu privire la revolta armată care ar fi preluat controlul asupra mai multor clădiri din capitală. Negocierile pentru eliberarea ostaticilor și încheierea pașnică a conflictului sunt în desfășurare la momentul redactării acestui material.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …