Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a reînceput dezbaterea despre viziunea Occidentuluui asupra terorismului, cu un apel adresat guvernelor de a recunoaște faptul că extremismul religios a devenit cea mai importantă sursă de conflict din lume, scrie The Guardian.
Vorbind despre războaiele și confruntările violente din Asia, Blair, afirmă într-un material publicat în The Observer că „lucrul pe care îl au toate aceste conflicte în comun îl reprezintă actele de terorism realizate de oameni ce au ca motivație religia. Este o pervertire a credinței.”
Fostul premier, care și-a exercitat mandatul în timpul invaziei din Irak, în 2003, pare să fi conștientizat că asipirațiile cu privire la răspândirea democrației liberale se axau prea mult pe obiective politice. „Nu este nicio îndoială că cei care au comis violenţe în mod repetat, au făcut acest lucru raportându-se la credinţa lor şi natura sectară a conflictului, un sectarism bazat pe religie. Nu există nicio îndoială asupra faptului că acest fenomen este în creştere.” Soluția, spune Blair, este toleranța religioasă.
Criticii intervențiilor militare cu caracter neoliberal din ultimul deceniu, în special cele din Aganistan și Irak, afirmă că se pune prea mult accent pe ideea de „libertate politică”, crezându-se că democrația va soluționa conflictele. Alții se tem că tema religiei primește prea multă atenție, când defapt accentul trebuie pus pe conflictele regionale.
„Nu este vorba de lipsa informației despre religie sau istorie lucrul care a dus la conflictele din Irak, ci lipsa de implicare a politicienilor ce au permis desfășurarea violențelor”, a mai declarat fostul premier britanic.