Guvernul Thailandez a anunţat, marţi, impunerea unei stări de urgenţă valabilă 60 de zile, începând din 22 ianuarie, care cuprinde Bangkok-ul şi provinciile înconjurătoare. Această măsură a fost implementată ca un răspuns la protestele anti-guvernamentale care au zguduit capitala în ultimele săptămâni, relatează BBC.
Thailanda a cunoscut o creştere a protestelor anti-guvermentale atât în număr cât şi în amploarea acestora, dar cel mai recent nivelul violenţei a escaladat. La sfârşitul săptămânii trecute, 28 de oameni au fost răniţi ca rezultat al utilizării grenadelor lacrimogene şi armelor de foc asupra protestatarilor în privinţa cărora cele două tabere se învinovăţesc reciproc. Astfel, pentru a putea a pune capăt acestor manifestări violente şi tulburări din cadrul capitalei a fost implementată respectiva stare de urgenţă.
Deşi nu este foarte clar modul în care această situaţie va afecta protestele, hotărârea guvernului, luată printr-o decizie de cabinet, de a declara stare de urgenţă conferă puterea de a cenzura mass-media, de a interzice adunările publice, reţinerea suspecţilor fără acuzaţii precum şi capacitatea de a interzice circulaţia persoanelor după anumite ore. Stare de urgenţă este administrată de către poliţie şi armată, dar până în acest moment poliţia a evitat confruntarea cu protestatarii iar conducătorii armatei nu doresc să se implice în acest conflict politic.
Implementarea acestei stări de urgenţă este foarte improbabil că va calma spiritele protestatarilor care doresc demisie doamnei Yingluck Shinawatra, prim-ministrul Thailandei. Această situaţie nu face decât să escaladeze tensiunile ale acestui conflict politic a cărei încheiere nu va fi realizată pe cale paşnică dacă ţinem cont de istoria Thailandei în privinţa loviturilor de stat.