Relațiile dintre Kabul și Washington s-au deteriorat rapid după răspunsul președintelui Hamid Karzai la criticile făcute de Casa Albă. Karzai dorește neimplicarea americanilor în deciziile sale precum și respectul acestora pentru funcția pe care o ocupă, informează The Guardian.
Tensiunile dintre guvernele celor două țări au apărut în urmă cu câteva luni, când președintele Karzai a surprins pe toată lumea cu refuzul său de a semna pactul cu Statele Unite ale Americii care prevede ca armata acestora să staționeze pe teritoriul afgan. Ca urmare a acestul refuz, o mare parte din trupele NATO au părăsit deja țara.
Cel mai recent conflict s-a produs săptămâna trecută ând Washington a criticat eliberarea din închisoare a 65 de talibani. Armata americană sprijină Afganistanul în lupta împotriva terorismului, iar eliberarea talibanilor crește dimensiunea conflictului.
“Pactul trebuie semnat cât mai repede pentru a fi în măsură să ne îndeplinim misiunea noastră aici, să obținem permisiunea pentru prezența trupelor, cu scopul de a ajuta în lupta contra terorismului și de a instrui și sprijini forțele de securitate afgane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf.
Casa Albă a refuzat să dea un ultimatum pentru semnarea tratatului, însă nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple până la alegeri. Guvernul Afgan a negociat acest acord.
“Afganistanul este o țară suverană”, a declarat Hamid Karzai. “Sper că SUA vor înceta șă hărțuiască sistemul judiciar al Afganistanului și vor începe să respecte suveranitatea țării.”
Cel mai probabil se va aștepta terminarea alegerilor prezidețiale și reînceperea negocierilor cu cel care îl va succede pe Karzai.