Home / Politica si... / Telefoanele inteligente au schimbat lumea în doar opt ani de zile

Telefoanele inteligente au schimbat lumea în doar opt ani de zile

 

imagesAnul 2015. Nu mai este nicio noutate că trăim într-o lume condusă de telefoanele inteligente. La fel de cunoscut ne este și faptul că ne fac să nu ne mai putem lipsi de ele și ne schimbă într-o măsură considerabilă stilul de viață. În ziua de astăzi nici nu ne mai dăm seama cum a început de fapt toată această isterie și cum au ajuns telefoanele inteligente să aibă impact asupra tuturor aspectelor vieții noastre.

Totul a luat start în ianuarie 2007, când regretatul Steve Jobs, unul dintre fondatorii companiei Apple, prezenta o bucată de plastic, metal și silicon nu mai mare decât o napolitană Kit Kat, în fața unui public captivat. „Asta o să schimbe totul”, promitea el pe atunci. Și a avut dreptate. Opt ani mai târziu, telefonul inteligent iPhone produs de Apple este un element definitoriu al tehnologiei secolului al 21-lea.

Telefoanelor inteligente a început să li se acorde din ce în ce mai multă importanță în mare parte datorită omniprezenței lor. Au devenit în scurt timp cele mai bine vândute gadgeturi din istorie, depășind cu mult succesul pe care l-au avut telefoanele mobile clasice în momentul când au apărut pe piață. Statisticile arată că se cumpără de patru ori mai multe telefoane inteligente (“smartphones”) decât calculatoare. Astăzi, în jur de jumătate din populația adultă a lumii are un smartphone și se preconizează că până în 2020 procentul va ajunge undeva la 80%. Telefoanele inteligente au pătruns de asemenea în fiecare aspect al vieții noastre. De exemplu, americanul de rând petrece peste două ore pe zi pe un astfel de telefon, iar un sondaj în rândul adolescenților britanici a arătat că aceștia s-ar lipsi mai degrabă de televizor, calculator și console video decât de telefonul mobil. Aproximativ 80% dintre posesorii de telefoane mobile își verifică mesajele, știrile și conturile de pe rețelele sociale în primele 15 minute după ce s-au trezit dimineața. Mai mult, oricât de ilar ar suna, 10% dintre utilizatori au recunoscut că au utilizat telefonul inteligent chiar și în timpul unei partide de sex.

10-11Street_lgCele mai atractive aspecte ale telefoanelor inteligente sunt cu siguranță mărimea și conectivitatea. Acestea au capcitatea de procesare a unui calculator și mărimea unui obiect ușor de transportat oriunde se află și posesorul, fapt ce le transformă în cele mai personale gadgeturi inventate vreodată. În ziua de astăzi, transferul de date s-a ieftinit substanțial (în SUA, de exemplu, a scăzut de la 8$ inițial la doar câțiva cenți în prezent), ceea ce face din telefonul mobil un companion fidel, alături de noi la fiecare pas, care cunoaște mai multe detalii despre noi decât poate familia sau prietenii apropiați. Smartphone-ul nostru știe așadar cu cine am discutat, ce pagini de internet am accesat, locurile în care am fost și chiar și informații legate de starea noastră de sănătate. Cine știe, poate că în viitor telefonul nostru inteligent ne va da recomanda să ne schimbăm cariera sau ne va programa o consultație la medic atunci când ne confruntăm cu probleme de sănătate.

Însă, ca în cazul oricărei alte invenții a lumii moderne, viitorul telefoanelor mobile stârnește și îngrijorare. În acest context a apărut și termenul de „nomofobie” – teama de a nu avea acces la telefonul mobil (din limba engleză, „no mobile phobia”). Desigur, teama de dependență de telefoanele mobile inteligente nu este nefondată, dar acest tip de dependență dintre om și obiectele cu care intră des în contact apare și în alte situații. De pildă, nimănui nu i-ar plăcea să știe că nu are cheile la el. Adevăratele temeri sunt legate mai degrabă de atacurile asupra spațiului personal. Din cauza telefoanelor inteligente, persoana lângă care ne așezăm în autobuz ar putea să publice pe rețelele sociale cele mai stânjenitoare sau intime momente ale trecutului nostru. Foarte mulți comercianți de aplicații mobile cunosc numeroase detalii despre noi pe care le vând mai departe, fără a specifica acest lucru clar în termenii și condițiile de utilizare. Și astfel de invadări ale spațiului personal apar și la case mai mari. De exemplu, Serviciul Guvernamental Britanic de Informații a reușit să spargă baza de date a unui operator de telefonie important din Regat, putând astfel să asculte convorbirile telefonice ale clienților companiei. Dacă serviciile secrete ale unei țări democratice recurg la astfel de șiretlicuri, putem atunci să fim siguri că telefoanele inteligente reprezintă o adevărată armă de control pentru dictatorii din țările aflate sub regimuri totalitare.

Totuși, smarphone-urile prezintă pe departe mai multe avantaje decât dezavantaje. Pentru început, așa cum sunt o armă pentru dictatori, la fel pot fi și un mijloc de combatere a autocrației pentru popor. Telefoanele inteligente conectează miliarde de oameni în intreaga lume mulțumită prețurilor în continuă scădere. Aceleași telefoane care le permit tiranilor să spioneze o întreagă țară conferă populației puterea de a înregistra toate aceste încălcări ale drepturilor omului și de a le răspândi spre văzul întregii planete. Telefoanele inteligente hrănesc nevoia de autonomie și ajută la cristalizarea revoltelor. Niciun alt aparat nu a mai conferit atât de multă putere fiecărui individ în parte.

Un alt avantaj îl reprezintă afluxul de date personale cu care se hrănesc diverse companii și studii sociale. Înainte de utilizarea la scară largă a telefoanelor inteligente, se resimțea o carență substanțială de astfel de date colective și anonime care ajută, printre altele, la prevenirea infracțiunilor, combaterea epidemiilor, fluidizarea traficului și altele.

Nu în ultimul rând, și economia are de câștigat de pe urma telefoanelor inteligente. Unele studii au arătat că în țările în curs de dezvoltare, mai mult de 10 telefoane mobile pe 100 de locuitori ajută la creșterea PIB-ului pe cap de locuitor cu peste 1%. Telefoanele mobile ajută de asemenea și la refacerea anumitor industrii și sunt și o modalitate accesibilă prin care companiile aflate la început de drum pot testa o anumită idee, care le-ar putea propulsa în top dacă este bine receptată de public.

Așadar, telefoanele inteligente au reușit în doar opt ani de zile să schimbe lumea – o perioadă prea scurtă de timp pentru a se pune bazele unor reguli solide, scrise și nescrise, de utilizare. Atât la nivel social, cât și la nivel guvernamental trebuie să se ia decizii cu privire la folosirea în siguranță a acestor obiecte, care au trecut de mult granițele simplului divertisment.

Sursa: The Economist

Despre Volina Șerban

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *