Home / GeopoliticALL / Talibanii – dificultăţile negocierilor cu noul lider ultraconservator

Talibanii – dificultăţile negocierilor cu noul lider ultraconservator

Anul 2013 a fost un an al schimbărilor în tabăra talibanilor, un an în care organizaţia a fost încă pe prima pagină a ziarelor, mai ales ca urmare a asasinării lui Kaimullah Mehsud, unul din liderii proeminenţi al acestora.

Până la moartea sa, militanţi afiliaţi mişcării talibane au fost responsabili pentru numeroase atentate atât cu dispozitive explozive, cât şi atacuri armate. Pe data de 23 a lunii iunie, 10 turişti, printre care şi un cetăţean SUA, au fost ucişi în nordul Pakistanului în timp grupul încerca să pregătească escaladarea pe vârful Nanga Parbat. Atacul a fost gândit ca o răzbunare la adresa atacurilor continue cu drone.

Tot în luna iunie, talibanii au deschis în Qatar un oficiu politic cu rol de ambasadă, acţiune ce a ridicat întrebări asupra unor eventuale negocieri de pace între talibani, Afghanistan şi SUA.1 Spre sfârşitul lunii iulie, militanţi talibani şi-au extins influenţa asupra oraşului Peshawar din nord-vestul Pakistanului executând răpiri, asasinate împotriva membrilor altor confesiuni, atacuri asupra poliţiei locale şi extorsiune.2

Moartea Generalului Maior Pakistanez Sanaulla Khan Nianzi şi a afganului Zabiullah Mujahid, preşedinte al comisiei de votare din Kunduz au dus la tensionarea atmosferei dintre insurgenţii talibani şi cele două ţări în pragul unor negocieri de pace. Într-un interviu acordat BBC cu o lună înainte de a muri, unul din liderii marcanţi ai talibanilor în Pakistan, Hakimullah Mehsud, s-a declarat în favoarea negocierilor cu guvernul pakistanez, dar guvernul ar trebui să înceteze atacurile cu drone pentru ca talibanii să aibă încredere în intenţiile lor de a negocia. În acelaşi interviu, Mehsud a declarat că toate iniţiativele de pace de până atunci au fost ruinate de către implicarea guvernului pakistanez în operaţiunile de război ale americanilor.

Hakimullah Mehsud a fost liderul organizaţiei Tehrik-i-Taliban Pakistani (TTP), organizaţie ce reuneşte sub autoritatea sa mai multe organizaţii ale militanţilor talibani3. Organizaţia a fost formată oficial în anul 2007 sub conducerea lui Baitullah Mehsud, ucis în August 2009 în urma unui bombardament CIA executat cu ajutorul dronelor. Exact în acelaşi mod a decedat şi urmaşul său la comandă, Hakimullah Mehsud. La patru ani după moartea lui Baitullah, patru rachete lansate cu ajutorul dronelor. El a câştigat notorietate după ce a fost acuzat că ar fi orchestrat moartea a 7 agenţi CIA ca răzbunare pentru moartea lui Baitullah.

Moartea lui Hakimullah Mehsud a dus la alegerea unui nou lider. Mullah Fazlullah, cunoscut pentru organizarea atacului asupra vieţii Malalei Yousafzai, militantă pentru drepturile femeii. Noul lider a şi anunţat o schimbare în intenţiile organizaţiei de a negocia cu guvernul pakistanez. Ca lider a unei organizaţii membră TTP, Mullah a dispus introducerea legii sharia ca lege supremă în teritoriile sub controlul său, a incendiat şcoli şi a dispus biciuri şi decapitări publice. Opoziţia sa către drepturile femeilor a dus la atacul organizat de către el împotriva Malalei Yousafzai în 2012 şi a dus la atragerea oprobriului internaţional şi a atras atenţia asupra problemei educaţiei tinerelor atât în Afghanistan cât şi în Pakistan. Totodată, a interzis dansul, muzica, cât şi folosirea televizoarelor, calculatoarelor şi a altor echipamente electrice ce ar putea duce la păcate în ochii musulmanilor.

Spre deosebire de liderii precedenţi, Mullah pare a fi un lider mult mai autoritar şi mai radical. Atacurile duse de organizaţia sa şi acţiunile sale se vor transpune la o scară şi mai mare, cum autoritatea sa se întinde acum asupra unui teritoriu mai extins şi asupra mai multor militanţi ca înainte.

Atacul cu drone ce a dus la uciderea lui Hakimullah a dus la tensionarea relaţiilor SUA-Pakistan din cauza acţiunilor constante ale armatei SUA în Pakistan derulate de-alungul Războiului împotriva Terorii. Atacurile cu drone întreprinse de Armata Statelor Unite şi CIA au fost folosire pe teritoriul Pakistanului încă din 2004, pierderile umane fiind estimate a fi în jurul de trei mii de civili şi militanţi ucişi în aceste bombardamente. Atât autorităţile de la Islamabad, cât şi numeroşi analişti militari au condamnat aceste atacuri ca fiind detrimentale războiului şi o încălcare flagrantă a suzeranităţii Pakistanului.


1http://www.nytimes.com/2013/06/26/world/asia/mixed-signals-as-taliban-try-another-tactic.html

2http://www.nytimes.com/2013/07/28/world/asia/taliban-gain-foothold-in-a-pakistani-city.html

3http://www.cfr.org/pakistan/pakistans-new-generation-terrorists/p15422?breadcrumb=%2Fbios%2F13611%2Fjayshree_bajoria%3Fgroupby%3D1%26hide%3D1%26id%3D13611%26filter%3D456

Despre Traian Ionescu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *