Home / GeopoliticALL / America Latina / Summit-ul Globe din Mexic: necesitatea unei “viziuni alternative” privind schimbările climatice

Summit-ul Globe din Mexic: necesitatea unei “viziuni alternative” privind schimbările climatice

climate-changeÎn aceste zile are loc summit-ul Globe, desfășurat în Mexico City, la care participă delegații din 66 de țări și care își propune să ofere “o nouă viziune pentru un acord internațional privind clima”, relatează BBC. Întâlnirea are loc în paralel cu negocierile climatice organizate de ONU în Bonn, Germania.

Țări foarte diferite între ele, dar unite de aceleași valori participă la aceste conferințe în speranța realizării unui plan de a stopa efectele dezastruoase pe care poluarea le are asupra mediului.

Accentul cade pe crearea unor legi de protecție a mediului înconjurător care să țină cont de particularitățile legislative ale fiecărei țări în parte, pentru a se adapta cât mai bine și a se elimina astfel de piedici birocratice până la următorul summit ONU din Paris de anul viitor. Obiectivul pe termen scurt este de a scădea temperatura medie globală cu două grade peste nivelurile înregistrate în pre-industrializare.

Țara care găzduiește summit-ul, Mexic, a trecut la rândul ei prin o amplă serie de schimbări legislative pentru prevenția schimbărilor climatice în anul 2012. Conform declarației senatorului mexican, Alejandro Encinas, legislatorii Globe “au fost determinanţi în trecerea proiectului de lege.”

Acum, alte state învață din această experiență. Micronezia a trimis o delegație în Mexic, care deși se confruntă cu probleme extrem de grave, a avut fonduri doar pentru a trimite trei persoane. Președintele Microneziei a avertizat Națiunile Unite că “însăși existența națiunii” depinde de acordurile ce vor fi încheiate. Multe dintre insulele arhipelagului se află la doar doi-trei metri deasupra nivelului mării, iar creșterea acestui nivel contaminează apa de băut cu apă sărată.

Schimbarea viziunii

Unul dintre oficialii prezenţi la summit, consulul general Lam Dang a subliniat că summitul Globe reprezintă contextul perfect pentru o “schimbare a perspectivei”. “Modalitatea tradiţională de abordare nu mai funcţionează. În ultimii 20 de ani am spus acelaşi lucru, iar nivelul apelor mării creşte şi noi ne scufundăm. Negocierile internaţionale nu ajung nicăieri. Despre asta am ridicat vocea în toţi aceşti ani”, a mai declarat Lam Dang. “Noi, cei din Micronezia, suntem printre cei mai mici emitenţi (de gaze cu efect de seră – n.r.). Deci nu are sens să ne concentrăm pe diminuarea acestora. Însă acum putem să arătăm ce facem pentru a ne confrunta cu propriile noastre probleme. Aşa că mergem la branşa executivă şi le spunem să vină cu propunerea politică, iar noi oferim pârghiile legale. Vom realiza obligaţii legale şi vom stabili borne de referinţă, iar voi raportaţi Congreselor ceea ce faceţi”. Astfel, în viziunea lui Lam Dang, cel mai important lucru este crearea unui climat de speranţă şi optimism: “Ţările dezvoltate controlează procesul schimbărilor climatice. Ei sunt cei mai mari emitenţi. Dar acest lucru este un factor existenţial – nu îl receptăm în mod pasiv. Dacă ne scufundăm, atunci ne vom scufunda luptând”, a mai spus acesta.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *