Home / Politica si... / Drepturi / Studenții români și bulgari din Marea Britanie au rămas fără ajutor financiar

Studenții români și bulgari din Marea Britanie au rămas fără ajutor financiar

student-6184332

Peste 7.500 de studenți români și bulgari care studiază la facultățile din Anglia au fost șocați să afle că ajutorul financiar pe care îl primeau a fost anulat pe nepusă masă în noiembrie anul trecut. Deși aceștia au fost anunțați că vor primii din nou banii dacă pot dovedi că locuiesc de mai mult de trei ani în țară, orice încercare este întâmpinată cu întârzieri intenționate și îi lasă pe aceștia fără nici un sprijin financiar.

Unul din aceste cazuri este al româncei Crina Petrariu, care a primit la ușă o scrisoare prin care era informată că ajutorul financiar pe care îl primea ca studentă al facultății Hull a fost anulat și datorează 3.500£ statului. Deși a încercat în repetate rânduri să dovedească faptul că locuiește în Anglia de cinci ani, este întâmpinată mereu cu aceeași replică: „Nu avem încă un răspuns pentru dumneavoastră.

Cu privire la aceste înghețări de fonduri, guvernul Marii Britanii a declarat că, în urma unor constatări conform cărora, numărul de studenți ,din cele două țări vizate, care aplică pentru ajutor financiar a crescut considerabil. Această mișcare coincide cu discursurile ce anunță un „val de cerșetori și profitori” odată cu deschiderea pieței muncii pentru români și bulgari, în Anglia începând cu 1 ianuarie.

Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie a declarat că a primit numeroase scrisori din partea studenților români care suferă datorită noii legi ce vizează exclusiv românii și bulgarii. Acesta a spus că este complet de acord că este nevoie de un sistem pentru a depista fraudele însă consideră că acțiunile actuale ale Angliei sunt discriminatorii față de cetățenii celor două țări.

Un purtător de cuvânt al „Department of Business, Innovation and Skills” a declarat că va fi dat public un raport privind creșterea numărului de studenți români și bulgari care aplică pentru ajutor financiar și a adăugat că prevederile privind acordarea ajutorului financiar au fost restricționate și mai mult.

Andrew McGettigan, un expert în domeniul acordării finanţării pentru studenţi, declară că vinovatul principal este Compania de Împrumuturi pentru Studenți (Student Loans Company) care nu dispune de o infrastructură potrivită pentru a se ocupa de tinerii ce au venit în țară, în ultimii 10 ani, alături de părinții lor care munceau aici, iar acum aceștia au crescut și aplică la universități.

Un reprezentant al companiei menționate a declarat că îndată ce primesc confirmarea că studenții locuiesc de mai mult de trei ani în țară, vor dezgheța imediat conturile. Cu toate astea, dezbaterile continuă, iar finanţările acordate studenţilor îi pun pe aceştia în dificultatea de a-şi continua studiile în Marea Britanie.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *