Curtea de Justiție a Olandei a dat verdictul în cazul tragediei de la Srebrenica, găsind statul olandez responsabil pentru moartea a peste 300 de persoane care au fost mutați din tabăra olandeză Dutchbat în orașul bosniac Srebrenica. Tragedia a avut loc în iulie 1995, în timpul Războiului din Bosnia, informează CNN.
Conform verdictului, soldații olandezi însărcinați cu menținerea în siguranță a grupului au eșuat în a-și îndeplini misiunea, aceasta ducând la moartea sau răpirea membrilor celor 300 de musulmani de origine bosniacă, de către armata sarbo-bosniacă. Olanda trebuie să ofere compensații familiilor victimelor pentru pierderile suferite.
Cazul împotriva statului oalndez a fost înaintat de către asociația Mothers of Srebrenica după ce aproximativ 8.000 de bărbați de origine musulmană au fost omorâți în orașul din Bosnia, eveniment ce a rămas în istorie cunoscut drept una dintre cele mai mari tragedii din timpul conflictului din Balcani.
”Curtea de Justiție consideră că în după-amiaza zilei de 14 iulie 1995, Dutchbat ar fi trebuit să ia în considerare posibilitatea ca acești bărbați să devină victime ale genocidului. Poate fi spus cu siguranță faptul că, dacă transferul de persoane nu ar fi fost efectuat, masacrul ar fi putut fi evitat în întregime. Dându-și acceptul în cazul deportării acelor persoane, Dutchbat a dat dovadă de lipsă de loialitate”, se arată într-un comunicat al tribunalului.
Curtea judiciară a obligat statul olandez la plata de daune către soțiile și copiii bărbaților ce au murit în timpul masacrului. În septembrie 2013, Curtea Supremă a Olandei a dat verdictul în privinta unui caz asemănător în care statul olandez a fost găsit vinovat de moartea a trei musulmani de origine bosniacă, ce au fost transferați din tabăra Dutchbat în afara orașului Srebrenica și omorâti de către armata sârbo-bosniacă și aliații săi.