Proiectul infiintarii “Statelor Unite ale Europei” urmeaza sa fie supus la vot in timpul alegerilor europene ce vor avea loc in primavara, informeaza The Telegraph.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a insistat ca subiectul crearii “unei adevarate uniuni politice” sa fie pus pe ordinea de zi pentru alegerile europene. Potrivit oficialului, campania pentru ca Uniunea Europeana sa devina “Statele Unite ale Europei”, va fi “cea mai buna arma impotriva euroscepticilor”.
“Trebuie sa constituim Statele Unite ale Europei, unde Comisia va avea rolul de Guvern, iar Parlamentul European si un Senat vor avea rolul de camere reprezentative, pentru statele membre”, a explicat Viviane Reding.
Potrivit The Telegraph, viziunea comisarului European, impartasita de numerosi oficiali din institutiile europene, ar transforma UE intr-un superstat, ce va aloca totodata guvernelor si parlamentelor nationale un rol politic minor, asemanator consiliilor locale din Marea Britanie. Conform acestui proiect, Comisia va fi mai presus de guverne, iar europarlamentarii ar trece peste suveranitatea parlamentelor din Camera Comunelor. De asemenea, liderii nationali, reuniti in cadrul Consiliului European, vor avea un rol doar consultativ, similar rolului Camerei Lorzilor.
Eurodeputatul britanic Nigel Farage, liderul formatiunii eurosceptice Partidul Independentei din Marea Britanie, a declarat ca Viviane Reding a dezvaluit, de fapt, optiunea ce trebuie votata de britanici la alegerile din luna mai. “Pentru oamenii de la putere, de la Bruxelles, se pare ca este principala preocupare, nicio reforma, doar Statele Unite ale Europei. Pe 22 mai, poporul britanic trebuie sa se intrebe daca isi doreste cu adevarat acest lucru si sa voteze in consecinta”, a subliniat Farage. “Sunt convins ca oamenii vor spune nu acestui fanatism pentru centralizare”, a mai adaugat Farage, potrivit aceleiasi surse.
Comentariile oficialului European, Viviane Reding, ilustreaza prapastia tot mai mare intre o Europa angajata sa duca la bun sfarsit “o uniune tot mai stransa” si Marea Britanie, care lupta impotriva influientei puterii UE. Insa Marea Britanie nu este singura tara potrivnica proiectului, in tari precum Franta, Olanda si Grecia ostilitatea a atins niveluri fara precedent.
Liderii UE de rang inalt, cum este si doamna Reding, doresc ca la alegerile europene din mai, proiectul sa treaca de aceasta zona de ostilitate, promovand o viziune mareata a Europei. “Aceasta dezbatere se deplaseaza in faza decisiva in momentul de fata. In mai putin de patru luni, cetatenii din intreaga Europa vor putea sa aleaga Europa in care doresc sa traiasca. Miza este mare. Rezultatul acestor alegeri vor contura Europa in anii ce vor veni. Acesta este motivul pentru care participarea la aceste alegeri este cruciala. Cea mai buna arma impotriva euroscepticilor este explicarea cetatenilor nostri ca votul lor chiar conteaza cu adevarat ”, a punctat Reding.
Potrivit The Telegraph, pana la alegerile din primvara se va demara o campanie fara precedent pentru inimile si mintile alegatorilor. Prezent la Atena, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a sugerat ca UE va utiliza centenarul Primului Razboi Mondial pentru a avertiza ca euroscepticismul, extrema-dreapta si partidele anti-europene populiste ar putea aduce razboiul inapoi in Europa.
“Nicio alta constructie politica de pana in prezent nu s-a dovedit a fi o modalitate mai buna de organizare a vietii pentru a reduce barbaria din aceasta lume. Este foarte important sa reamintim acest aspect, mai ales ca anul acesta comemoram inceputul Primului Razboi Mondial. Nu trebuie sa consideram niciodata ca pacea, democratia sau libertatea sunt asigurate. De asemenea este deosebit de important sa reamintim acest lucru, in conditiile in care in luna mai popoarele Europei vor fi chemate sa participle la alegerile europene”, a declarat Jose Manuel Barroso.
Incercarile lui Barroso si Reding de a ridica miza la alegerile europene nu au fost bine primite de catre toate guvernele. “Hiperbola federalista despre Statele Unite ale Europei nu corespunde cu ceea ce doresc majoritatea tarilor, o UE reformata, care sa functioneze mai bine”, a comentat un diplomat european pentru sursa citata, dorind sa-si pastreze anonimatul.