Banca Centrală Europeană(BCE) nu își poate atinge obiectivele legate de stabilitatea prețurilor. Consiliul de administrație al instituției s-ar putea afla în imposibilitatea de a stabili niște măsuri eficiente în acest sens, ceea ce ar putea fi foarte periculos, se arată într-o analiză publicată de Financial Times.
Ținta BCE este de a se ajunge, pe termen mediu, la o inflație în jurul valorii de 2%. Totuși, până în luna februarie a acestui an, rata inflației a fost de 0,8%, ceea ce este periculos, după cum susțin reprezentanți de rang înalt ai Departamentului European al Fondului Monetar Internațional.
În primul rând, această inflație scăzută a coincis cu slaba cerere. În al patrulea trimestru al anului trecut, cererea reală din zona euro a fost cu 5% mai scăzută decât nivelul din primul trimestru din 2008. În Spania, cererea reală a scăzut cu 16 procente, în Italia cu 12%, iar în Germania a stagnat la nivelul din al doilea trimestru al anului 2011. Eșecul în a contrabalansa această situație a făcut foarte dificilă redresarea economiilor greu lovite de criză, a redus investițiile și a dus la apariția șomajului pe termen lung.
În al doilea rând, arată jurnaliștii de la Financial Times, în zona euro există riscul de deflație.
Și nu în ultimul rând, o inflație scăzută este costisitoare. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările în care trebuie restabilită competitivitatea. Angel Ubide de la Peterson Institute for International Economics arată că inflația medie în țările excedentare este de doar 1,5%, față de 0,6% în statele grav afectate de criză. Deși scăderea prețurilor ar îmbunătăți competitivitatea, acest lucru ar crește povara datoriei publice și private, ceea ce ar duce la apariția unor noi tensiuni financiare.
În condițiile în care BCE nu poate atinge ținta cu privire la stabilitatea prețurilor, iar zona euro se află în pragul deflației, jurnaliștii de la Financial Times susțin că soluția ar fi creșterea cererii și a inflației din zona euro în general și în special din țările excedentare. Un alt obiectiv ar fi îmbunătățirea pieței de credit. Pentru a realiza acest lucru, se arată în articolul citat, Banca Centrală Europeană ar trebui să anunțe o țintă de inflație simetrică de 2%, menționând că inflația scăzută este o problemă la fel de gravă precum creșterea rapidă a prețurilor. De asemenea, instituția ar trebui să anunțe o operațiune de refinanțare pe termen lung pentru a debloca fluxul de credite pentru întreprinderile mici și mijlocii.
În ciuda unei aparente stabilități, criza din zona euro nu a fost depășită, atrag atenția jurnaliștii de la Finacial Times care adaugă că este foarte posibil ca BCE să nu poată face foarte multe pentru a remedia situația, în special pentru că măsurile care ar trebui luate în acest context sunt unele controversate.