Guvernul spaniol a adoptat un proiect de lege restrictiv, ce permite avortul doar în anumite condiţii, în ciuda opoziţiei membrilor mişcărilor feministe şi a liderilor de stânga, informează The Guardian.
Potrivit ministrului de justiţie Alberto Ruiz-Gallardon, proiectul de lege fixeaza “doua conditii in vederea permiterii avortului: prima ia in considerare exsistenta unui grav pericol pentru viata sau sanatatea fizica si psihologica a femeii, in timp ce a doua ia in considerare ca sarcina sa nu fie consecinta unui abuz la adresa libertatii sau integritatii sexuale a femeii”.
Controversatul proiect de lege a fost aprobat de Parlamentul spaniol, unde Partidul Popular, cunoscut pentru apropierea de morala Bisericii Romano-Catolice, care eticheteaza avortul drept pacat capital, detine majoritatea abosoluta. Modificarea legii avortului a fost una dintre principalele promisiuni ale campaniei electorale din 2011 ale Partidului Popular.
O data intrat in vigoare, proiectul de lege anuleaza legea adoptata de fostul guvern socialist in 2010, care permitea avortul pana la 14 saptamani sau pana la 22, in cazul unor malformatii fetale.
Modificarile aduse legii nou adoptate au fost aprig sustinute de Biserica Catolica, ce are o influienta foarte puternica in Spania, 70% din cetateni declarandu-se adeptii acestei religii. Antonio Maria Rouco Varela, arhiepiscopul Madridului a cerut o revizuirea urgenta a legii avortului aprobata in 2010, spunand ca aceasta “a dus la cresterea numarului de avorturi la niveluri terifiante”.
Criticile dure la adresa noii legi nu au incetat sa apara. Au avut loc manifestatii ale gruparilor feministe ce considera aceasta lege un salt inapoi pentru statul spaniol.
“Aceasta lege este de fapt o lupta pentru controlul asupra corpurilor femeilor”, subliniaza Yolanda Besteiro, presedinta Federatiei Femeilor Progresive. “Femeile spaniole au luptat de atatea generatii pentru egalitate. Au obtinut succese extraordinare, printre care obtinerea unui numar egal de reprezentante in cadrul parlamentului cu cel al barbatilor. In momentul de fata se pare ca lupta lo r nu mai valoreaza nimic”, a mai declarat Yolanda Besteiro, citata de cotidianul The Guardian.
In cursul saptamanii, 200 de organizatii din intreraga Spanie si-au unit fortele pentru a lansa o campanie ce face apel la parlamentarii de sex feminin, cerandu-le sa lupte pentru drepturile femeilor. “Adoptarea unei astfel de reforme reprezinta un semn de lipsa de respect si de consideratie fata de drepturile femeilor. Aceasta reforma ne va duce cu 40 de ani in urma. Va fi o Spanie ca pe timpul lui Franco. Este un pas inapoi catre o perioada ce am crezut ca a fost uitata”, a mai declarat Yolanda Besteiro, facand aluzie la legea din 1985 ce considera avortul o crima pasibila cu inchisoarea.
Elena Valenciano, sectretara generala a Partidului Socialist spaniol, a facut declaratii dure la adresa Bisericii Catlice in luna aprilie, acuzand faptul ca se incearca diminuarea drepturilor femeilor asupra propriilor corpuri. “Femeile care sunt mame, nu au nimic de spus in legatura cu asta? Ministri, judecatori, episcopi, oameni de stiinta decid ce ar trebui sa facem cu sarcina noastra. Da, ei stiu mai bine. Ne supunem si tacem din gura. Amin”, a protestat aceasta pe pagina personala de Facebook.
“Diferentele noastre politice nu ar trebui sa fie un obstacol in recunoastere faptului ca femeile nu pot fi tratate ca niste persoane incapabile de a lua singure o decizie atat de importanta in viata lor, de a fi sau a nu fi mame”, a mai subliniat aceasta pe portalul de socializare.
Informatiile de la inceputul anului, care anuntau intentiile guvernului spaniol de a pune in aplicare promisiune cu privire la legea avortului din timpul campaniei electorale, au generat manifestatii zgomotoase si au divizat societatea in doua tabere, respective pro si contra legii avortului. Potrivit unui studiu efectuat de institutul Microscopia, 81% din populatia spaniola este impotriva adoptarii acestei legi.
“Aceste schimbari au de-a face mai mult cu politica si ideologia decat cu realitatea sociala de astazi din Spania”, a declarat Francisca Garcia, lidera Asociatiei Clinicilor Acreditate pentru a practica Avortul. “Conform informatiilor pe care le detinem numarul avorturilor este in scadere. Partidul Popular doreste doar sa satisfaca interesele de dreapta ale partidului”, a mai subliniat Garcia, considerant totodata ca masurile pentru iesirea din criza economica ce afecteaza Spaniei ar trebui sa fie principala grija a actalului guvern.
Conform datelor detinute de Asociatia Clinicilor Acreditate pentru a practica Avortul aproximativ 118 mii de avorturi care au avut loc in anul 2011, 100.000 ar fi fost ilegale conform noii legi. Francisca Garcia avertizeza faptul ca aceasta masura ar putea duce din nou la “turismul pentru practicarea avortului”, femeile fiind nevoite sa plece in tarile vecine pentru a intreupe sarcinile nedorite. De asemenea Garcia trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca se creeaza premisele unei crize de sanatate publica, deoarece femeile care nu-si vor permite sa mearga in strainatate pentru a intrerupe sarcinile vor apela la clinici ilegale fara licenta.