Liu Xia, sotia laureatului premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, este tinuta in arest la domiciliu de mai bine de trei ani, fara a beneficia de ingrijire medicala, venituri sau vizite, informeaza The Guardian.
Desi nu a fost judecata niciodata, Liu Xia, nu a mai avut voie sa paraseasca domiciliul din clipa in care sotul sau, condamnat la inchisoare din cauza luptei impotriva regimului comunist, a primit prestigiosul premiu. Bolnava si in pragul depresiei, Liu Xia face apel, prin intermediul apropiatilor, la autoritatile chineze sa i se ofere libertatea.
Activista chineza Zeng Jinyan, o apropiata a sotilor Liu , a enumerat intr-un interviu toate cererile Xiei Liu, printre care posibilitatea de a fi consultata de un medic din afara sistemului medical de stat, respectiv de un psiholog din cadrul organizatiei non guvernamentale “Medicina fara frontiere”, accesul la scrisorile sotului ei, posibilitatea de a-i scrie la randul ei si permisiunea de a munci pentru a se putea intretine.
“Este destul de deprimata. Familia ii aduce medicamente, dar nu stiu cat de eficiente sunt acestea, din moment ce nu a vazut-o niciun doctor”, a declarat pentru The Guardian, Zeng Jinyan.
Liu Xia se teme de faptul ca un doctor din sistemul de stat sau trimis de autoritatile chineze, pe fondul starii ei actuale, izolata si depresiva, o poate trimite intr-un spital de bolnavi mintal, accentuand astfel izolarea ei de lumea exterioara, mai explica Zeng Jinyan, refuzand totodata sa comunice sursa informatiilor ei, de teama ca familia Xiei sau Xia insasi ar putea avea parte de noi represalii din partea autoritatilor chineze. Xu Youyu, un alt prieten apropiat al cuplului Liu, a declarat ca toate cererile enumerate de Zeng Jinyan corespund cu informatiile pe care le-a aflat si el de la familia si rudele Xiei.
Nascuta in anul 1959 la Beijing, Liu Xia este pictorita, poeta si fotografa. In anul 1996 a devenit sotia lui Liu Xiaobo, scriitor si critic literar, profesor si activist pentru drepturile omului, ce a pledat pentru reforma politica si pentru incheierea guvernarii comuniste. In anul 2009, acesta a fost arestat si condamnat la 11 ani de inchisoare pentru ca “a incitat la subminarea puterii statului”. In anul 2010, desi aflat in detentie, Liu Xiaobo primeste recunoasterea mondiala prin acordarea premiului Nobel pentru Pace, moment ce marcheaza inceputul persecutarii sotie sale.
“In momentul de fata situatia Xiei Liu este, dupa parerea mea, foarte critica. Au lipsit-o de dreptul fundamental al oricarui cetatean, acela de a duce o viata normala”, a mai declarat Xu Youyu. Anul trecut, in decembrie, Xu a facut parte din grupul de vizitatori ce a reusit sa o vada pe Xia. Tot el descrie presiunea financiara la care a fost supusa aceasta si povesteste cum fratele ei mai mic, cel care ii asigura constant un venit din care sa supravietuiasca, a fost condamnat la 11 ani de inchisoare pentru frauda fiscala. Liu Xia a denuntat aceasta arestare, acuzand autoritatile ca-i persecuta familia.
Izolata complet de lumea de afara, Xia nu are voie sa interactioneze decat cu membrii familiei, si asta dupa ce li se acorda permisiunea de catre autoritati. Ea ar fi putut sa se intretina in urma vanzarii propriilor tablouri, dar se pare ca nici acest lucru nu ii este permis. Chiar si cererea de a se plimba zilnic intr-un parc din apropierea casei i-a fost respinsa de autoritatile chineze, acestea temandu-se ca sustinatorii sai sau jurnalistii o pot aborda.
“Lucrul asta ma face sa intreb autoritatile chineze: chiar veti fi fericiti daca Liu Xia ajunge in pragul nebuniei sau daca moare?”, a mai declarat Xu Youyu. “Lia era o persoana foarte fericita si vesela inainte de arestarea lui Liu Xiaobo. Intotdeauna am fost de parere ca personalitatea ei echilibrata completeaza perfect trairile intense ale lui Xiaobo”, a declarat pentru BBC China, activistului pentru drepturile persoanelor bolnave de SIDA, Hu Jia, sotul lui Zeng Jinyan.
Atat arestarea lui Liu Xiaobo cat si situatia in care se afla sotia acestuia au atras atentia guvernelor occidentale precum si organizatiilor ce lupta pentru libertatea si drepturile omului. Human Rights Watch, Amnesty International si The American Pen Centr au inaintat o scrisoare catre vice-presedintele Joe Biden prin care il indeamna sa discute despre situatia activistilor chinezi, in timpul vizitei ce urmeaza sa o faca in China, in timpul acestei saptamani.