Charismaticul sindicalist Eduard Martin, care anul trecut l-a numit pe preşedintele Franţei Francois Hollande ,,trădător”, este pe cale să candideze pentru şefia Partidului Socialist din Parlamentul European, în urma unei iniţiative surpriză de a combate euroscepticismul din Franţa, scrie Reuters.
Eduard Martin este un muncitor în industria de prelucrare a oţelului, cu un aspect de star de cinema, care a devenit cunoscut anul trecut după ce, în calitate de reprezentant al sindicatelor, a protestat împotriva închiderii furnalelor de la uzina ArcelorMittal Florange din apropierea graniței cu Germania.
El l-a acuzat pe preşedintele Hollande că în perioada în care candida pentru şefia statului a promis salvarea locurilor de muncă a angajaţilor din Florance, însă a permis gigantului indian care se ocupă cu prelucrarea oţelului, să închidă cuptoarele în luna aprilie, după ce guvernul său a respins naţionalizarea acestuia.
În prezent, el însuşi este cel care se confruntă cu acuzaţii de trădare venite din partea colegilor de sindicat. În timp ce sindicaliştii extremişti au continuat să îl demonizeze pe Hollande, înălţând chiar şi o piatră funerară în cinstea “promisiunilor sale moarte”, Martin a acceptat alternativa oferită de guvern de a păstra locul ca un centru de cercetare. El a trecut de la caschetă şi şalopetele portocali, la costum, şi a devenit din eroul clasei muncitoare un accesoriu pentru talk- show-urile TV, a scris o carte şi a sugerat că ar fi dispus să intre în politică.
Provocarea la care trebuie să facă faţă în numele Partidului Socialist vine din partea lui Marine Le Pen, membru al Frontului Naţional de extrema-dreapta. Eduard Martin va trebui să participe la alegerile europarlamentare din mai 2014, din regiunea de est, fiind nevoit să-l învingă pe unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Le Pen, Florian Philippot, care este şi consilierul economic al acesteia.
Martin a declarat pentru televiziunea France 2 că: “tot ce îmi doresc este să continui lupta pe care am condus-o ani la rând atât în favoarea menținerii industriei în Franța cât și în Europa şi vreau s-o fac de la un nivel european pentru că acolo se ia deciziile importante”.
După primele 18 luni la conducere, popularitatea preşedintelui Hollande este într-o continuă scădere, iar rata şomajului a atins un nivel record de 11%, astfel că Frontul Național anti – UE a câştigat teren rapid. Un sondaj realizat în luna octombrie a arătat că partidul care ar obţine cele mai multe voturi ar fi cel condus de Marine Le Pen, în timp ce socialiştii conduşi de Hollande pierd teren.
Frontul Naţional le-a luat socialiştilor în urmă cu mai mulţi ani voturile clasei muncitoare. În încercarea de a acapara noi membri în politică, socialiştii caută în societatea civilă o armă cu care să combată nu doar Frontul Național, dar, de asemenea, Uniunea pentru Mişcarea Populară (UMP) de centru-dreapta și euroscepticii sprijiniţi de Frontul de Stânga.
În timp ce socialiștii au salutat alegerea făcută de Martin, Philippot, aliat al acestuia, odinioară în comerț şi în mișcarea sindicală Florange, împreună cu membrii Frontului Naţional, l-au denunțat rapid ca fiind un trădător. “El ne spunea mereu că trebuie să fim persoana pe care o putem privi în oglindă, însă el, probabil, a aruncat toate oglinziile pentru că nu mai este omul pe care îl puteam considera fratele nostru”, a afirmat acesta, potrivit Reuters.