Home / Politica si... / Drepturi / Arabia Saudita, criticata din cauza situatiei drepturilor omului la consiliul ONU

Arabia Saudita, criticata din cauza situatiei drepturilor omului la consiliul ONU

Saudi women

La Consiliul ONU pentru drepturile omului, Marea Britanie a cerut abolirea sistemului saudit de sub tutela masculina pentru femei, iar Statele Unite ale Americii au ridicat problema cazurilor de munca fortata impuse lucratorilor imigranti. Delegatia Statelor Unite si-a exprimat ingrijorarea cu privire la restrictiile saudite de libertate religioase si libertate de asociere, in timp ce Germania a cerut un moratoriu cu privire la utilizarea pedepsei cu moartea.

„Multe tari au istorice cu probleme, dar Arabia Saudita iese in evidenta din cauza nivelurilor sale extraordinare de represiune si prin incapacitatea sa de a indeplini promisiunile facute in fata Consiliului pentru Drepturile Omului”, a declarat Joe Stork, director adjunct al Human Rights Watch din Orientul Mijlociu.

Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Arabia Saudita, Bandar bin Mohammed al-Aiban, a declarat ca tara, care gazduieste noua milioane de muncitori straini dintr-o populatie totala de 28 de milioane, a luat toate masurile necesare pentru a le proteja drepturile si a le aigura conditii adecvate de munca. Acestea au inclus o interdictie de lucru in aer liber, intre miezul zilei si ora 15, din iunie pana in august, cand temperaturile sunt de obicei mai mari de 40 de grade Celsius, ajungand si la 50 de grade.

Bandar bin Mohammed al-Aiban a mai spus ca „in ceea ce priveste drepturile femeilor, legea islamica (sharia) garanteaza egalitatea de gen corecta si ca actele legislative ale statului nu fac diferenta intra barbati si femei. Femeile saudite au fost cetateni cu drepturi depline, capabili sa dispuna de proprietatea lor si de a-si gestiona afacerile, fara a cere nimanui permisunea”.

Marea Britanie a spus ca mai multe femei ar trebui sa fie plasate in pozitii de autoritate si ca guvernul saudit ar trebui sa puna capat sistemului de tutela.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *