Home / Politica si... / Conflict / Creștinii din Irak, prigoniți de islamiștii extremiști care profită de tăcerea Occientului

Creștinii din Irak, prigoniți de islamiștii extremiști care profită de tăcerea Occientului

Pentru prima dată în istoria Irakului, în oraşul Mosul nu mai există niciun creştin. O cultură de mii de ani a fost distrusă în doar cateva săptămani, după ce gruparea teroristă Statul Isamic i-a somat pe creştini să se convertească la islam, să plătească o taxă specială sau să părăsească zona. Violenţele s-au intensificat în ultimele zile, iar jihadiştii au preluat controlul asupra nordului ţării persecutand creştinii, în timp ce Occidentul pare că nu observă genocidul la care sunt supuşi aceştia, informează the Telegraph.

Mosul este al doilea oraş ca mărime din Irak şi locul unde creştinii cred că profetul Iona a fost îngropat. După violenţele din ultimele două săptămani, teroriştii au ocupat o mare parte din nordul ţării şi şi-au stabilit cartierul general în Mosul, în clădirea consulatului Turciei, pe care au ocupat-o. Jihadiştii i-au obligat pe creştini să părăsească oraşul sau să plătească o taxă pentru a nu fi “trecuţi prin sabie”. Taxa a fost inaccesibilă, aşa că s-a generat un adevărat exod al creştinilor care au părăsit în grabă oraşul.

Conform unei agenţii de ştiri locale, armatele rebele a statelor islamice Irak și Siria (ISIS – Islamic State of Iraq and Syria) au intrat în casa unui creştin sărac şi, neprimind ce doreau, soldaţii i-au violat soţia şi fiica în faţa lui. Acesta, neputand suporta durerea, s-a sinucis. După ce au reuşit să-i alunge pe toţi  creştinii, teroriştii au trecut la distrugerea monumentelor simbolice, primele care au căzut fiind o biserică veche de secole care a fost incendiată şi Mormantul lui Iona pe care jihadiştii l-au profanat.

Scopul ISIS este de a crea echivalentul Islamic al Anului Zero, o lume nouă fără Creştinism, drepturi ale femeilor, democraţie și compasiune.

În Irak există una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, care are aproape 2 000 de ani. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut dramatic, după invazia americană din 2003 și violențele care au urmat. Conform estimărilor, din 1,5 milioane de creştini care trăiau în Irak în 2003, în prezent mai sunt doar 500.000. Acţiunile din Irak nu a fost deloc benefice pentru populaţia creştină, care după eşecul trupelor occidentale, a fost persecutată.

Consecinţele pentru cei rămași în urmă sunt devastatoare, dar nimeni nu vrea să intervină. Deşi a avut un rol major în distrugerea Irakului, Occidentul pare acum tăcut la cele ce se petrec acum. “Facem apel către ONU, către comunitatea internaţională, Statele Unite, Uniunea Europeană să intervină fizic, nu doar cu susţinere morală, cu discursuri şi conferinţe. Vrem susţinere reală, o intervenţie militară pentru rezolvarea acestei probleme”, a spus Joseph Francis, un preot creştin din Irak.

Occidentului nu vrea să intervină de frica alegătorilor din țările lor, care se tem de un nou război, dar şi din jenă faţă de situaţia în care au ajuns creştinii, obişnuiţi să fie cei care conduc. Situaţia creştinilor din Orient a fost comparată cu pogromurile evreieşti din Europa, iar Vestul nu trebuie să tolereze astfel de violenţe. În timp ce Occidentul se spală pe maini, irakienii continuă să reziste grupărilor teroriste şi să creadă în ţara lor. Pentru creștinii din Orient, ultima speranţă care le rămâne este credinţa, gandul că aşa cum Iisus s-a jertfit pentru oameni şi ei vor izbăvi dacă vor avea răbdare şi vor îndura, concluzionează The Telegraph..

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *